Chicago Sun-Times

Svetla su pogasena, Srbi nisu kod kuce na Kosovu

12.avgust 1999.
ROBERT NOVAK

U noci 4.avgusta u vecem delu Kosova okupiranog od strane NATO-a bio je totalni mrak, a neregularne albanske snage su iskoristile neobjasnjeni, nenajavljeni nestanak struje da izazovu nevolje. Takve nevolje nisu nista novo za vojnike KFOR-a. Takodje je uobicajen i nedostatak informacija, pa cak i interesovanje zvanicnog Vasingtona za to kako i zasto su se pogasila svetla.

Napadi Albanaca na KFOR trupe sve su ucestaliji. General-pukovnik, Sir Majkl Dzekson, britanski oficir koji komanduje NATO trupama, rekao je ove nedelje `ne mogu da kazem da sam u potpunosti uveren` da zapovednici OVK `imaju punu kontrolu` nad albanskim tvrdolinijasima. Kako su skoro svi Srbi isterani iz ove pokrajine, NATO je prekrsio svoje obecanje da ce se na Kosovu drzati stroge politike kojom se Albanci ovlascuju za mirotvorstvo koje stiti Srbe.

Plodovi `pobede` su gorki za zapadnu alijansu. Haos na Kosovu protivreci neodrzanom obecanju NATO-a da ce obezbediti etnicki mir i preti ozbiljnim nevoljama u odnosima sa Rusijom. U Vasingtonu je paznja - a kamoli kriticizam - minimalna. Republikanci koji su se protivili intervenciji na Balkanu nisu voljni da se suprotstave pobednickom Predsedniku Klintonu. Izuzetak je senator Pat Roberts iz Kanzasa, koji je vec dugo kriticar ove politike i koji mi je rekao: "Mislim da je situacija na Kosovu danas gora nego sto je bila pre godinu dana."

Nestanak struje 4.avgusta tipican je za barokne uslove na Kosovu. Agencija Frans Pres je 5.avgusta citirala izvore KFOR-a koji su ovaj nestanak struje pripisali zatvaranju bugarske elektrane. Ovaj incident je za rezultat imao " noc punu posla" za trupe, prema KFOR oficiru koga je citirala AFP. Posto trpe teror otkad se jugoslovenska vlada pokorila NATO-u, Srbi su zamolili trupe KFOR-a za zastitu.

Nije poznato da li je nestanak struje prouzrokovan sabotazom, privatnom ili javnom. Pet dana kasnije Ministarstvo spoljnih poslova SAD (State Department) i Ministarstvo odbrane SAD (Pentagon) izjavili su da nista nisu znali o ovom dogadjaju. Ogromna SAD-NATO propaganda, koja se razbuktala tokom 78 dana bombardovanja, uglavnom cuti sada o Kosovu, narocito o napadima na NATO snage.

Americki mediji su opsirno izvestavali o tri dana borbi izme|u francuskih trupa i Albanaca u selu Kosovska Mitrovica. Ali se mnogo vise toga dogodilo van domena TV kamere. Tokom dva meseca patroliranja NATO vojnici su napadnuti oko 30 puta. Sestog avgusta uvece na ruske vojnike je pucano na tri kontrolna punkta KFOR-a. Ucinak NATO-a u zastiti Srba mogao bi se samo nazvati pasivnim. "Mirovnjaci nisu sposobni da suzbiju nasilje, a njihovi predstavnici tvrde da je njima kao vojnoj sili primarni zadatak da ne deluju kao policija," izvestava Tom Koen iz AP (Associated Press). Medjutim se kapitulacija jugoslovenskog Predsednika Slobodana Milosevica NATO-u, pri cemu je njegova vojska ostala netaknuta, bazirala na obecanju NATO-a da ce zaista da zastiti Srbe.

Stratfor.com, neprocenjivi web sajt o strateskim informacijama, nedavno je ponudio ovu analizu:"NATO se zakleo i odmah doziveo neuspeh u osiguranju bezbednosti za sve etnicke grupe na Kosovu. On je u sustini stajao po strani dok su kosovski Albanci vrsili napade na srpsku manjinu na Kosovu, proterujuci vise od 100.000 njih iz ove pokrajine. NATO stalno otkriva nova skladista oruzja OVK, sto pokazuje da pobunjenicka vojska nema nameru da se demilitarizuje i da ima nameru da konsoliduje svoju neosporavanu vlast nad nezavisnim Kosovom bez Srba."

"Politika rata-bez-americkih-zrtava cini se da je prebacena na mirovnjastvo", rekao mi je jedan izvor iz vlade SAD. U skladu s tim, Stratfor analiza izvestava da Srbi vide KFOR kao "voljnog, ako ne i nesvesnog, saucesnika" Albanaca.

Dve prakticne smetnje stoje na putu NATO-u da ne odrzi svoja obecanja, pri cemu dozvoljava nezavisnost Kosova na putu ka postajanju sastavnog dela velike Albanije. General-pukovnik Nebojsa Pavkovic, komandant Trece jugoslovenske armije, upozorio je da ce se jugoslovenska vojska vratiti na Kosovo ako NATO ponovo ne uspostavi red, dok je ove nedelje rekao da ove snage "slabo izlaze na kraj sa situacijom".

Druga smetnja: Rusi u KFOR-u. Koliko god da su ogranicena njihova finansijska sredstva, pretenzije Moskve na status svetske sile nisu u skladu sa napustanjem kosovskih Srba. Rusi su 31.jula poslali signal, kada su nekoliko sati drzali generala Agima Ceku, nacelnika staba OVK, u pritvoru. Za SAD i NATO, mir je cini se tezi nego rat.

Robert Novak se pojavljuje u CNN programima "Capital Gang " subotom u 18h i "Evans, Novak, Hunt and Shields " subotom u 16:30h i nedeljom u 10h.

Vratite se na stranu Clanci i Misljenja