http://www.dwelle.de/english/topstory/20010904.html

04.09.2001

Pobunjenici stoje iza razoruzavanja u Makedoniji?

 
 
Pokupljeno oruzje u Makedoniji

Makedonski nacionalisticki premijer Ljupco Georgievski kritikuje mirovni plan kojeg podrzava NATO, ali je ipak pozvao skupstinu da ga ratifikuje. Ovo odobrenje je neophodno da bi albanski pobunjenici ove zemlje predali svoje oruzje.
 
NATO je sebi dao 30 dana da pokupi 3.300 komada oruzja koje su prijavili Albanci u Makedoniji. Medjutim, cini se verovatnijim da ce ova organizacija produziti svoj boravak, jer je do sada prikupila tek trecinu oruzja. Takodje postoji zabrinutost vezano za stabilnost mirovnog procesa, koji, smatra NATO, ce biti potrebno nadzirati i nakon sto se NOA demobilise.

Osim toga, NOA odbija da saradjuje i preda preostalo oruzje NATO vojnicima sve dok se ne naprave obecane izmene makedonskog ustava i relevantnog pravosudja. Mirovni sporazum od 13. avgusta, kojeg je predlozio NATO, ukljucuje ustavne amandmane koji ce dati veca prava Albancima. Priblizno 23 odsto makedonskog stanovnistva cine Albanci, sto ih cini manjinskom nacionalnom grupom ove zemlje.

Medjutim, da bi ove ustavne promene bile usvojene potrebne su dve trecine glasova u skupstini. Mnogi poslanici nisu jos odlucili da li da rizikuju svoju politicku buducnost kompromitovanjem svoje reputacije kod svojih makedonskih glasaca, ili da obezbede mir u zemlji.

Seme sumnje podgrejavaju makedonske izbeglice koje protestvuju ispred zgrade skupstine. Demonstranti, koji su dosli iz sela koja su zauzeli albanski pobunjenici, proklinju svoje politicare. "Mirovni sporazum je samo nacin da se zemlja isporuci Albancima i njihovim zapadnim NATO zastitnicima", protestvuju oni.

Makedonska skupstina ce danas poceti glasanje o tome da li da izmeni ustav. Ako taj predlog ne bude usvojen to ce odloziti misiju NATO-a.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.