DER SPIEGEL (Hamburg)

Renate Flottau, Olaf Ihlau, Susanne Koelbl i Alexander Szandar:

MAKEDONIJA: DVOSTRUKA IGRA AMERIKANACA
 

Medju Evropljanima sve je vise iritiranosti zbog sumnjivih akcija Vasingtona na Balkanu. Kao kum OVK, on deli odgovornost za sukob izmedju Albanaca i makedonskih Slovena koji se stalno pogorsava. [3 pasusa izostavljena u prevodu sa nemackog na engleski]

Evropa uzasnuto posmatra svoje jugoistocno zadnje dvoriste. Ponovo tinja upaljac nacionalne eksplozije. Nakon decenije ratova jugoslovenske secesije koji je oduzeo zivot skoro 300.000 ljudi, pomalja se jos jedno krvoprolice na Balkanu, sa otvorenim gradjanskim ratom izmedju dve nacionalne grupe koji bi mogao citav ovaj region da gurne u haos. [3 pasusa izostavljena u prevodu sa nemackog na engleski]

Da ne bi izgledao kao ocigledni zlocinac, pre nego sto je zapocela nova runda razgovora OVK je rascistila svoje isturene pozicije u Tetovu i povukla se na planinske tacke, sa kojih lako moze ponovo da napadne. Ali separatisticki Albanci ce uraditi isto, ako ne dobiju politickim putem ono za sta se zapravo bore: Prvo certifikovanu jednakost kao nacionalne grupe  kroz ustavni amandman, a onda de facto podelu Makedonije, i konacno otadzbinu Veliku Albaniju.

Postoje razlozi za negodovanje sefa vlade u Skopju, Ljupca Georgijevskog, koji je i sam posveceni slovenski nacionalista, oko navodne pristrasnosti Zapada. U ovom tuznom spektatklu oko buducnosti Makedonije OVK je glavni zlocinac, a Amerikanci igraju sumnjivu ulogu.

OVK borce su obucili americki i britanski instruktori u albanskim kampovima, da bi bili korisceni protiv Milosevicevih vojnika na Kosovu. Niko ne zna glavne glumce, komandnu strukturu OVK i njene finansijere i dobavljace oruzja tako dobro kao CIA, koja drzi albansku tajnu sluzbu uz bok kao svoju podruznicu.

Kad su u februaru OVK paravojnici sa Kosova podstakli carke u granicnom regionu Zapadne Makedonije, u pocetku su KFOR mirovne trupe lenjo posmatrale. Tada je premijer Georgijevski optuzio Vasington, ali i Berlin, da zadrzavaju kljucne informacije o planiranim teroristickim akcijama. Vlada SAD je znala za najmanje 300 pobunjenika, rekao je on.

Nemacki ministar odbrane Rudolf Sarping se svojim prijateljima zalio da "medjunarodna zajednica", sto pre svega znaci Amerikanci, "ne deluje dosledno" i tako "deli odgovornost" za tekucu krizu.

U stvari, nemacki vojnici u Makedoniji vec stoje izmedju dva fronta. Prosle nedelje su na brzinu evakuisali depo u Tetovu kad je kasarna uhvacena u unakrsnoj vatri OVK strelaca i makedonske vojske.

Veliki previd Alijanse je da, pod uticajem Vasingtona, nakon vazdusnog rata protiv Srbije tretira OVK borce za nezavisnost kao svoje saveznike. Najvisi vojnici Bundesvera se interno zale na stalno drugarstvo od 1999.godine.

Primer Kosova: Nije trebalo da se desi da, nakon sto su trupe KFOR-a umarsirale na Kosovo, OVK ucini da na hiljade puski, pistolja i minobacaca nestane. Nemacke vojnike, koji su delovali cvrsto protiv pripadnika OVK koji su nosili oruzje uprkos zabrani, obuzdali su njihovi nadredjeni. 'To nije u skladu sa politikom NATO-a', bila je implicitna poruka njihovih komandanata.

Raniji vrhovni komandant OVK Hasim Taci, sticenik tadasnjeg americkog drzavnog sekretara Medlin Olbrajt, stavio je par hiljada svojih boraca u takozvani Kosovski odbrambeni korpus, neku vrstu organizacije za technicku pomoc zvanicno namenjenu da pomogne u popravci unistenih kuca.

Nemacki komandant KFOR-a Klaus Rajnhardt je uzalud upozoravao na nove aktivnosti ilegalne OVK; Amerikanci su nastavili da flertuju sa njom. Rajnhardt se kasnije zalio da su politicari, diplomate i vrhovni komandant NATO-a za Evropu, Vesli Klark, redovno odbacivali povike upozorenja iz glavnog staba KFOR-a u Pristini.

Jos pocetkom decembra 1999., kada mirovne snage NATO-a jos nisu bile pola godine u ovoj zemlji, izvidjacke patrole KFOR-a u Presevskoj dolini su primetile sumnjive mlade Kosovare. Ova oblast pripada takozvanoj Kopnenoj zoni bezbednosti, demilitarizovanoj tampon zoni izmedju unutrasnjosti Srbije i Kosova. 

Amerikanci su nadgledali glavne saobracajne rute tako labavo da je ova oblast ubrzo postala trgovacki centar trgovaca oruzjem, drogom, i mladim zenama, koje kontrolisu OVK i mafija. "Oslobodilacka vojska Preseva, Medvedje i Bujanovca" (OVPMB) brzo je okupirala sela, isterala srpske stanovnike i pozvala na pripajanje Kosovu.

KFOR komandant Rajnhardt je uzalud pozivao americke oficire da deluju snazno protiv ilegalnog prelaska granica. Vrhovni komandant NATO-a, Klark, uvek je prosto odgovarao na upozorenja o podstrekacima u Presevskoj dolini pitanjima o starom neprijatelju. "A gde su tu Srbi?"

Kada su srpske snage bezbednosti usle u Presevsku dolinu u martu, uz pristanak NATO-a, mnogi pripadnici OVK su presli granicu i otisli u Makedoniju ili nazad na Kosovo. Sarping je sumnjicavo upitao NATO kolege kako sprecavaju pripadnike OVK na kontrolnim punktovima u americkom sektoru Kosova da predaju svoje oruzje a "dva kilometra dalje uzimaju novo oruzje i nastavljaju dalje za Makedoniju?" Novinske vesti su dale odgovor na ovo: Sveze naoruzani pripadnici OVK ponovo proglasavaju "oslobodjene zone" u Makedoniji.

Dok je NATO vec dugo bio pravio planove za intervenciju, ukljucujuci tu i razoruzavanje OVK pobunjenika, krajem juna su americke specijalne jedinice evakuisale 400 boraca OVK iz gerilskog uporista u Aracinovu okruzenog makedonskim trupama, odmah na ulazu u Skopje. Ne samo da su OVK borci nasli utociste u oklopnim vozilima i autobusima sa oznakama KFOR-a, vec i 17 americkih civila. Oni su proglaseni "posmatracima", ali umesto da su odgovarali pripadnike OVK od igranja sa vatrom, oni su im sluzili kao instruktori.

Stavise, zahvaljujuci americkoj pomoci, u Aracinovu je uspostavljen komandni centar OVK, sa direktnom satelitskom telefonskom vezom sa Pentagonom. "Zaplenili smo oruzje", rekao je ljutito predstavnik policije u Skopju, "ciji serijski brojevi jasno ukazuju na NATO izvore". Takodje, video snimci polozaja makedonske vojske, koji su po njegovom misljenju snimljeni iz KFOR helikoptera, stavljeni su na raspolaganje OVK od strane Amerikanaca.

Sumnjivi manevar: U NATO-u SAD urgira da saveznici intervensiu u Makedoniji dok u isto vreme Amerikaci obucavaju OVK, a makedonska vojska takodje prima pomoc i od Vasingtona.

Ponovo su Nemci i drugi saveznici iznervirani dvostrukom strategijom NATO premoci. Izvestaji "o americkim bivsim oficirima kao instruktorima OVK u Makedoniji", primecuje poslanik Zelenih u Bundestagu, Vinfrid Nahtvaj, "ponovo izazivaju sumnju u americku politiku u ovom regionu". A CDU poslanik Vili Vimer smatra da SAD pomaze "Veliku Albaniju i naklonjen joj je" na Balkanu, ocigledno iz strateskih razloga.

Ova sumnja nije bez osnova. Vlada u Belrinu zna iz izvestaja tajnih sluzbi da u Makedoniji ista sudska klika koju mazi SAD podstice pozare rata: Jos od maja sef toboze civilnih Kosovskih odbrambenih snaga, Agim Ceku, skuplja rezerviste OVK da ih pripremi za novi rat u albanskim kampovima za obuku. Na celu vojne vrhovne komande OVK u Makedoniji je bivsi zamenik Agima Cekua, Ramus Haradinaj.

Osoba koja nabavlja novac je covek koji je vec uzivao poverenje Amerikanaca na razgovorima u Rambujeu kao pregovarac pored Tacija: Dzavit Haliti je vec prikupljao donacije za OVK i pre rata na Kosovu; prethodnih nedelja, izvestavaju tajne sluzbe, on je prikupio jos 43 miliona maraka od Albanaca u Nemackoj i Svajcarskoj.

Trio Haliti, Taci i Haradinaj nikako ne finansira svoju Kalasnjikov politiku samo iz donacija: "Nemiri u Makedoniji i odnosna nestabilnost u ovom regionu", navodi dokument tajne sluzbe, su "apsolutni preduslovi za njihov kriminalni biznis" - odnosno nezakonite trgovine drogom, oruzjem i mladim zenama.

Posto im je dosta takvih cinjenica, pritisak Evropljana na SAD jasno pocinje da pokazuje uticaj. Krajem juna je predsednik Dzordz V. Bus zabranio 21-om lideru OVK putovanje u SAD i zabranio americkim gradjanima novcane transakcije sa ekstremistima. Najvisi ljudi u Kosovskom odbrambenom korpusu su takodje na Busovoj listi; samo sto su oni kasnije otpusteni.

U medjuvremenu, pateticna hvala koju je Bus uputio americkim granicnim patrolama u svojoj usputnoj poseti prosle nedelje na Kosovu, se Sarpingu i njegovim vojnom personalu ucinila prezrivom. Kako je Bus rekao sasvim ozbiljno u svom nastupu u bazi Bondstil, koja je nalik na tvrdjavu, oni su sprecili "da oruzje dospe u ruke pobunjenika" i zbog toga sada ima "nade za mir" u Makedoniji. Ali Bus je takodje upozorio OVK da bude mirna u susednoj Makedoniji. "Kosovari treba da se koncentrisu na Kosovo".

Sada se vlada u Berlinu pita: Da li Bus pravi nalevo krug, ili opet samo uljuljkuje sumnjicave NATO partnere? Na kraju krajeva, na kraju dana oni su ti koji treba da pokupe komadice sumnjive americke politike u Makedoniji.

Sami Amerikanci ne zele da posalju neke borbene trupe u Makedoniju da razoruzaju OVK. Oni smatraju da trupe evropskih NATO saveznika treba da budu jedine koje rade rizican prljavi posao.

Ali niko ne zna bolje od Amerikanaca sta smera OVK paravojska. Americke snage na Balkanu imaju nisko postavljene satelite i sopstveni sistem mobilne komunikacije koji omogucava sifrirane telefonske razgovore. Ocigledno do sada ni zapadnoevropske tajne sluzbe ni ruska spijunska sluzba nisu tehnicki uspeli da probiju i prisluskuju ovaj "sistem koji se bazira na nisko postavljenim satelitima".

Medjutim, OVK moze da koristi ekskluzivnu komunikacionu mrezu Amerikanaca sa sopstvenim radio kolom. Kao rezultat toga, profesionalni prisluskivaci Vasingtona su uvek savrseno dobro obavesteni o planovima albanske paravojske za napad i gde planiraju da se povuku.
 
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.