Sporazum koji dozvoljava americkim investitorima da se vrate u Jugoslaviju

BEOGRAD (Reuters) - Americka vladina Korporacija za privatne investicije u inostranstvu (Overseas Private Investment Corporation - OPIC) potpisala je sporazum u subotu koji bi trebalo da pogura privatne americke investicije u Jugoslaviji i da pomogne njene ekonomske reforme.

Ovaj sporazum OPIC-a takodje dozvoljava da Akcijski fond jugoistocnu Evropu, kojim rukovodi Soros uprava za privatni kapital, a koji je vredan 150 miliona USD, zapocne poslovne aktivnosti u Jugoslaviji.

"Danasnji sporazum ne samo da signalizira zeleno svetlo za americke investitore, vec je i signal citavoj medjunarodnoj investicionoj zajednici da je Jugoslavija otvorena za biznis", rekao je reporterima Piter Votson, predsednik i direktor OPIC-a.

Ovaj pakt ce zameniti prethodni potpisan 1973. godine sa bivsom sestoclanom komunistickom federacijom. OPIC, agencija americke vlade koja olaksava privatne investicije, nije bila aktivna u Jugoslaviji od raspada stare drzave 1991. godine.

Ovaj sporazum je dosao u trenutku kad nezadovoljstvo reformama raste, a narod se plasi masovnih ukidanja radnih mesta, dok se federacija Srbije i Crne Gore bori da preoblikuje ekonomiju i privuce investitore nakon decenije sankcija, izolacije i lose uprave pod vladavinom svrgnutog lidera Slobodana Milosevica.

Dragisa Pesic, jugoslovenski ministar finansija u ostavci i buduci premijer, pozdravio je ovaj sporazum OPIC-a.

"Srecan sam sto sam potpisao ovaj sporazum i otvorio prostor za intenzivnije ekonomske veze izmedju nase dve zemlje. Verujem da ce investiciona podrska pomoci ekonomski razvoj Jugoslavije", rekao je Pesic, koji ce preci na novi polozaj sledece nedelje.

Pesic je clan crnogorske opozicione partije SNP, koja je napustila prethodnu vladu u protestu zbog odluke srpskih reformatora da predaju bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica UN tribunalu za ratne zlocine.

Ali SNP je pristala da formira novu vladu sa srpskim reformatorima, a da zauzvrat dobije novu strukturu vlade, sa podjednakim brojem ministara iz Srbije i Crne Gore, tako da nijedna strana ne moze da nadglasa drugu.

"Ovo je veoma dobro vreme da se ulozi poverenje SAD u proces reformi koje preduzimate", rekao je Votson na ceremoniji potpisivanja sporazuma.

"Ovo je pocetak i mi se veoma radujemo buducoj saradnji sa vama i tome sto cemo doprineti uspehu vasih reformami", rekao je on.
 
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.