21.02.2002.
 
Ian Bruce
 
Heroin finansira pobunjenicki napad
 
Albanski separatisticki pobunjenici prodaju nagomilani avganistanski heroin da finansiraju novu prolecnu ofanzivu u Makedoniji, kupujuci oruzje u vrednosti od na milione funti na crnom trzistu Balkana.
 
Zvanicnici UN programa za kontrolu droge kazu da su ovi militanti kupili dovoljno vatrenog oruzja da opreme gerilske snage od 2000 ljudi.
 
Ove kupovine ukljucuju i najnovije SA-20 protivavionske rakete koje se ispaljuju sa ramena,  teske mitraljeze, snajperske i desantne puske i milione zrna municije, kao i teske minobacace, lansire granata i protivtenkovsko oruzje.
 
Obavestajne agencije se plase da se oruzje dostavlja otpadnickoj Albanskoj nacionalnoj armiji na severu Makedonije, gde je mnogo pobunjenika, makedonskih policijaca i civila poginulo u nacionalnim sukobima proslog leta, dok su pobunjenici pokusavali da iseku enklavu pod albanskom vladavinom.
 
Britanske trupe su bile na celu NATO misije prosle jeseni za razoruzanje pobunjenika u selima severno od Skopja, glavnog grada Makedonije, da bi dezaktivirale krizu pre nego sto preraste u gradjanski rat.
 
Ukljucivanje protivavionskog oruzja u poslove droga-za-oruzje da zameni tu opremu smatra se da je smisljen potez kao protivteza tome sto je makedonska vlada kupila Mi-24 Hind helikoptere i Su-25 desantne avione od Ukrajine. Albanci i Kosovari sada kontrolisu vecinu trgovine heroina izmedju centralne Azije i Evrope, prema UN, jer su svrgli rusku i tursku mafiju koji su pre toga kontrolisali distribuciju.
 
Tri bivsa clana OVK uhapsena su proslog meseca u Norveskoj sa 120lb ove supstance u svom posedu, sto je najveca skandinavska operacija do sada i indikacija da albanske kriminalne mreze sire svoja krila.
 
UN procenjuje da su talibanski kontrolori i pakistanski i avganistanski dileri nagomilali heroin u vrednosti izmedju 30 i 50 milijardi funti iz obilnih zetvi maka 1999. i 2000. godine. To je dovoljno da opskrbi svakog zavisnika u Evropi u naredne tri godine.
 
Isporuke ovoga sada idu iz skladista u Uzbekistanu i Tadzikistanu da se prodaju na evropskom trzistu, u vrednosti od najmanje 12milijardi funti godisnje. Veliki deo je prebacen karavanima mazgi iz Avganistana, kad je Amerika lansirala svoju kampanju bombardovanja proslog novembra.
 
To sto su se vladajuci Talibani obrusili na uzgoj maka 2000. godine je kozmeticki postupak sa ciljem da UN skinu sankcije sa Avganistana. Ova zemlja je tada bila izvor 75 % svetskog heroina a 90 % toga je prodavano na ulicama Berlina, Pariza i Glazgova. Al Kaeda teroristicka mreza, iako osudjuje drogu kao "neislamsku", oporezovala je uzgajivace i trgovce koji su delovali kao posrednici ispouci preko nnjenih cecenskih saveznika.

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.