20. decembar, 2000

Milan Pavlovic:
Intervju sa Bozidarom Djelicem

Posao za eksperte iz dijaspore u Srbiji

Gospodine Djelicu, Vi ste kandidat DOS-a za mesto ministra finansija i ekonomske politike u novoj republickoj vladi. Ukoliko budete izabrani na to mesto, kakvi su Vasi planovi za privredu Srbije u narednih godinu dana? 

Mi smo u paradoksalnoj situaciji koja trazi veoma pametan i dobro procenjen pristup. Moramo racunati s tim da, s jedne strane, imamo stvarno ruznu privrednu sliku, ali i sa druge strane imamo interesantnu perspektivu. Nasledjujemo haos, deficite i puno zastarelih preduzeca. Ni jedan problem se nije resio za trinaest godina, samo su se gomilali. Tako imamo vise od milijardu maraka deficita, 11,7 milijardi dolara spoljnog duga, a da ne govorim o kvazi fiskalnim deficitima koje vidimo u ljuljanju jednog EPS-a u koji se godinama nista nije investiralo. Ali sa druge strane, golim okom se vidi da mi ne odgovaramo slici drustva koje ima prosecne plate od 90 maraka. Ne vidim kako mozemo da se "odrzimo" na zadnjim mestima rang lista po privlacnosti za investicije, itd. Imamo jake adute, jedini sa sada otvaramo prema svetu, pa imamo dosta paznje medjunarodne zajednice i investitora. primecujem da ima i zelje da nam se podje u susret, a sto je najvaznije svi vide da imamo dobar "ljudski kapital", u zemlji, ali i u dijaspori. To je ono najvaznije. 

Kakvu ulogu u privrednoj transformaciji Srbije mogu da odigraju nasi mladi profesionalci, koji su stekli obrazovanje i radno iskustvo na Zapadu? 

Oni mogu odigrati kljucnu ulogu. Sada je pravo vreme za sve nas. Ovo je vazan istorijski momenat i, eto, ja sam zeleo da budem deo te price. Deo moje odluke da ostavim moj veoma lep posao (partner u McKinsey-u, Pariz i Silicon Valley) je bio i da pokazem na licnom primeru da je to moguce. Sa mandatarom za premijera Zoranom Djindjicom i drugim liderima stalno tragamo za nasim ljudima koji imaju istu zelju kao ja, da donesu svoje znanje i iskustvo u Jugoslaviju. Pre 150 godina dogodilo se slicno, kada je nas knez doveo nekoliko desetina Srba iz sveta i oni su modernizovali Srbiju. To je otvorilo put u najbolji period za nasu zemlju u novijoj istoriji. 

Evo nas na pragu novog milenijuma... Uradimo isto, spojmo ove dve Srbije, unutra i spolja! 

Koje su kvalifikacije potrebne da bi konkurisali za neko radno mesto i na koja mesta bi mogli da konkurisu? 

Trazimo ljude za ekonomske, pravne i druge reforme. Radili bi u ministarstvima, agencijama, itd. Ima posla preko glave. Obezbedili smo neka finansijska sredstva da bi ljudi mogli ovde pristojno da zive. Ovom prilikom pozivam sve da popune prijavni formular.

Naravno, bice i te kako mesta i za one koji bi radije da pokrenu privatne poslove. Jedino te dve stvari, drzavna i privatna, nece moci da se mesaju, kao u svakoj normalnoj drzavi. Pravimo specijalnu agenciju za povezivanje sa dijasporom, ali za sada neka nas zainteresovani kontaktiraju na iste brojeve i za to. 

Koliko dugo bi trajao njihov angazman i kolika bi bila orijentaciona plata za jednogodisnji, odnosno za sestomesecni angazman?

Najkraci angazman trajao bi sest meseci, a idealno bi bilo angazovati te mlade ljude na godinu dana. Plata bi zavisila od iskustva i drugih faktora. Naravno,  ona nece biti u nivou prosecne plate u Srbiji, ali svakako nece biti ni prosecna plata sa Zapada, jer ni troskovi nisu toliki. Trazimo ljude koji ce, sto se reforme tice, biti spremni (kao i ja!) da naprave i licno odricanje. To ce im se na duze staze isplatiti na posten nacin, verujte mi. 

Koje informacije o sebi treba da posalju da bi konkurisali za neko radno mesto? 

Biografiju i propratnu pismo sa kljucnim elementima: sta znaju, sta bi hteli da rade, kada bi mogli da pocnu da rade, kolike troskove bi imali ovde za normalan zivot! 

Do kada bi trebalo zainteresovani da podnesu prijave za angazman? 

Sto pre, ali vrata ce uvek biti otvorena. Zelimo da krenemo veoma zustro sa reformama sa samim pocetkom 2001. godine. Sada formiramo ekipe za ministarstva, za razne agencije, itd. Znaci, sto pre to bolje i interesantnije za sve. 

I za kraj, sta zelite da porucite nasim mladim profesionalcima? 

Ovo je istorijski trenutak! Odigrajte istorijsku odluku - u vladi ili izvan nje. Poverenje dijaspore i zdrava racunica koja se mora napraviti prema njenom investiranju su kljucni zadaci nove vlade. Inostrani investitori ce pomno pratiti sta radi dijaspora. Ako ona krene u poslove i u vladu, krenuce i oni. Mi to znamo, pa cemo raditi tako da se i jedno i drugo dogodi. 

Pozdrav svima iz ponovo dinamicnog Beograda!  

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.