Klinton bi mogao biti optuzen za zlocine protiv covecnosti
 
Vasington, 23.04.2002.
 
Bivsi americki predsednik Bil Klinton bi mogao biti optuzen za zlocine protiv covecnosti jer je dao ovlascenje za hrvatsku vojnu ofanzivu 1995. godine, prema advokatu hrvatskog generala optuzenog od strane Tribunala za ratne zlocine u Hagu.
 
"Prema nepravednoj optuzbi protiv mog klijenta, postoji osnova za istragu i podizanje optuznice protiv visokih zvanicnika Klintonove administracije koji su nadgledali Operaciju Oluja", citira list  The Washington Times Luku Misetica, advokata generala Ante Gotovine.
 
Protiv generala Gotovine je tuzilastvo UN Tribunala za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju u Hagu podiglo optuznicu u junu 2001. sa optuzbom da je vrsio 'komandnu duznost' nad vojnom kampanjom u kojoj je ubijeno 150 srpskih civila.
 
Tajno podrzane od strane Klintonove administracije, hrvatske snage su lansirale trodnevnu veliku vojnu ofanzivu pod nazivom 'Operacija Oluja', 5. avgusta 1995. U toj ofanzivi Hrvatska je povratila teritorije koje su okupirali pobunjeni Srbi nakon krvavog kampanje Hrvatske za nezavisnost od Jugoslavije 1991. godine.
 
General Gotovina je bio vojni komandant Sektora Jug ove operacije koja je odgovorna za zauzimanje grada Knina kojeg su drzali pobunjenici. On je optuzen i za nadgledanje etnickog ciscenja 150.000 Srba koji su pobegli iz Hrvatske tokom ove vojne ofanzive.
 
SAD su pruzile vojnu i tehnicku pomoc za Operaciju Oluja da bi blokirale cilj tadasnjeg srpskog predsednika Slobodana Milosevica stvaranja etnicki ciste 'Velike Srbije'.
 
Klintonova administracija je posmatrala vojnu kampanju Hrvatske kao kljucnu za promenu strateskog balansa snaga u tom regionu protiv srpskih snaga, utiruci put za Dejtonski mirovni sporayum 1995. godine koji je zavrsio rat u susednoj Bosni.
 
Medjutim, Misetic je rekao da podrska i odobrenje SAD za ovu vojnu ofanzivu znace da bi optuznica protiv generala Gotovine mogla dovesti do toga da Haski tribunal podigne optuznicu protiv Klintona i drugih visokih americkih zvanicnika, po optuzbama da su imali komandnu odgovornost za ratne zlocine koji su pocinjeni tokom ove operacije.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.