22.03.2002.
 
Lev Navrozov
 
Milosevic i opoziv predsednika Klintona
(II deo)
 
Donje je odlomak iz knjige Leva Navrozova koja tek treba da bude objavljena "Iz Moskve u Njujork: Zivot na geostrateski lobotomiranom Zapadu i doba terorizma i post-nuklearnog superoruzja".
 
Zasto je predsedniku Klintonu bio potreban rat protiv Jugoslavije? Ovde dolazimo do pravih uzroka ovog rata.
 
Njegov prvi pravi uzrok je bila bezbednost NATO vojske.
 
U 18. veku Kina je pocela da vlada Tibetom. 1911. Tibet je postao nezavistan a i dan danas Kinezi cine samo oko 20% stanovnistva Tibeta. Ipak je Mao osvojio ovu zemlju pocetkom 1950-ih i nemilosrdno srusio njenu pobunu 1959., dodajuci tibetanske zrtve milionima neizbrojanih i neizbrojivih drugih zrtvi.
 
Ali koji je NATO oficir ikad nagovestio od 1959. naovamo - cak i na ijedan trenutak, pod uticajem dobrog jakog pica - da se bombarduje Kina sve dok njene trupe ne napuste Tibet?
 
S druge strane, posto je bombardovanje Jugoslavije bilo bezbedno 1999., zasto ne povratiti uzbudjenje dobrih starih dana kad su, na primer, 1900. kineski "Pravicni goloruki borci za harmoniju" zamisljali da su neranjivi na metke i borili se golim rukama, bez vatrenog oruzja, protiv vatrenog oruzja zapadnjaka, Japanaca i Rusa.
 
Pucati u ove "Pravicne goloruke borce za harmoniju" bilo je isto tako bezbedno i isto tako prijatno kao i pucati u divlje ptice na nekom engleskom imanju. 1999. godine je sicusna,  bespomocna Jugoslavija igrala ulogu Kine iz 1900. godine.
 
Da je Rusija dostavila Jugoslaviji barem svoju zastarelu protivavionsku tehnologiju iz 1980-ih godina, desetak NATO bombardera bi bilo oboreno prve nedelje i NATO bi sledio sudbinu SAD u Vijetnamskom ratu.
 
Medjutim, NATO je mogao da svede Jugoslaviju u prah i pepeo i tako postigne briljantnu pobedu bez i jedne zrtve, te otuda puno odobravanje ogromne vecine NATO zemalja.
 
Drugi pravi uzrok napada na Jugoslaviju bila je kobna potreba predsednika Klintona da preusmeri glavne medije dalje od njegovog opoziva zbog krivokletstva i obstrukcije pravde vezano za njegovu pateticnu preljubu, i dalje od svih drugih kostura u njegovom ormaru, kao sto su Pola Dzouns, njegova kineska veza i smrt Vinsenta Fostera (kako je to opisao Kris Radi u `Cudna smrt Vinsenta Fostera`).
 
Ovaj rat je obavio svoj posao za predsednika Klintona velicanstveno. On je ispunio televizijske ekrane i prve stranice novina toliko da je iskljucio sve drugo, jer komercijalni glavni mediji mogu da posvete svoju paznju samo jednoj opsesiji odjednom.
 
Nakon 78 dana bombardovanja Jugoslavije, opoziv i druge opasnosti za predsednika Klintona su nestale, posto komercijalni glavni mediji nemaju memoriju.
 
Sudska istraga predsednika SAD zamenjena je Jugoslavijom posle grube fabrikacije "Racak masakra" od strane OVK i "sudjenja" "Hitleru danasnjice", navodno odgovornom za taj "masakr",  koji je navodno imao nameru da masakrira sve Albance na Kosovu.
 
Istina, pre NATO napada bilo je "pregovora" sa Milosevicem, ali je drzavni sekretar Medlin Olbrajt insistirala na pravu NATO snaga da se slobodno krecu sirom cele Jugoslavije (prakticno okupacija), pored nezavisnosti Kosova, srca srpske istorije.
 
Ovi "pregovori" su bili ultimatum Olbrajtove, za koji je ona racunala da ce biti neprihvatljiv, tako obezbedjujuci za predsednika Klintona rat, tako neophodan za njega da stopira opoziv i vrati sve njegove kosture na sigurno u ormar.
 
Veliki aspekt raspada Jugoslavije 1990-ih bio je rat izmedju muslimana i hriscana (Srba).OVK je bila angazovana u prototipskom islamskom terorizmu i gerilskom ratu, ciji je cilj bilo "oslobadjanje" Kosova.
 
1980-ih godina su albanski islamsko-revolucionarni militanti vec zeleli "Veliku Albaniju", koja ce ukljucivati "zapadnu Makedoniju, juznu Crnu Goru, deo juzne Srbije, Kosovo i samu Albaniju".  Ali 1990-ih to je sve bilo "pokret za nacionalno oslobodjenje" za americki Stejt Department.
 
2001. god. americki Stejt Department je cak pominjao sveprisutnog djavolskog bin Ladena i al-Kaedu u OVK. Ali pre 11.sept. 2001. fraza "islamski terorizam" bila je prakticno nepoznata u SAD, a predsednik Klintonov Stejt Department je gledao na  Jugoslaviju kao na zastarelo kolonijalno carstvo, na Srbe kao Evropljane, hriscane i stoga kolonijaliste, a na muslimane kao ugnjetene zrtve kolonijalizma koje se bore za svoje oslobodjenje - otuda Oslobodilacka vojska Kosova.
 
A sta je sa Milosevicem? 1996. njega su smatrali za benignog sefa njegovog zastarelog carstva, koji predsedava njegovim raspadom, dok su ga 1999. smatrali za Hitlera danasnjice, koji je odlucan da unisti Albance na Kosovu da bi sprecio njegovu nezavisnost.
 
Londonski list Sunday Times je objavio tvrdnju da je Vilijam Voker, americki diplomata i sef Kosovske verifikacione misije - koji je "otkrio" "Racak masakr" kojeg je isfabrikovala OVK, i nazvao ga "neizrecivim zlocinom" - radio sa CIA, koja je navodno pomagala OVK.
 
Zasto ne? Sigurno se kolonizovanim narodima mora pomagati u njihovoj borbi za nezavisnost od evropskih kolonijalista. Pre 11. sept. 2001, americki Stejt Department je smatrao islamski terorizam na Kosovu za pokret za nacionalno oslobodjenje, a islamske teroriste za borce za slobodu.
 
OVK je ubijala ne samo Srbe vec i "albanske kolaborante", ukljucujuci tu i zene i decu. Pa, sigurno da su oni Albanci koji su saradjivali sa Hitlerom danasnjice zasluzili da budu ubijeni, dok bi se adolescent kolaborator tesko mogao smatrati za nevino dete bez ikakve odgovornosti.
 
U avgustu 1995. je Klintonova administracija podrzala izgon oko pola miliona Srba iz Krajine od strane hrvatske vojske. Etnicko ciscenje? Zlocin protiv covecnosti?
 
O, ne! Sasvim suprotno! To je bila herojska borba zrtava kolonijalizma za oslobodjenje od kolonijalista. Americka firma `Military Professional Resources Inc`. je obucavala hrvatske katolike i bosanske muslimane.
 
Javnost je smatrala u SAD da je Krajina rodna ili prvobitna zemlja Hrvata, koju su prigrabili srpski kolonijalisti. U stvari, bas kao sto su Srbi ziveli na Kosovu pre Albanaca, Srbi su ziveli i u Krajini jos od 15. veka, i ako je njih trebalo prognati, onda se mora prognati citavo stanovnistvo SAD osim "Indijanaca".
 
Bas kao i 'Kosovo', rec 'Krajina' je slovenska. To znaci "ivica", kao i koren 'krajina' u reci 'Ukraijna'. Treba napomenuti vezano za ovo sledeci paragraf iz izvestaja `Accuracy in Media` od 4. maja 1999:
 
Zajedno sa senatorom Dzozefom Libermanom, koji sada podrzava naoruzavanje OVK, Dol (tada lider vecine u Senatu koji je postao kandidat Republikanaca za predsednika godinu dana kasnije) veoma je podrzavao krsenje UN embarga na oruzje za bivsu Jugoslaviju naoruzavanjem bosanskih muslimana protiv Srba. Iakoje Klintonova administracija tvrdila da se protivi ovom planu, kasnije se pokazalo i priznalo da je Klintonova administracja odobrila isporuke iranskog oruzja preko Hrvatske za bosanske muslimane. Hrvatska je uzela nesto ovog oruzja za sebe. Sam Galbrajt je rekao za jedne hrvatske novine: "Jasno je da je Kongres znao, i javnost i Evropljani su znali, da americka vlada nije prigovorala, niti je ijedna druga vlada, zbog oruzja koje je dolazilo izmedju ostalog i iz Irana,.
 
S obzirom na ovo jasno je da je ono sto se dogodilo u Racku 15. jan. 1999., bilo opazenou Jugoslaviji i u SAD. Predsednik Klinton je lazno izjavio za list New York Times od 23. maja 1999. da je Milosevic prekrsio (oh, taj Hitler danasnjice!) mir izmedju teroristicke OVK i jugoslovenske vlade.
 
Predsednik Milosevic je video da OVK nikad nije odustala od svog terorizma pod pretpostavkom da je cesto nemoguce dokazati van svake sumnje da su odredjeni anonimni teroristicki napadi pocinjeni od strane odredjene teroristicke grupe. Dok su se OVK teroristicki napadi nastavljali, jugoslovenske snage su krenule na OVK u Racku.
 
OVK je zauzela pozicije na terenu van sela i izgubila preko 40 svojih ljudi, zahvaljujuci ogromnoj superiornosti jugoslovenskih snaga koje su imale minobacace, tenkove i oklopna vozila.
 
Onda je OVK pokupila svoje pale drugove, obukla leseve u civilnu odecu, pucala u njih iz velike blizine i zalila se Vilijamu Vokeru, sefu posmatracke misije na Kosovu, da su to civili koje su Srbi ubili zato sto su Albanci. Voker je procenio ono sto mu je OVK rekla kao genocid, kojeg sprovodi Hitler danasnjice.
 
Kao sto se moglo i predvideti, finski, jugoslovenski, beloruski i poljski timovi forenzicara patologa nasli su da prvo: civilna odeca u kojoj su bili lesevi nema rupe od metaka na odgovarajucim mestima, i drugo, da su smrtonosni meci ispaljeni izdaleka, dok su meci ispaljeni izbliza ispaljeni u leseve.
 
Konacno, lesevi su bili pozitivni na parafinskim testovima, sto ukazuje na to da su ti ljudi pucali iz vatrenog oruzja, to jest, nisu bili nenaoruzani civili.
 
U skladu sa izvestajima forenzicara su bili i mnogi izvestaji evropskih listova sa Kosova, kao oni Kristofa Satelota u listu Le Monde od 21.01.1999., i Renoa Zirarda iz Racka u listu Le Figaro od 20.januara.
 
Sustinski identican prikaz je nezavisno od toga objavljen u listu Die Welt (22.jan.) i emitovan na BBC World Service i Radio France International. Ali koliko Amerikcanaca cita Le Monde, Le Figaro ili Die Welt ili slusa francuski radio ili BBC?
 
Prema listu New York Times od 18.04.1999. gen. Vesli Klark, NATO komandant, bio je tako ljut zbog "Racak masakra" da se sastao sa Milosevicem i pokazao mu fotografije navodnih zrtvi. Predsednik Jugoslavije je ponovio nalaze cetiri tima forenzickih patologa.
 
Tada je trebalo da gen.Vesli, predsednik Klinton i svako drugi ko tvrdi da veruje da OVK fabrikacija nije bila fabrikacija vec stvarni masakr  44 ili 45 albanskih civila, kazu da Milosevic laze.
 
Trebalo je da kazu da su cetiri tima patologa iz cetiri zemlje skovali zaveru da lazu takodje, da je to bila zavera da se naudi predsedniku Klintonu, NATO-u i svim postenim ljudima i opravda Hitler danasnjice.
 
Oni koji su iskeno verovali u "Racak masakr" trebalo je da kazu da je visoki forenzicarski tim iz NATO zemalja takodje uradio autopsije 45 leseva i dokazao da cetiri forenzicka tima iz cetiri zemljekoje nisu clanice NATO-a lazu u konspirativnom jednoglasju, zajedno sa svim onim evropskim dopisnicima sa Kosova.
 
Ni sam New York Times, niti gen. Klark u listu New York Times, niti ijedan drugi izvor nisu rekli ni rec u odgovor na Miloseviceva objasnjenja i nalaze cetiri forenzicka tima. Nijedan forenzicki tim ni iz jedne NATO zemlje nije uradio nezavisne autopsije da opovrgne nalaze cetiri forenzicka tima i izvestaje evropskih dopisnika sa Kosova.
 
Predvodjeni predsednikom Klintonom, zagovornici "Racak masakra" su prosto ignorisali preko tri godine nalaze forenzickih timova i izvestaje evropskih dopisnika sa Kosova.
 
Kriminalna zavera se moze osporiti ne forenzickim timovima i dopisnicima, vec pre predsedniku Klintonu, gen. Klarku, Karli del Ponte i svim drugima koji su rasirili namernu laz, koja je dovela do NATO napada na Jugoslaviju i namerno ignorisala sve podatke koji su pokazivali da je "Racak masakr" bio fabrikacija OVK, koja se s pravom moze uporediti sa Hitlerovom fabrikacijom poljskog masakra Nemaca u Poljskoj.
 
Kad su se borile protiv OVK u Racku, jugoslovenske snage su pozvale specijalno Associated Press TV da snimi na video traku tu operaciju. Pre svega, zasto bi zaboga, jugoslovenske snage pozivale americku televizijsku ekipu da napravi video snimak masakr civila (sto je cak i sam Hitler sakrivao) ako ne da ta operacija pokaze koliko je OVK opasna i kako se jugoslovenske snage bore s njom?
 
Nikad nisam video da je video snimak Associated Press TV prikazan u SAD. Ali, ne verujuci sopstvenom iskustvu, obratio sam se najboljem (po mom misljenju) autoritetu za glavne medije u SAD - Accuracy in Media.
 
Ovo je njihov zakljucak iz aprila 2000. - to jest, vise od godinu dana nakon napada na Jugoslaviju. Neki snimci Associated Press TV su prikazani na televizijama u Evropi narednog jutra. [Reno] Zirard [koji izvestava o Kosovu za Le Figaro] je rekao da ga niko nije povezao sa masakrom jer se nisu videla nikakva tela. Nesto od toga je upotrebljeno u PBS "Frontline", dokumentarcu o Racku. Na zahtev AIM, Dzek Stouks iz centrale AP u Njujorku je pregledao sve segmente snimka snimljenog 15. januara koji su prikazivani na TV. On je rekao da nista od toga, kao ni deo prikazan u emisiji "Frontline", nije prikazivalo nikakve seljane niti tela.
 
Ipak, najbolji dokaz da "Racak masakr" nije nikad postojao osim kao fabrikacija OVK nalazi se u Optuznicama koje sam citirao (vidi Prvi deo). One potpuno jasno navode da 45 tela nisu tela seljana Racka, vec potpunih stranaca. Cetrdeset troje njih su bili muskarci, a od onih cija je  "priblizna starost" naznacena, samo tri muskarca nisu bila starosnog doba za redovnu regrutaciju.
 
Nijedna armija nije bez ijedne zene, a dve zene (kao bolnicarke, na primer) naspram 40 muskaraca je verovatan srazmer. Onaj mladic bi mogao biti ono sto je u mnogim neregularnim vojskama poznato kao "sin nase cete", a dva starija coveka beskucni usamljenici, koji su sluzili kao kuvari ili drugi clanovi koji se ne bore a korisni su i za opstu zabavu.
 
U svom istorijskom intervjuu od 19. marta 1999. opisujuci, uoci NATO-vog napada na Jugoslaviju, "Racak masakr" kao prvi i jedini uzrok ovog napada, predsednik Klinton je rekao:
 
Treba da se setimo sta se desilo u selu Racak proslog januara: [cetrdeset dva!] nevini muskarci, [dve!] zene i deca [jedan mladic od 13 godina] izvuceni su iz svojih domova [Optuznice kazu da su neki seljani "pokusali da pobegnu" a 25 muskaraca "je pokusalo da se sakrije u neku zgradu"] do jarka [Optuznice kazu da je 25 muskaraca "odvedeno do obliznjeg brda, gde su streljani i ubijeni"], prisiljeni da klece u prasini i izresetani mecima [na telima je nadjeno da je u njih pucano iz velike blizine jedan po jedan pucanj a ne da su "izresetani mecima"], ne zbog necega sto su uradili, vec zbog toga ko su bili.
 
Ono sto je tacno u ovoj potresnoj fantaziji je da kad su OVK ljudi obukli tela svojih drugova u civilnu odecu, oni nisu mogli da nameste leseve da stoje na nogama. Kad su im obukli civilne jakne, oni su postavili leseve na kolena i podigli im torzoe, na koje su navukli jakne i u koje su pucali iz velike blizine. Prema Klintonovoj izjavi, ovaj "masakr" se dogodio na Kosovu vise od dva meseca ranije - 15. januara - prvi i poslednji put. Ali Klinton je verovao da ce se slican "masakr civila" dogoditi opet i opet, sve dok svi Albanci na Kosovu ne budu na taj nacin unisteni, kao sto su bili Jevreji u nacistickoj Nemackoj.
 
Sada se oko 40.000 srpskih trupa i policije okuplja na i oko Kosova. Nasa cvrstina je jedina stvar koja stoji izmedju njih i bezbrojnih drugih sela kao sto je Racak, punih ljudi bez zastite, iako su oni (OVK) sada izabrali mir. Budite sigurni: Ako mi i nasi saveznici nemamo volju da delujemo, bice jos masakra.
 
Klinton je pretpostavio da se "40.000 srpskih trupa i policije "okuplja na i oko Kosova" ne da se bore protiv NATO-a i OVK, vec da ubijaju albanske civile, jer su ubili 44 ili 45 njih (to jest, jer je OVK lazirala njihovo ubistvo) dva meseca pre toga.
 
Ukratko, Milosevic je Hitler danasnjice, Jugoslavija je danasnja nacisticka Nemacka, a Albanci, narocito OVK, koje je podrzavao medjunarodni islamski terorizam, su Jevreji. Ali katastrofa, kaze Klinton, je globalna i vekovan:
 
Ovo je konflikt koji nema prirodnih granica. On ugrozava nase nacionalne interese. Ako se nastavi, gurnuce izbeglice preko granica i uvuci se u susedne zemlje. To ce podriti kredibilnost NATO-a, od cije stabilnosti u Evropi zavisi i nas sopstveni kredibilitet.
 
To ce verovatno ponovno upaliti istorijske animozitete, ukljucujuci i one koji bi mogli zahvatiti Albaniju, Makedoniju, Grcku, cak i Tursku. A te podele jos uvek imaju potencijal da ucine naredni vek istinski nasilnim za taj deo sveta koji opkoracuje Evropu, Aziju i Bliski Istok.
 
S druge strane, "ako deluje sada", NATO bi ne samo spasio Albance na Kosovu od unistenja u nacistickom stilu, vec bi doneo korist celoj Evropi i otuda celom svetu "na duze vreme koje je pred nama":
 
Ja iskreno verujem da ako delujemo sada mozemo pomoci da damo nasoj deci i nasim unucima  Evropu vise ujedinjenu, demokratskiju, mirniju, prosperitetniju i boljeg partnera za SAD za duze vreme koje je pred nama.
 
Kakve je to globalne i epohalne posledice Klinton mogao da predvidi 9. marta 1999. iz grube prevare, koju je isfabrikovala OVK 15. januara! I iz NATO-vog kasnijeg bombardovanja bespomocne Jugoslavije pod izgovorom te prevare!
 
Zapravo, NATO/va agresija, koju je isprovocirala OVK, moze jos dovesti do islamsko-fundamentalisticke Velike Albanije, koja bi inkorporirala sve teritorije gde zive  Albanci i gurnula globalni islamski terorizam u srce Evrope.
 
Ima jos jedan i mozda jos vazniji geostrateski rezultat NATO-ve agresije. U "Svet i Zapad" Arnold Tojnbi je molio Zapad da se seti da je, uprkos njegovim osvajanjima cetiri veka, jos uvek samo deo sveta, da je njegova vojna nadmoc samo "imovina koja se trosi" i da bi trebalo da vodi racuna o tome sta ljudi u celom svetu misle i osecaju.
 
Jos nije primeceno u SAD kakvog je efekta NATO-va velicanstvena pobeda nad Jugoslavijom imala na tri i po milijarde ljudi u Kini, Indiji, Rusiji i islamskom svetu. Efekat je bila duhovna revolucija u njihovim glavama.
 
Pre nego sto je NATO, jedna vojna organizacija, napao suverenu malu i bespomocnu zemlju, univerzalno se smatralo da je "demokratski Zapad" miroljubiv ili cak i pomalo pacifista, dok su oni agresivni ratovi Zapada iz kasnog 15. veka do pocetka 20. veka samo istorija.
 
Napad na Jugoslaviju, koji je vec zaboravljen na Zapadu kao sitna lokalna epizoda, negirao je tu mirnu/pacifisticku sliku 20.veka o "demokratskom Zapadu" kod onih koji nisu Zapad.
 
Tako su njegove "ogromne vecine" bile miroljubive/pacifisticke kad su predvidjale ratne gubitke za sebe kao rezultat vojnih mera.
 
Ali ako je napad na jednu suverenu zemlju - nasuprot svim medjunarodnim zakonima i konvencijama i isprovociran jednom prevarom - trebalo da bude samo parada zapadne vojne moci, sa svim gubicima i problemima samo s jedne strane, onda "ogromne vecine" "demokratskog Zapada" nisu bile nista vise protiv vojne parade u Jugoslaviji nego sto je "ogromna vecina" Britanije bila protiv Burskog rata pre sto godina.
 
Medjutim, indiferentnost Zapada prema tome kako ga vide ljudi sirom sveta kombinovana je sa zeljom Zapada da umiri mocne vladare.
 
Jedini jad Zapada u toj vojnoj paradi u Jugoslaviji 1999. bila je slucajna pogibija tri kineska civila. To je bilo skoro isto tako uznemirujuce kao i ubistvo greskom tri kraljevica tokom lova na divlje ptice na nekom engleskom imanju. Predsednik Klinton nije mogao da prestane da se izvinjava mocnicima u Kini, kao bojazljivi cinovnik Cehovljevoj kratkoj prici naprasitom generalu.
 
14. aprila 1999. u blizini Djakovice, na Kosovu, NATO-v avion je ubio u jednom bacanju bombi 70 Albanaca (ne Srba!) i ranio cak 100 njih. Ali ovo nije bila nikakva vest za americke  glavne medije. To je bilo lov na divlje ptice.
 
Mozda ce mocnici u Kini moci da uniste Zapad sa superoruzjem br.3, koje se sada razvija u Kini, bas kao sto je i NATO ubio ona tri Kineza vatrenim oruzjem, oruzjem koje je bilo poznato u Kini oko cetiri veka pre nego na Zapadu.
 
Oko 3.000 civila je poginulo u islamskom teroristickom napadu u SAD 2001. godine. Ovo je manje od broja civila poginulih u Jugoslaviji u 78-dnevnom NATO bombardovanju 1999. godine, na bazi isfabrikovanog masakra.
 
Ali ako nema medjunarodnog zakona, ako je moc pravo, kao sto je bilo za Britansko Carstvo pre jednog veka, i ako svako moze da ubije nekoliko hiljada civila u stranoj zemlji iz bilo kog cilja ili razloga, pravog ili proklamovanog. . ...
 
3. jula 2001. CNN je prikazao bivseg jugoslovenskog predsednika Milosevicu optuzenog pred Medjunarodnim sudom za ratne zlocine u Hagu zbog optuzbi za "zlocine protiv covecnosti". CNN bi mogao da se seti u vezi s tim onoga sto su glavni mediji, ukljucujuci tu i CNN, izgleda zaboravili.
 
Sve do svoje smrti 1980. godine, Hrvat po imenu Tito, kojeg je na vlast doveo Staljin i koji je bio dovoljno nalik Staljinu da prevari samog Staljina, drzao je na okupu, svojom staljinistickom pesnicom, taj etnicki konglomerat koji se zvao Jugoslavija ("Zemlja Juznih Slovena"), u kome su se hriscanske nacije borile protiv islamskih osvajaca vise od pola milenijuma.
 
Nije taj Hrvat Tito bio blag ni prema Hrvatima; kad su oni pokusali nezavisnost, on je spljeskao separatiste kao muve. Ali Srbi su mu se cinili narocito opasnim jer su bili najveca nacija. Dok je drzao sve nacije pod svojom staljinistickom pesnicom, ohrabrivao je albansku policiju na Kosovu, na primer, da bezobzirno postupa prema Srbima.
 
Sa pojavom visepartijskog sistema i drugih elemenata "zapadne demokratije" u Jugoslaviji i u Sovjetskoj Rusiji pocetkom 1990-ih, obe ove zemlje su pocele da se etnicki dezintegrisu.
 
Hrvatska je postala nezavisna samo glasanjem. Predsednik Milosevic je takodje pozeleo zbogom Sloveniji i Makedoniji, kao sto je to morao i predsednik Jeljcin Belorusiji i Ukrajini.
 
Sa nezavisnoscu Bosne, medjutim, bilo je problema. U Bosni su muslimani cinili 40% stanovnistva, a Srbi (pravoslavni hriscani) 30%. Muslimani su proglasili nezavisnu muslimansku drzavu sa muslimanom na celu.
 
Posto je islamski fundamentalizam tada bila globalna snaga, koja je u Bosni prizvala nekadasnju moc i slavu Otomanskog Carstva, srpska manjina je mogla lako da bude unistena ili prognana, pa je zapoceo nemilosrdni islamsko-pravoslavni gradjanski rat, tokom kojeg su samo pravoslavni - ali ne i islamski - zlocini privlacili paznju SAD, to jest pre 11. septembra 2001.
 
A sta je sa Milosevicem? Nakon Titovog albanskog progona Srba na Kosovu, on im je pomogao da povrate bezbednost i samopostovanje. Istovremeno, cak i u sicusnom tekstu o Jugoslaviji, moj "Information Please Almanac 1996" je naveo da kad je njegov apel bosanskim Sbima da prihvate plan da zaustave gradjanski rat i kreiraju nezavisnu Bosnu odbijen, Milosevic "je onda uveo embargo na svu robu osim medicinske i humanitarne robe Bosanskim Srbima".
 
Embargo je upalio. Krajem 1995. predsednik Milosevic je dosao u Dejton u Ohaju i ustanovljena je nezavisna Bosna, ciji je glavni grad u rukama vlade kojom dominiraju muslimani.
 
Prema takvom prikupljanje-prasine-na-policana komadima informacija u americkim glavnim medijima izmedju 1995. i 1998., cinilo se da je predsednik Milosevic ne samo predsednik isto tako  "demokratiski izabran" kao i Jeljcin ili Klinton, vec i drzavnik koji je iznad nacionalnog egocentrizma i veliki mirovnjak. Dejtonski sporazum je bio veliko postignuce koje bi bilo nemoguce bez njega.
 
Kako je rasla pretnja od Klintonovog opoziva, heroj Dejtona, veliki demokrata i mirovnjak, bio je pretvoren od strane predsednika Klintona u Hitlera danasnjice, protiv koga treba da se povede rat da bi se sprecio njegov genocid Albanaca na Kosovu i izvan toga, opsta svetska katastrofa.
 
Ali zasto se glavni americki mediji nisu setili uloge Milosevica 1999. godine u Dejtonskom sporazumu? U svojoj knjizi iz 2000. godine, pod nazivom "Virtuelni rat: Kosovo i van njega", "medjunarodno priznati novinar i komentator" je pruzio najbolji odgovor u jednoj kratkoj recenici: "Dejton je doneo mir u Bosnu ali je ovekovecio [!] americku iluziju o Milosevicu".
 
Ono sto su glavni americki mediji, americka vlada i americki Kongres mislili i rekli o Milosevicu izmedju 1995. i 1998. (kad je pretnja od "opoziva Vilijama Dzefersona Klintona" pocela da raste) bila je iluzija ili cak ovekovecenje iluzije.
 
S druge strane, knjiga od  215 stranica objavljena od "medjunarodno priznatog novinara i komentatora" u 2000. godini sadrzala je 215 stranica modernih, lakomislenih i kontradiktornih lazi, koji su predstavili Milosevica kao Hitlera danasnjice.
 
Ali 2000. ove lazi nisu smatrane lazima, cak ni iluzijama ili prevarama, vec istinom, jer 2000. godine one su bile moderne lazi. Nakon 11. septembra 2001. kad je Kosovo navedeno (od strane americkog Stejt Departmenta) za operativnu oblast djavolske bin Ladenove al-Kaede, takve misli ce se verovatno smatrati za iluzije ili prevare ili lazi, i sakupljace prasinu na policama biblioteka.
 
Prirodno, 3. jula 2001. CNN nije zeleo da prikaze svoje iluzije od pre 1998. godine, vec je umesto toga zeleo da prikaze moderne lazi - to jest "istine" - a od 3. jula 2001., moderna laz/istina je bila da je Dejtonski heroj Hitler danasnjice, optuzen pred Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine i u zatvoru (zajedno sa onim bosanskim Srbima ciji je nemilosrdni gradjanski rat sa bosanskim muslimanima on zaustavio).
 
Pa, sta su bili ti "zlocini protiv covecnosti" ovog Hitlera danasnjice? Njega su poceli drugacije da nazivaju glavni americki mediji 1999. godine kao "Beogradskog kasapina" (po analogiji sa "kasapima Pekinga", koji su brzo postali dragi prijatelji i strateski partneri predsednika Klintona).
 
Ipak CNN nije prikazao Milosevicevo kasapovanje u Beogradu, posto tokom njegovog predsednikovanja ni dlaka nije falila sa glave ijednog Albanca u Beogradu, koji nije bio nista gore mesto u tom smislu nego Njujork ili Vasington.
 
Pre 1999., Milosevic je stalno biran iznova, jer je Jugoslavija mnogo dugovala njegovom liderstvu (kao kod Dejtona) a opozicione stranke nisu bile ujedinjene. Cim su one formirale koaliciju 2000. godine a on postao zrtveni jarac, kao sto je to slucaj sa svakim sefom drzave nakon katastrofalnog rata, on je izgubio na izborima.
 
U svetu je 1999. godine bio cuven video snimak CNN-a koji je prikazivao navodnu deportaciju oko milion Albanaca sa Kosova, po naredbi Hitlera danasnjice. U CNN programu od 3. jula 2001. o njegovim "zlocinima protiv covecnosti" nije bilo nikakvog nagovestaja o nekoj deportaciji.
 
1999. godine CNN je snimio logore begunaca od NATO napada (posto niko nije znao koliko dugo ce trajati bombardovanje i naredni moguci kopneni rat) i nazvao ih logorima deportovanih. Ali OVK je kontrolisala vecinu planinskih, seoskih i sumskih staza. Kako je mogao milion Albanaca biti deportovan prisilno bez ijednog pokusaja od strane OVK da ih spase?
 
Zasto nije bilo nijedne jedine fotografije o navodnoj prisilnoj deportaciji ili o pokusaju da se spase barem 2, 20 ili 200 deportovanih? Navodna prisilna deportacija iz 1999. godine je nestala sa programa CNN-a u 2001. koji je navodno prikazivao "zlocine protiv covecnosti" koje je pocinio Hitler danasnjice.
 
Cim je NATO okupirao Kosovo u leto 1999. Medjunarodni tribunal za ratne zlocine i gomila zapadnih medija, sa CNN-om na vrhu liste, poceli su svoje terenske istrage da nadju zlocine protiv covecnosti i Milosevicevo saucesce u njima.
 
Anti-Milosevic koalicija u Jugoslaviji je takodje trazila inkriminirajuce dokaze protiv Milosevica, bas kao sto Demokrate i Republikanci u SAD traze takve dokaze jedni protiv drugih. Na vlasti od jeseni 2000., koalicija je imala svu drzavnu elektronsku, pisanu i stampanu dokumentaciju na svom raspolaganju, kao i svedoke voljne da svedoce kao sto je to vlada od njih ocekivala.
 
Koji su bili rezultati vise od pola godine ove vladine pretrage? Od 31. jula 2001. ekshumiranoje na Kosovu "800 do 1000 tela", kako je to javio New York Times u ogromnom izvestaju iz Beograda tog dana. Dakle, 800 do 1000 tela nakon 78-dana NATO bombardovanja i visegodisnjih borbi izmedju OVK, regularnih drzavnih trupa, policije, paravojski, "razlicitih dobrovoljnih jedinica i razlicitih lokalnih grupa" i prosto obicnih kriminalnih bandi koje postaju aktivne tokom rata.
 
Tokom vise od pola godine jugoslovenska vlada nije objavila nijedan zvanicni izvestaj iz Miloseviceve ere niti ijedan pismeni iskaz koji ukazuje na njegovo saucesce u nekoj steti nanetoj ijednom civilu.
 
Da bi se odbranili, bosanski Srbi kojima je sudio Tribunal za ubijanje bosanskih muslimana mogli su svedociti da su delovali po naredjenjima predsednika Milosevica. Ali nijedan od njih nije to rekao, jer su naredjenja predsednika  Milosevica bila suprotna, da se zaustavi gradjanski rat - i on ga je konacno zaustavio u Dejtonu.
 
Pa koje "zlocine protiv covecnosti" Hitlera danasnjice je CNN prikazao 3. jula 2001., kad je Milosevic optuzen pred Medjunarodnim tribunalom za ratne zlocine? Gde je bio njegov genocid albanskog naroda, za koji je on zatvoru bez prava na kauciju?
 
Pogodili ste: "Racak masakr". Nista drugo nije nasao CNN za vise od dve godine.
 
Zamislite kakav je program CNN mogao napraviti da je "Racak masakr" bio pravi dogadjaj, a ne fabrikacija OVK. Cetrdeset pet seljana ubijeno. Njihove fotografije, njihove kuce, njihove porodice koje se secaju svoje ubijene dece, supruga, roditelja, brace i sestara ili prosto komsija. Intervjui, secanja, svedocenja, konkretni detalji.
 
Umesto toga, "snimak", verovatno iz Racka, nije bio tako detaljan, odredjen ili zivopisan kao Klintonov intervju od 19. marta 1999. Sve sto je CNN pokazao za vise od dve godine kasnije bile su neke neimenovane zene koje placu - verovatno iz Racka i verovatno koje placu zbog "Racak masakra".
 
Problem za CNN je bio to sto su onih 42 ubijenih bili OVK muskarci, dve zene (priblizna starost jedne je 30 godina), i jedan momak od 13 godina, od kojih nijedan nije imao nikakve veze sa Rackom, a otuda je jedino resenje bilo da se prikazu neke neimenovane starice koje placu.
 
Hitler danasnjice je odveden iz Jugoslavije za Haski tribunal suprotno odluci Jugoslovenskog Ustavnog suda, nakon sto predsednik Kostunica nije uspeo da dobije odobrenje Saveznog parlamenta, i bez informisanja ijednog njegovog advokata, a kamoli njegove porodice ili nekog clana njegove stranke.
 
Prema izvestaju lista New York Times iz Beograda (29. jun 2001, strana A10), jedan "profesor istorije", koji je bio protiv Milosevica, je ipak rekao da "smo mi prodali naseg predsednika". On je kupljen za 1 milijardu USD, sto je narocito bilo pozeljno, jer steta od NATO bombardovanja daleko prevazilazi ovaj poklon.
 
Taj "profesor istorije" je dodao da je Milosevic "kriv", ali za "rat", a ne za neke "ratne zlocine".
 
Taj "profesor istorije" je zaboravio da su u istoriji sefovi drzava uvek bili krivljeni za neuspesan rat svoje zemlje. Tako, talas revolucija se rasirio Evropom nakon prvog svetskog rata, ukljucujuci tu i istocnu Evropu i Rusiju, a car Nikolaj II je cak ubijen, mada kako se moglo njega okriviti za rat sa Nemackom?
 
Miloseviceve alternative su bile ili NATO napad ili NATO-va prakticna okupacija cele Jugoslavije plus nezavisnost Kosova. NATO okupaciju nije mogao da prihvati. Ali sta je sa nezavisnoscu Kosova?
 
Zaista, zasto Milosevic nije prisilio kosovske Srbe da prihvate nezavisno Kosovo kao sto je prisilio bosanske Srbe da prihvate nezavisnu Bosnu?
 
Sa OVK, koju pomazu iz Albanije i koja se oslanja na globalnu islamsku borbenost, i sa kosovskim Srbima koji su cinili manjinu zastupljinu samo sa jednom desetinom, nezavisno Kosovo bi sigurno unistilo ili prognalo tu sicusnu manjinu (zajedno sa srpskom kulturom koja ide unazad do sestog veka) i postalo deo globalne islamske borbenosti aktivne u Izraelu i u Ceceniji u Rusiji, a koje 2001. pokazuje svoju ruku i u SAD.
 
Za predsednika Klintona bombardovanje Jugoslavije je bilo bezbedno i pogodovalo je njegovom licnom cilju. S druge strane, pre teroristickog napada na Ameriku 11. septembra 2001. americki Stejt Department se cinilo da zaboravlja cinjenicu da na svetu ima oko milijardu muslimana i da islamski terorizam moze da unisti SAD i pre nego Kina, iako drugacije.
 
Rat za kojeg je beogradski "profesor istorije" optuzio Milosevica dogodio se narocito zato sto  je Milosevic osetio opasnost od islamske borbenosti, dok to geostrateski lobotomiran Zapad nije - sve do 11. septembra 2001.
 
Kupujuci Milosevica za milijardu USD 2001. godine, Zapad je zadao mocan udarac predsedniku Kostunici i njegovoj anti-Milosevicevskoj koaliciji: 2001. godine je prilican broj Srba koji su pre bili za Kostunicu poceo da smatra Kostunicu politickim prevrtljivcem, krsiocem zakona i izdajnikom.
 
Dok su pre jednog veka kolonijalni ratovi Zapada jos uvek pomagali globalnu ekspanziju i moc Zapada, NATO-v napad na jednu malu bespomocnu zemlju sa bombarderima bio je nistavna farsa, koja je nanela ogromnu stratesku stetu Zapadu. Kupovina Milosevica za milijardu USD, da bi mu se "sudilo" kao Hitleru danasnjice, samo ce pogorsati tu stetu.
 
11. septembra 2001. Milosevic je bio u zatvoru bez mogucnosti pustanja uz kauciju, kao Hitler danasnjice, kriv samo sto je pokusao da iskoreni OVK kao deo globalnog islamskog terorizma. A ovde su SAD napadnute od strane islamskog terorizma za borbu protiv koje je Milosevic osudjen kao Hitler danasnjice, otet za milijardu USD, i drzan u zatvoru bez mogucnosti pustanja uz kauciju.
 
Ali dobre vesti? Predsednik Klinton se oslobodio opoziva a kosturi su vraceni na sigurno u ormar, i cini se da se sve desavalo pre jednog veka ili pre jednog milenijuma.

 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.