http://toogoodreports.com/column/general/hackworth/071001.htm
 
 
10. juli 2001.
 

Puk. David H. Hackworth

Trazi se: Oruzje u najam

 
Proslog meseca su americke trupe u Makedoniji spasile 400 albanskih pobunjenika koji su bili pripadnici 113-te OVK brigade. Ova operacija nije prosla test ispravnosti za mene. Stalno sam se pitao zasto bi NATO oficiri rizikovali zivot 80 americkih padobranaca da spasu bandu tesko naoruzanih koljaca namernih da svrgnu ustanovljenu vladu jedne zemlje, za koju nas predsednik i Ministarstvo spoljnih poslova stalno ponavljaju da zele da je spasu.

Ovaj cin je kao kad bi udarni tim FBI spasio Timotija Mek Veja nekoliko minuta pre egzekucije. Moja prva misao bila je: Na cijoj smo mi strani? Moja druga misao bila je: Sta je ovde cilj - stabilizacija ili destabilizacija Makedonije?

OVK brigada - ukopana oko Aracinova, cetiri milje zapadno od Skopja, glavnog grada Makedonije - bila je opkoljena dve nedelje, pod teskim napadom snaga makedonske vlade i na ivici unistenja. Zamislite kako bismo se mi osecali kad bi neka nasa jedinica bila pred unistenjem pobunjenicke brigade ciji je cilj da svrgne nasu vladu, pa se iznenada pojavi kanadska padobranska ceta i spase neprijateljske snage? Naravno, Makedonci su bili pogodni da im se vezu ruke.

Izvori u americkoj vojsci na Kosovu upoznati sa spasilackom operacijom 3/502-og vazduhoplovnog bataljona potvrdjuju da je ova misija bila zbog spasavanja 17 'instruktora' medju pobunjenicima koji su se povlacili - bivsih americkih oficira koji su pobunjenicima pruzali stalnu vojnu obuku. Ali to nije bilo dovoljno: makedonske snage bezbednosti tvrde da je 70% opreme oduzete gerilcima bilo americke proizvodnje - i ukljucivalo cak i najmodernije uredjaje za nocno osmatranje trece generacije, kako izvestava nemacki list Hamburger Abendblatt 28. juna.

Drugi izvori kazu da su ovih "17 instruktora" bili clanovi visoko-kotirane jedinice za iznajmljivanje vojnika pod nazivom MPRI - Military Professional Resources Incorporated - koja operise u senci Pentagona, a koju su unajmili CIA i nase Ministarstvo spoljnih poslova za operacije u bivsoj Jugoslaviji. Ova kompanija, na cijem je celu bivsi nacelnik americkog generalstaba general Karl E. Vuono, puna je bivsih pripadnika americke vojske, od generala do visih narednika, od kojih svi primaju lepe plate povrh svojih vojnih penzija.

Ovo je ista ona jedinica koja je pocetkom 1990-ih godina obucila hrvatske vojnike za operaciju Oluja - koja je za rezultat imala brutalno etnicko ciscenje 200.000 nenaoruzanih srpskih civila - kao i brze akcije hrvatskog generala Agima Cekua. Za Cekua, koji je igrao centralnu ulogu u ovom pokolju, se tvrdi da je ubio na hiljade drugih srpskih civila pre nego sto se pridruzio OVK 1999.godine, gde je opet dobio obuku i pomoc od ugovaraca CIA i Stejt Departmenta koji operisu otvoreno i skriveno sirom bivse Jugoslavije i sirom planete.

Penzionisani generali nisu bez moci. Da su Vuono ili neki drugi od njegovih kompanjona, kao gen. Krozbi Sejnt, okrenuli telefon i predlozili da se 502-ga posalje da ih spasi, taj predlog bi bio shvacen prakticno kao naredjenje.
 
MPRI cak ima i Web sajt - www.MPRI.com - na kome se hvali:

"Mi sluzimo interesima americke vlade, ili stranih vlada i privatnog sektora, sa najvisim standardima i resenjima koja opravdavaju cenu".

Dok kontrasi i placenici Olija Norta koji su pokvarili invaziju na kubanski Zaliv svinja mozda nisu tako poslovni - ili tako upadljivi - oni jesu ustanovili zalosnu tradiciju najamnika koji guraju nasu drzavu u jedno za drugim minsko polje.

Na desetine bivsih drugara iz vojske trenutno rade za kompaniju MPRI koja se sve vise siri, ili za druge takve vojne ugovarace u mestima kao sto su Saudijska Arabija, Tajvan, bivsa Jugoslavija i Kolumbija. Ovde se radi o biznisu koji cveta.

Ali drugi su imali moralnu pristojnost da kazu: "Zabite svoj visoko placeni placenicki posao i zabite ga u uvo".

Jedan veteran iz tri rata koji je jos uvek u vojsci mi je rekao: "Jedan broj ugovaraca me vrbovao me da radim za njih kad se penzionisem. Rekao sam ne. Nema principa, nema ljubavi za svoju zemlju, nema casti - samo NOVAC. Ne mogu ... da prodam svoju dusu za dolar".

Postoje zakoni koji sprecavaju americke gradjane da sluze stranim vladama. Vreme je da Kongres pocne da vrsi svoju duznost i da ih sprovodi u delo.

Vojna karijera pukovnika Dejvida Hakvorta obuhvatila je skoro tuce ratova - od kraja drugog svetskog rata - do skorasnjeg raspada bivse Jugoslavije. On se prijavio u trgovacku mornaricu sa 14 godina, u Vojsku SAD sa 15 godina. Tokom skoro 26 godina u vojsci proveo je vise od sedam godina na frontu, na bojnom polju u Koreji je zaradio oficirski cin i postao najmladji vojni kapetan u tom ratu. A onda je bio u Vijetnamu skoro pet godina. 1971. godine Hack je postao najmladji pukovnik vojske. [Vidi Vojne nagrade i medalje] Puk. Hekvort je redovni gost radio i TV emisija, bio je spoljni urednik vojne rubrike lista Newsweek,  o njemu su pisali listovi People, Parade, Men's Journal, a objavljivali su ga i Playboy, Soldier of Fortune, Self and Modern Maturity. Njegova kolumna `U odbranu Amerike` izlazi jednom nedeljno u listovima sirom Amerike. Njegove knjige su: Vietnamski bukvar i medjunarodni bestseler O licu: Odiseja jednog americkog ratnika i Opasna duznost: Jedand od vojnickih izvestaja sa fronta koji je dobio najvise nagrada sa Istina o americkoj vojsci danas. Njegova najnovija knjiga je roman Cena casti.
 
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.