Timothy Banckroft-Hinchey
Lisabon, Portugalija 
 
Kosovo: Istina  

Kosovo, simbol albanskog ekstremizma na Balkanu, skriva ruznu pricu koje se visoka komanda NATO-a plasi i ocajnicki pokusava da je prikrije. Pravda.Ru otkriva celu, golu istinu o ovoj sramnoj istoriji terorizma, kriminalnog udruzivanja i protekcionizma, da zastiti radna mesta i moc onih koji kontrolisu ovu zastarelu, nepotrebnu i staru vojnu organizaciju.
  
Albanski kriminalci koji su pripadali prvo OVK (Oslobodilacka vojska Kosova), a kasnije postali KZK (Kosovski zastitni korpus), prosli su nekaznjeno zbog muvanja sa dokazima od strane NATO snaga ili toga sto su na najvisim nivoima povlacene politicke veze da bi se osiguralo oslobadjanje uhapsenih. 
 
Bacanje bombe na autobus sa srpskim civilima 16. februara bio je klasican primer one vrste incidenta koji se desava svake sedmice na Kosovu, ako ne i svakog dana, a koji prolazi bukvalno neprimecen od strane medjunarodne zajednice. Dok su srpski civili putovali autobusom na verski praznik na Kosovu, praceni oklopnim vozilima NATO-a, trojica albanskih terorista su lezala u zasedi i dok je prvi autobus u konvoju prolazio, oni su povezali zice i aktivirali bombu koja je digla u vazduh autobus i njegove putnike 45 metara u nebo. Rezultat je bio 11 mrtvih, ukljucujuci tu i dvogodisnjeg decaka, i 18 povredjenih. 
 
Iako su cetiri osobe uhapsene, saradnje NATO-a sa medjunarodnom policijom na Kosovu, tipicno, nije bilo. Prepisi razgovora preko mobilnih telefona, koji se rade u Monaku, jos nisu stigli, niti su fargmenti DNA testirani u Nemackoj. Medjunarodne istrazne snage od 18 istrazitelja s punim radnim vremenom smanjene su na dva istrazeitelja koji rade skraceno radno vreme. Jedan od lidera, Florim Ejupi, uspeo je da pobegne iz zatvora koji kontrolisu americke snage na Kosovu, u bazi Bondstil, u operaciji u kojoj je morao da provede deset minuta probijajuci dve zicane ograde. Ejupi je prethodno dva puta hapsen dok je ziveo u Nemackoj. Dvojica od cetvorice uhapsenih osoba su radili u Stabu KZK u Pristini. U roku od nekoliko sati nakon bombardovanja NATO snage su polozile beton preko kratera koji je napravila eksplozija autobusa, sakrivajuci i unistavajuci kljucne dokaze. 
 
Ovakvi incidenti su uobicajeni na Kosovu, a zaista i drugde na Balkanu. Policajci se zale da ih NATO snage odguruju sa mesta gde su se dogodili incidenti, ciji obavestajci sprovode prve razgovore sa svedocima, a onda sakrivaju rezultate. 
 
Svedjanin Krister Karphamer, bivsi sudija UN, izjavio je da zna za odredjen broj slucajeva u kojima su NATO zvanicnici blokirali, ili su se suprotstavili progonu bivsih pripadnika OVK. "To znaci da su neki od bivsih pripadnika OVK imali imunitet. Istrazitelji su stopirani na visokom nivou  Pravosudju nije bilo dozvoljeno da samostalno radi". 
 
Jos jedan slucaj u kojem je bilo blatantnog mesanja u rad pravosudnog sistema bio je slucaj Samija Lushtakuja, regionalnog komandanta KZK, koji je pistoljem smrskao lobanju jednog coveka. Bas kad je trebalo da bude uhapsen dosla je poruka od visokih zvanicnika NATO i UN koji su stopirali hapsenje. Jedan americki diplomata, Dzok Kovej, takodje je blokirao hapsenje Lushtakija u druge dve prilike. 
 
Takvi su samo par od mnogih drugih slucajeva kriminala vezano za prostituciju, sverc oruzja, droge, alkohola i cigareta, ubistva, nasilja, prebijanja, iznudjivanja i silovanja pocinjenih pered ocima NATO snaga, dok je 60.000 do 100.000 srpskog stanovnistva ove pokrajine etnicki ocisceno. 
 
Nije da su ovakvi incidnetini ograniceni na Kosovo. U Makedoniji je nedavno grupa Albanaca kidnapovala nekoliko makedonskih drumskih radnika, mucila ih i tukla, sa detaljima okrutnosti toliko uzasnim da ne bi odudarali u analima neke medicinske studije o kriminalno bolesnim osobama.

Jedan tajni NATO izvestaj, od prosle godine, tvrdi da "Mnogi pripadnici KZK, u nekim slucajevima visoki oficiri KZK, imaju veze sa kriminalnim organizacijama".
 
Oni ce ubiti da ostanu na pozicijama vlasti, a ovo je jedan od razloga sto NATO nije spreman da se umesa - on se plasi da ce se Albanci okrenuti protiv NATO snaga stacioniranih na Balkanu. 
 
Ali to nije jedini razlog sto NATO dozvoljava Albancima da se provuku sa ubistvom, dok okrece glavu na drugu stranu. SAD je glavni sponzor KZK. Stejt Department i Pentagon su dali donaciju od 13 miliona USD ovom Korpusu u protekle dve godine, a CIA i britanske SAS snage su obucile i opremile OVK.
 
Britanski divizijski komandant Roj Braun izjavio je da su istrage o kriminalnim aktivnostima bile ometene "ogranicenjima nametnutim zbog brige za nacionalnu bezbednost 39 drzava koje su dale svoj doprinos KFOR-u". 
 
Prema recima Dzejmsa Biseta, bivseg kanadskog ambasadora u Jugoslaviji, NATO kampanja na Kosovu imala je dvojni cilj - prvo da svrgne Milosevica, ali "sto je vaznije, da pruzi zastareloj i sve vise irelevantnoj vojnoj organizcaiji razlog za nastavak postojanja". Ovo objasnjava opremanje i obucavanje Albanaca, aktiviranje haosa u ovom regionu i stvaranje spektra Velike Albanije koji su koristili nacisti u drugom svetskom ratu da destabilizuju ovu oblast dok su vladale trupe Osovine. 
 
Ovo takodje objasnjava sto NATO blatantno ne postuje UN Rezoluciju 1244 za razoruzanje Albanaca. Ovo bi takodje objasnilo sto se nikad nista nije preduzelo prema zapecacenoj optuznici protiv albanskog ratnog zlocinca Agima Cekua, iako je ona u Haskom sudu u posedu Karle del Ponte. Ceku kontrolise dogadjaje na jugu Kosova, odakle lansira svoje operacije preko granice, u Makedoniji. On nije optuzen jer bi to osramotilo njegove NATO mentore. Ovo bi takodje objasnilo zasto je nedavno NATO intervenisao u Makedoniji da obezbedi oslobadjanje OVK ekstremista koje je opkolila makedonska vojska - jer su 17 od njih bili americki savetnici.
 
NATO-vo udruzivanje sa Albancima kaze sve - ovo je kriminalna organizacija koja se udruzuje sa kriminalcima i izgleda sve vise kao Mafija sa svakim novim danom. 
 
Timothy BANCROFT-HINCHEY,
PRAVDA.Ru
LISBON PORTUGAL
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.