http://emperors-clothes.com/articles/pinter/brute.htm

BRUTALNI, NEMILOSRDNI I ZLOCUDNI

HAROLD PINTER 

(9. juli 2000.)

10. juna je britanska grupa aktivista, `Komitet za mir na Balkanu`, odrzala svoju Drugu medjunarodnu konferenciju o NATO bombardovanju Srbije. Ovo je tekst govora poznatog britanskog dramskog pisca Harolda Pintera.

Hteo bih da vam procitam odlomak iz mocne i vazne knjige koju je napisala Iv-En Prentis o NATO akciji u Srbiji, `Rat jedne zene`:

"Mala starica je izgledala kao da ima tri oka. Pri blizoj inspekciji videlo se da je to efekat srapnela koji je probusio njeno celo i ubio je. Jedna njena cipela je spala sa noge a rotkvice koje je upravo kupila na pijaci lezale su kao lokvice krvi pored njene ispruzene ruke.

U pocetku se cinilo kao da su mrtvi skoro kamuflirani medju rusevinama, pocepanog drveca i slomljenog stakla, ali kada biste poceli da ih primecujete, tela su bila posvuda, neka prekrivena stolnjacima i cebadima, druga su prosto lezala izlozena tu gde su pala. Bilo je jedva par centimetara zida, drveta, kola ili ljudskog bica koji nije bio probusen srapnelom. Kuce koje su pre nekoliko sati bile lepe, sa drvenim ogradama i prozorima punim saksija sa procvetalim cvecem, sada su bile izresetane oziljcima od srapnela. Udovice u crnom su se naslanjale na bastenske kapije, jecajuci u maramice, prezivele dok su njihovi susedi lezali mrtvi medju slomljenim staklom, rasecenim drvecem, kolima koja su se dimila i iskrivljenim biciklima. Plasticne kese su lezale rasirene pored mnogih mrtvih, iz njih se prolilo voce, jaja i povrce, svezi sa pijace, ali sada vise nikad nece biti pojedeni.

Bio je to petak 7. maj 1999. godine u gradu Nisu na jugu Srbije, a NATO je napravio gresku. Umesto da pogode jednu vojnu zgradu blizu aerodroma oko tri milje dalje, bombarderi su bacili svoj smrtonosni teret u splet sporednih ulica blizu centra grada. Najmanje trideset troje ljudi je poginulo, a mnogo njih je zadobilo katastrofalne povrede; sake, stopala i ruke razmrskani ili potpuno odseceni, stomaci i grudi otvoreni krhotinama leteceg metala.

Ovo nije bilo "obicno" granatiranje, ako postoji takva stvar. Ova oblast je pogodjena kasetnim bombama, napravama namenjenim da izazovu smrtonosni sprej vrucih metalnih fragmenata kada eksplodiraju. Jugoslovenska vlada je optuzila Alijansu da koristi ovo oruzje u drugim napadima u kojima su nastradali civili, ali su se na Zapadu ovome uglavnom smejali i prihvatali prezrivo."

Bombardovanje Nisa nije bila nikakva 'greska'. General Vesli Klark je izjavio, kada je pocelo NATO bombardovanje: "Mi cemo sistematski i progresivno napadati, ometati, degradirati, rusiti i konacno - osim ukoliko predsednik Milosevic ne pristane na zahteve medjunarodne zajednice - unistiti ove snage i njihove objekte i podrsku". Miloseviceve 'snage', kao sto znamo, ukljucivale su televizijske stanice, skole, bolnice, pozorista, staracke domove - i pijacu u Nisu. U stvari je sustinska karakteristika NATO politike bila da terorise civilno stanovnistvo.

Zamolio bih vas da uporedite ove slike pijace u Nisu sa fotografijama Tonija Blera sa njegovom novorodjenom bebom koje su nedavno bile na svim naslovnim stranicama. Kakav divan otac i kakva lepa beba. Vecina citalaca ne bi povezala ovog ponosnog oca sa covekom koji je lansirao kasetne bombe i rakete sa osiromasenim uranijumom u Srbiju. Kao sto znamo od efekata osiromasenog uranijuma koriscenog u Iraku, bice beba rodjenih u Srbiji u bliskoj buducnosti koje nece izgledati bas tako lepo kao mali Leo, ali ni njihove slike nece dospeti u novine.

Sjedinjene Drzave su bile odlucne u tome da vode rat protiv Srbije iz jednog jedinog razloga - da potvrde svoju dominaciju u Evropi. I cini se veoma jasnim da se nece na tome zaustaviti. Pokazujuci svoj prezir za Ujedinjene nacije i Medjunarodno pravo, Sjedinjene Drzave su utrle put za jos "moralne zaprepascenosti", jos "humanitarnih intervencija", jos demonstracija njihove totalne indiferentnosti za sudbinu na hiljade ljudi, jos lazi, jos sranja, jos lezernog sadizma, jos unistavanja.

A vlada Velike Britanije sledi ovo sa elanom koji nam moze biti samo odvratan. Suoceni smo sa jendom brutalnom, nemilosrdnom i zlocudnom masinerijom. Ova masinerija se mora prepoznati onakvom kakva je i mora joj se pruziti otpor.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.