20.07.01.
 
Tanya L. Domi:
 
Skandal oko UN i prostitucije
 
UN misija u Bosni je pod paljbom zbog navodnog pokusaja da prikrije skandal sa prostitucijom 


Misija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini ce se mozda suociti sa istragom nakon optuzbi da je htela da prikrije izvestaje medija koji povezuju njene sluzbenike sa prodajom zena u prostituciju.

UN stab u Sarajevu je porekao ove tvrdnje, ali je priznao da je nekoliko clanova njegovog osoblja otpusteno zbog zloupotrebe polozaja. Meri Robinson,  Visoki komesar UN za ljudska prava, zahteva da se sprovede istraga, a diplomatski izvori su rekli za IWPR da ce se njenom zahtevu mozda udovoljiti.

Optuzbe je prva iznela Kathy Balkovac, americki policajac i bivsi istrazitelj UN za ljudska prava. Ona ih je proslog novembra iznela u pismu upucenom Zak Pol Klajnu, sefu UN u Bosni i Hercegovini, i Vinsentu Korderoju, komesaru UN policije u Bosni.

Balkovac tvrdi da sluzbenici UN, NATO vojnici i drugi medjunarodni sluzbenici u Bosni vrsi obimnu trgovinu zenama za prostituciju, zajedno sa lokalnom policijom. Zamenik komesara medjunarodne policije Majk Stajers je dijagnosticirao Balkovacevu kao osobu 'pod stresom i iscrpljenu', a nakon toga je DynCorps , podugovarac Stejt Departmenta za misiju UN, raskinuo njen ugovor sa UN.

U zvanicnom saopstenju kancelarija Visokog komesara za ljudska prava u Sarajevu zahtevala je da se sprovede istraga "na otvoren i transparentan nacin i da se izvestaji javno iznesu". Izvestaj insistira da kazna za svakog za koga se utvrdi da je kriv treba da bude "u skladu  sa ozbiljnoscu prekrsaja".

Medjunarodne novinske agencije su navalile na ovu pricu tokom posete Klajna Savetu bezbednosti UN u Njujorku 14-15 juna. Zapadne diplomate su rekle da je tokom svoje prezentacije u Njujorku Klajn bio "zasut" pitanjima o optuzbama da sluzbenici UN prisiljavaju zene da se bave prostitucijom.

Pismo koje je Balkovac napisala u novembru arhivirano je u vreme kad su UN posmatraci i lokalna policija bili umesani u niz kontroverznih racija na burdelje u Prijedoru. Kasnije se tvrdilo da su ovi sluzbenici UN saradjivali sa policijom Prijedora u "kupovini" zena i da su imali seks sa nekima od njih. Za nekoliko zrtava kazu da su bile maloletne devojcice.

Sest sluzbenika, od kojih tri Amerikanca, su otpustena nakon ovog incidenta. Ali u njihove licne kartone nisu upisane nikakve kriticke primedbe.

U dokumentima koje je pribavio IWPR pise da je Balkovac rekla da UN zna za brojne slucajeve u kojima su posmatraci medjunarodne policije ucestvovali u trgovini zenama u Bosni od oktobra 2000. Ali ona tvrdi da se nista nije cinilo povodom toga.

Prostitucija je nezakonita u Bosni. U decembru 2000. godine Bosna je potpisala UN Konvenciju o Transnacionalnom organizovanom kriminalu, prvi medjunarodni pravni instrument koji poziva potpisnike da usvoje domace zakone da ovu trgovinu stave van zakona. Sledstveno tome, Bosna je obavezna da ispunjava obaveze iz ovog sporazuma.

U e-mail poruci iz oktobra 2000. koja je nasiroko kruzila medju njenim UN kolegama, Balkovac je navela pravne definicije "prostitucije, podvodjenja i trgovine". On je izvestila da je UN primila price zena koje su mucene, silovane i kidnapovane u seksualno roblje u Bosni.

Balkovac je nakon toga premestena na mesto koje nije vezano za ljudska prava i postavljena na drugi zadatak. Ali je ona uspela da izazove da visoki UN sluzbenici nastave rad prema njenom zakljucku da jedan broj prijavljenih aktivnosti o ovoj trgovini zasluzuje dalju policijsku istragu. Njen ugovor je raskinut u aprilu 2001. odine na osnovu toga da je falsifikovala svoj izvestaj o radu.

Dag Kofman, portparol UN u Sarajevu, rekao je pre par nedelja da ne zna ni za kakvu UN istragu prema optuzbama sluzbenice Balkovac. On je rekao da je za samo jednog sluzbenika UN utvrdjeno da je kriv za placanje prostitutki.

U saopstenju za stampu u maju Klajn je porekao sve tvrdnje da je UN misija prikrila izvestaje o zloupotrebama polozaja. "Tokom mojeg mandata nije bilo nikakvog prikrivanja, a ja primenjujem nultu toleranciju prema seksualnim i drugim ozbiljnim zloupotrebama polozaja", rekao je on u tom saopstenju. "Nakon odgovarajuceg postupka UN istrazuje sve tvrdnje o zloupotrebama polozaja, pravicno, detaljno i na vreme".

Medjutim, mnogi lokalni i zapadni zvanicnici se ne slazu s tim.

"Istina o racijama u Prijedoru i narednim premestajima umesanih sluzbenika nikad nije objavljena", rekla je Madlen Ris, predstavnik Visokog komesara UN za ljudska prava u Bosni.

Trgovina zenama se naziva "prljava tajna UN intervencija sirom sveta - ruzni donji stomak s kojim niko ne zeli da se suoci", rekla je Martina Vanderberg, istrazivac zenskog projekta za organizaciju Human Rights Watch, americke grupe koja priprema veliki izvestaj o ovoj trgovini. "Nijedna od ovih tvrdnji nije iznenadjenje".

Procenjuje se da se godisnje proda 200.000 do 300.000 zena u prostituciju, iz zemalja bivseg komunistickog bloka u Istocnoj Evropi i bivseg Sovjetskog Saveza u Zapadnu Evropu i Severnu Ameriku.

Tanya Domi je bivsi portparol OEBS-a u Bosnii Hercegovini. Ona je sada na postdiplomskim studijama iz Ljudskih prava na Columbia University u Njujorku.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.