New York Press
5.oktobar 1999.

George Szamuely:
Lazovi, lazovi

Tesko je ici u korak sa SAD po pitanju lazljivosti i okrutnosti. Pre neki dan casopis The Washington Post objavio je pricu u kojoj nas obavestava o tome da "Klintonova administracija sve vise vidi secesiju (Kosova) kao neizbeznu." Ovo bas i nije sokantno otkrice. Naravno, takav ishod bi prekrsio Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, koja govori o "obavezanosti svih zemalja clanica na suverenitet i teritorijalni integritet Savezne Republike Jugoslavije." Ali Sjedinjene Drzave krse ovu Rezoluciju od samog pocetka. 

Kosovo vec ima sopstvenu valutu (nemacku marku); granica sa Albanijom je prestala da postoji; ima svoje carinske prelaze; albanske zastave se vijore na svim zgradama. A sada, zahvaljujuci viteskim naporima SAD, OVK je izabrana da deluje kao zvanicna policijska snaga ove pokrajine, pod imenom Odbrambeni korpus Kosova. Ipak, zahvaljujuci popustljivim medijima, SAD i dalje prica bajke. Medjutim, administracija se jos uvek oseca obavezna da javno porekne ovu pricu: "Svaki nagovestaj da smo mi izmenili nasu politiku po pitanju buduceg statusa Kosova je pogresan i netacan," prosusketao je Dzems Rubin iz Stejt Departmenta. Pa, zapravo to i nije bio nagovestaj. "Mi podrzavamo razvoj demokratskog, autonomnog Kosova sa sopstvenom vladom, pod nadzorom UN i zastitom NATO-a," objasnio je. Ova pompezna otrcana fraza je laz. Politika SAD je da odvoji Kosovo od Srbije. 

U skorasnjem clanku u listu The New York Times gnusni Ricard Holbruk je pustio macku iz dzaka. On je o ljudima s Kosova rekao da "ne poznaju nista osim raznih formi ugnjetavanja jos od 1912.godine." Njegov izbor godine 1912. otkriva neke stvari. Te godine je Kosovo odvojeno od Otomanskog carstva i postalo deo Srbije. Ocigledno, prema Holbruku, zivot pre 1912.godine je na Kosovu bio prilicno kul. To sto je kosovska pobuna 1910.godine protiv turske vladavine okrutno ugusena nije ga brinulo. To sto su kosovski Srbi tretirani sa skoro nezamislivom okrutnoscu tokom oba svetska rata jos manje ga brine. Po Holbrukovom misljenju Muslimani mogu da vrse zlocine nad drugim Muslimanima.

A isto tako mogu da vrse zlocine i nad Hriscanima. Poenta price lista Washington Post je bila da nas razmeksa za neizbeznu objavu da je, zbog okolnosti koje su van kontrole ove administracije, Velika Albanija sada realna cinjenica. Reci ce nam tuznim tonom da su i americki politicari morali da se odreknu svoje ideje o stvaranju "multietnickog Kosova." 

Sjedinjene Drzave, naravno, nikad nisu imale ni najmanju nameru da dozvole Srbima da ostanu na Kosovu. Cak i pre nego sto je NATO stigao u Pristinu, portparol Pentagona Kenet Bejkon je pricao svetu: "Cinjenica je da mislim da Kosovo nece biti tako srecno mesto za Srbe. Kako se kosovski Albanci vracaju nazad, mi pretpostavljamo da ce mnogi Srbi napustiti Kosovo." Ali TV publika ce verovatno poverovati u sve. Pisanje lista Washington Post nakon ove price o kosovskoj "secesiji" bilo je jos laznije nego inicijalna prica. Reporter je opisao debatu koja se verovatno odigrava iza scene. S jedne strane su Evropljani. Oni veruju da "etnicko neprijateljstvo moze da izbledi i da se Kosovo moze pod pritiskom naterati da ostane deo Jugoslavije kada se svrgne (Milosevic)." S druge strane su Amerikanci. Oni su odustali od "multietnickog" Kosova. Pogodite ko ce izvuci bolji kraj u ovoj debati! 

Kroz ovu saradu smo prosli proslog meseca vezano za pitanje OVK. Evropljani su zeleli da se OVK razoruza. Amerikanci su zeleli da pretvore OVK u snage bezbednosti pokrajine. Napravili su kompromis i OVK su postale snage bezbednosti pokrajine. Generalni sekretar NATO Havijer Solana je objavio da ce novi zastitni korpus Kosova biti "multietnicki." Korpus ce biti pod komandom nacelnika OVK, Agim Cekua. Ceku je smislio najgori akt etnickog ciscenja jos od 1945.godine - izbacivanje 300.000 Srba iz regiona Krajina u Hrvatskoj 1995.godine. Jasno je da ni evropski ni amercki zvanicnici nisu toliko glupi da veruju da Ceku ima nameru da bude na celu "multietnickih" snaga. Ponovo nam pricaju bajke o tom velikom skupu naivnih, humanitarnih momaka - nasih vladara. 

Kad govorimo o humanitarcima, sta li se dogodilo sa zlocinima koje su pocinili Srbi? U aprilu, oko mesec dana nakon sto su NATO bombe pocele da padaju na Beograd, Dzejmi Rubin je mekim tonom procenio da je 100.000 Albanaca vec izgubilo zivot u rukama Srba. Ubrzo nakon dolaska NATO trupa na Kosovo obavesteni smo da je taj broj 10.000. Pre par dana Medjunarodni sud za ratne zlocine za bivsu Jugoslaviju - na cijem je celu SAD - objavio je da je ekshumirao tela iz 150 masovnih grobnica na Kosovu. A ima jos 350 potencijalnih mesta koja treba ispitati. Stavise, portparol Suda je veselo istakla, "nova mesta se prijavljuju skoro svakodnevno. Predvidjamo da cemo sledece godine raditi isto koliko i ove."

Sledece godine! Bosna je ponovo u igri. Vise od cetiri godine nakon pada Srebrenice, sudski istrazitelji jos uvek ocajnicki kopaju i kopaju, pokusavajuci da nadju tela onih 8.000 bosanskih Muslimana koje su navodno ubili Srbi. Dakle, koliko je Albanaca ubijeno na Kosovu? Portparol je odgovorila da nece dozvoliti da je uvuku u "igru sa ciframa." Medjutim, dodala je "radi se o hiljadama." Iz meseca u mesec SAD su igrale "igru s ciframa." Ona nije imala bas nista na cemu da zasnuje svoje lude pretpostavke. Sada kada moze slobodno da setka po Kosovu i svim navodnim "masovnim grobnicama," odjednom su joj vezana usta kad se radi o ciframa. Laganje o ciframa, laganje o skoro svemu je vodeci princip vlade SAD. Cim je NATO pretvorio OVK u silu, pocelo je ubijanje i izgon Srba iz ove pokrajine. U pocetku je politika SAD bila samo da to opravda govoreci o razumljivoj zelji Albanaca da se "osvete." Medjutim, kako je rastao broj zlocina, SAD je morala da smisli novu pricu. Ruke OVK su ciste, kazu nam. "Nema organizovane akcije OVK da se osveti Srbima," izjavio je jedan zvanicnik Klintonove administracije na tipicno pravnicki nacin u junu. Ludi Vesli Klark je otisao jos dalje: "Videli smo da lideri OVK stalno izrazavaju svoju podrsku multi-etnicnosti - tako da ne mogu da kazem ko ovo radi.." 

I ova prica je nakon nekog vremena postala suvise tanka. Tako je Klark smislio jos jedno objasnjenje. Srbi su odgovorni za zlocine izvrsene protiv njih. Kako? Navodno Milosevic salje srpske paravojne snage da izazivaju nasilje. Bernard Kusner, specijalni predstavnik Generalnog sekretara UN za Kosovo ponovio je ovu pricu kao papagaj: "puno nezvanicnih lica dolazi," tutanjao je on zloslutno pre neki dan, "Neki incidenti su organizovani." Upitan da li ima neki dokaz za ovu tvrdnju, priznao je da nema. Medjutim, pretio je, Milosevic "je optuzen za ratne zlocine - a ako je sposoban da pocini ratne zlocine onda je sposoban i da salje ljude da destabilizuju rezim." Eto kako govori glas savremene pravde! Ako je "sposoban" za to, onda mora da je to i uradio! Kusner, javlja list The Washington Post, "je u pocetku u Vasingtonu posmatran sa sumnjom, ali ga sada posmatraju kao vrednog saveznika." Moze se i videti zasto. Iako je Francuz, on je potpuno Klintonizovan.

Vesli Klark, medjutim, nije jos zavrsio. Pre neki dan je istupio sa jos jednom pricom. Nije bilo nikakvog etnickog ciscenja Srba. "Zanimljivo je da sam otkrio," objavio je, "da je uradjen kompletan pregled o tome koliko je Srba ostalo na Kosovu. Nije u pitanju broj od 30.000. Cifra do koje je KFOR dosao je 97.000." "Dosao" je odgovarajuci izraz. Medjunarodni komitet Crvenog krsta racuna da je 160.000 Srba i Cigana napustilo Kosovo. Visoki komesar UN za izbeglice takodje procenjuje da je oko 160.000 ljudi otislo. Prema tome, obe ove organizacije racunaju da je nesto oko 30-40.000 Srba i Cigana ostalo u pokrajini. Klark ne veruje ni rec od ovoga. "Ja mislim da mora da se shvati da kad god je u pitanju Balkan uvek postoji odredjena kolicina netacnih informacija iznesenih. Tako da i sada ima puno mitologije o ovom etnickom ciscenju obrnutog smera." Klar je jos uvek vrhovni komandant NATO snaga. Ovaj covek je masovni ubica. On ocigledno pripada u ludnicu. Covek mora da se zapita: Dali ce ikada doci dan da se Amerikanci postide sto su pustili da grupa lazova, gangstera i ludaka govori u njihovo ime?  

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©1999 beograd.com. All Rights Reserved.