Joseph Farah:
 
Nasi `prijatelji` na Balkanu

© 2001 WorldNetDaily.com

Dok jedan deo vojske SAD bombarduje i mitraljira pecine u Avganistanu, odlucan da iskoreni teroristicku mrezu Osame bin Ladena, na Balkanu je drugi deo vojske SAD u savezu sa OVK - koja odrzava bliske veze sa al-Kaeda mrezom.

Rat i politika prave cudne partnere.

Mnogo pre teroristickih napada 11. septembra na SAD, OVK je poceo da vrsi subverzije i da destabilizuje drzavu Makedoniju kroz kampanju teroristickih napada.

Mozda mislite da americke i NATO trupe u toj oblasti nece odobravati takve aktivnosti, s obzirom da su navodno tamo u "mirovnoj" misiji.

Ali to nije slucaj, prema jugoslovenskim i makedonskim izvorima. NATO okrece glavu od zlocina koje cini OCK.

Cak 1998. godine je Ministarstvo spoljnih poslova SAD proglasilo OVK teroristickom organizacijom. Ali za vreme Klintonove administracije, postalo je politicki pogodno, iz nekog razloga, da SAD i NATO postanu saveznici OVK.

O vezama OVK sa bin Ladenom se dobro znalo u to vreme. Josef Bodanski, autor knjige "Bin Laden: Covek koji je objavio rat Americi", dokumentovao je u svojoj knjizi iz 1999. godine i svojim ranijim knjigama da je Balkan sluzio kao glavni rejon koncentracije za al-Kaedu.

Ipak, u to vreme, malo njih u Kongresu - iz bilo koje stranke - je davalo neke prigovore Klintonovoj politici i savezima na Balkanu.

Senator Mic MekKonnel, Republikanac iz Kentakija, na primer, citiran je da je rekao: "Mislim da ne moramo da proveravamo [OVK] nista vise nego sto smo to radili za Kontrase [Nikaragve]."

Drugim recima, zasto praviti jos razlika medju ljudima? Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj. Ipak, tacni razlog sto SAD ima nekog neprijatelja na Balkanu nikad nije razjasnjen.

Usput, nasi "drugi prijatelji", u muslimanskoj Bosni, izdali su specijalni pasos bin Ladenu 1993. godine, da bi mogao slobodno da putuje po ovoj oblasti i pomogne da se ustanove njegove operativne baze.

Ali zasto je cela ova istorija sada vazna?

Zato sto se nista nije promenilo.

OVK je jos uvek u vezi sa bin Ladenovom mrezom. A SAD i NATO snage je stite.

Ovo uprkos cinjenici da bin Laden planira teroristicke napade na americke i NATO ciljeve na Balkanu isto tako sigurno koliko i OVK podriva stabilnost ovog regiona.

Bodanski pise u svojoj najnovijoj knjizi da se Klinton toliko brinuo zbog mogucnosti teroristickih napada na americke trupe na Balkanu - trupe koje su jos uvek tamo, dodao bih - da je poslao specijalnog izalsanika CIA da se sastane sa glavnim zapovednikom bin Ladena i sa njim napravi dogovor.

Kakav je to dogovor bio?

Za Klintona je bilo OK ako bin Laden napadne i svrgne rezim Hosnija Mubaraka u Egiptu sve dok nijedan teroristicki napad nije usmeren protiv americkih interesa na Balkanu.

E sad, pazite ovo: Prema jednom proslonedeljnom izvestaju u listu Halifax Herald kljuc za razmrsivanje bin Ladenove mreze mozda uopste nije u Avghanistanu - vec na Balkanu. U julu i avgustu, bas pre teroristickog napada na SAD, albanski gerilci povezani sa bin Ladenom su stekli kontrolu nad 30 posto Makedonije.

Makedonska vojska je rekla da gerilci ukljucuju veterane iz Bosne, sa Kosova i iz Cecenije. Tokom velike gerilske ofanzive Makedonci su uspeli da obuzdaju ustanak helikopterima koje su dobili iz Ukrajine. Ali ubrzo nakon toga ove helikoptere su napale Stinger rakete americke proizvodnje.

Pogodite odakle je doslo ovo oruzje? Tacno. Iz Avganistana.

Nemojmo zaboraviti da je jedan od otmicara aviona 11. septembra bio aktivan u vojnim kampanjama i na Kosovu i u Makedoniji.

"Trenutno smo koncentrisani na prikupljanje pouzdanih dokaza koji ce pomoci CIA u rasturanju Osama bin Ladenove teroristicke mreze", navedeno je da je rekao zamenik direktora makedonske obavestajne sluzbe.

Ali slusajte ovo iz izvestaja lista Halifax Herald: "Prema operativcima makedonske obavestajne sluzbe, najveca prepreka njihovim istraznim naporima je politicki pritisak NATO-a - ukljucujuci i direktno mesanje iz SAD".

Cini se da je mozda jos uvek u toku politicka kampanja da se prikriju greske iz proslosti - cak i po cenu ugrozavanja nasih sopstvenih snaga koje su na Balkanu i cak po cenu da se dozvoli bin Ladenu da postigne svoje ciljeve tamo.

Dzozef Fara je urednik i glavni izvrsni direktor WorldNetDaily.com gde pise dnevnu kolumnu.
 
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.