http://www.worldnetdaily.com/news/article.asp?ARTICLE_ID=23477

03.07.01.
 

Lazi o bivsoj Jugoslaviji


© 2001 WorldNetDaily.com

Da li oni koji imaju vlast lazu americki narod o tome sta smeramo u bivsoj Jugoslaviji? Ako je tako, "Ovo je déjà vu opet nanovo", kako je imao obicaj da kaze jogi Bera.

Pre trideset godina, Danijel Elsberg je informisao o vijetnamskom ratu kada je objavio Papire Pentagona, koji dokazuju da je nasa vlada, od Trumana do Niksona, sistematski lagala americki narod. Ovi papiri su pokazali generacijsku zaveru namernog skrivanja i od naroda i od Kongresa po pitanju vijetnamske politike.

Samo jedna laz medju hiljadama: 1964. kad se LBJ kandidovao protiv Berija Goldvotera, obecao je: "nije bila potrebna eskalacija u Juznom Vijetnamu". U medjuvremenu, kako su kasnije pokazali Papiri Pentagona, njegovi savetnici su mu govorili da ulog mora da se poveca. Tako je LBJ lagao i zbrisao Goldvotera, ciji je greh bio sto je govorio pravu istinu o tome sta je on smatrao da je potrebno da se uradi u Vijetnamu - sto je bilo prilicno slicno onome sto je LBJ na kraju uradio!

Zbog svih ovih fabrikacija 4 miliona jugoistocnih Azijata je izgubilo zivot, mi smo imali skoro pola miliona zrtava, a nasa drzava se skoro bila rascepala.

A sada, vec barem deceniju, slicno smo prevareni u pogledu americke politike u bivsoj Jugoslaviji - o tome ko dobija obavestajne podatke i oruzje od nas i sta je nas pravi program rada.

Ove lazi rangiraju od onih velikih, kao kad je Klinton rekao 1995. godine da ce nase snage biti u Bosni samo godinu dana, do onih manje znacajnih, kao sta se stvarno dogodilo nakon sto se takozvani heroj ratnog vazduhoplovstva Skot O'Grejdi srusio u plamenovima.

Kao i kod Vijetnama, americki narod cvrsto spava, dok su mnogi clanovi Kongresa izgleda zainteresovani samo za svoje post-kongresne poslove lobiranja. A vojnici na terenu koji krvare su svi stalni vojnici, tako da nikome nije stalo sta se desava s njima osim njihovim porodicama.

Od 1990. godine mocvara bivse Jugoslavije se prosirila, produbila i postala sve skuplja u zivotima i u dolarima. Prvo smo usli u Hrvatsku i Bosnu. Zatim je doslo Kosovo. A sada je tu ova zbrka u Makedoniji.

Kad se Dabija (Bus) kandidovao protiv Velikog Ala, on je stalno pricao o tome kako ce nas izvuci iz balkanskih mocvara i vratiti nase decake kuci. Sada kad je u predsednickom sedlu, on je potpuno promenio svoj dzingl - bas kao i LBJ. Najnovija pesma ide ovako "Usli smo u to zajedno, zajedno cemo i izaci". Ono "mi" odnosi se na zastareli NATO, koji samo postoji zato sto je dobar za americki biznis sa oruzjem.

Skorasnje lazi:

Prosle nedelje je narednik Ricard Kasini, mirovni vojnik na Kosovu, naleteo na minu pobunjenika. "Vaseg decka cemo prebaciti u Nemacku generalovim mlaznjakom", uverio je armijski pukovnik njegovog zabrinutog oca. Otac je pomislio: Opa. Vojska se stvarno brine za svoje. General je poslao svoj mlaznjak! Kasnije te noci, narednik Kasini, koji sada ima jedno stopalo, pozvao je iz Nemacke i rekao svom ocu da su ga prebacili starim C-130 teretnim avionom, u sendvicu izmedju paleta. "Tata, bilo je tako vruce da su morali da mi stave masku sa kiseonikom", rekao je narednik Kasini.

Prijatelj mi je prosledio e-mail koji je dobio od svog sina narednika u 101-oj Vazduhoplovnoj diviziji, koja je bila u Makedoniji, u kome daje precizne i sokantne detalje o tome kako je njegova jedinica sprovela kosovske pobunjenike koje je ranije pomagala CIA - a koje su okruzile snage makedonske vlade - vani bez ozlede. I kako je pobunjenicima dozvoljeno da zadrze svoje oruzje, a onda kako su na njegovu jedinicu zamalo iskalili gnev ljutiti, naoruzani Makedonci. Sat vremena kasnije, narednik je ponovo pisao: "Tata, ja sam ti poslao onaj e-mail tacno 1 sat pre nego mi je receno da NE dajem NIKAKVE informacije o toj misiji NIKAKO NIKOME. Mogao bih imati MNOGO problema! Poceo sam da se znojim kao lud..... jasno su nam stavili do znanja posledice odavanja samo par reci najuzoj porodici!" Prosle nedelje je predsednik Bus rekao da nije "odbacio mogucnost slanja americkih vojnika u Makedoniju da pomognu da se suzbiju nemiri tamo". Ali nasi vojnici su vec tamo - a jos mnogo njih je na putu tamo ili spremno da krene.

Kao i u slucaju Vijetnama, imamo jako puno laganja i skrivanja. Koliko jos stopala, nogu i zivota ce biti izgubljeno u bivsoj Jugoslaviji pre nego sto neki drugi hrabri Elsberg objavi Papire Pentagona II deo?

Puk. David H. Hackworth, autor knjige "Cena casti" i "O Licu", sluzbovao je kao mornar, vojnik i vojni dopisnik iz skoro tuce ratova i sukoba, od kraja drugog svetskog rata do skorasnjeg rasturanja bivse Jugoslavije.
 
 
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.