Sud presudio da nije bilo genocida na Kosovu


PRISTINA, Jugoslavija (AFP) - Najvise pravno telo na Kosovu je presudilo da nije pocinjen genocid tokom srpske ofanzive 1998-99. godine u ovoj separatistickoj pokrajini, prema sudskoj odluci objavljenoj juce. Medjutim, Vrhovni sud pod nadzorom UN je presudio da su vrseni zlocini protiv covecnosti i ratni zlocini tokom "sistematske kampanje terora, ukljucujuci tu ubistva, silovanja, paljevine i ozbiljna maltretiranja".
 
 
"Isterivanja koja je pocinio rezim Slobodana Milosevica (bivseg jugoslovenskog predsednika) ne mogu se okvalifikovati kao zlocinacki akti genocida, jer njihov cilj nije bio unistenje albanske nacionalne grupe... vec njeno prisilno isterivanje sa Kosova", rekao je Vrhovni sud ove pokrajine.

Ova presuda preinacuje prethodnu presudu o genocidu Okruznog suda u Mitrovici, na severu Kosova, koja je izrecena Srbinu Miroslavu Vuckovicu za zlocine pocinjene protiv Albanaca tokom NATO kampanje bombardovanja u prolece 1999. godine.

To je bila prva presuda o krivici za genocid na Kosovu, ali je dovedena pod sumnju od strane evropskog bezbednosnog tela, OEBS-a, koje je pozvalo na njeno ponovno razmatranje, dok se Vuckovic takodje zalio protiv ove presude.

Vrhovni sud je pod nadzorom Misije UN na Kosovu (UNMIK), a petoclanim panelom koji je doneo ovu presudu predsedava medjunarodni sudija.

Okruzni sud u Mitrovici je presudio da je Vuckovic, pripadnik jedne srpske paravojne grupe, kriv za "pljacku i paljenje kuca i prodavnica u selima Gusavac i Gornji Suvi Do i isterivanje albanskog stanovnistva", prema UNMIK-u.

Vuckovic, star 52 godine, osudjen je na 14 godina zatvora i nalazi se u zatvoru u Mitrovici od 23. avgusta 1999. godine. On je vracen u pritvor i ponovo ce mu se suditi na sudu u Mitrovici. Konvencija UN iz 1948. godine definise genocid kao nameru "da se unisti, u potpunosti ili delimicno, nacionalna, etnicka, rasna ili religiozna grupa kao takva".
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.