http://www.cato.org/dailys/03-02-01.html

2. mart 2001.

Ted Galen Carpenter: 

Buduca eksplozija na Kosovu

Ted Galen Carpenter je potpredsednik vojnih i spoljnopolitickih studija na Cato Institutu i izdavac knjige "NATO'-va prazna pobeda: Postmortem o Balkanskom ratu".

Drzavni sekretar Kolin Pauel je nedavno obecao da ce Busova administracija "ostati na kursu" sa svojim NATO saveznicima u mirovnim i misijama izgradnje drzava na Balkanu. "Usli smo u to zajedno i zajedno cemo i izaci", rekao je Pauel. Sekretar obavezuje administraciju na lud i opasan tok akcije.

Vasington se mozda izvuce sa drzanjem trupa u Bosni u naredne cetiri godine a da ne dozivi da se neki od tih vojnika vrate kuci u plasticnim vrecama. Bosna se ocito smestila u udobnu rutinu "meke podele" koja zadovoljava minimalne zahteve tri zavadjene nacionalne grupe.

Busova administracija verovatno nece imati toliko srece na Kosovu. Zaista, situacija tamo se pogorsava skoro iz dana u dan. U ovoj pokrajini albanski ekstremisti i dalje lansiraju napade protiv sve malobrojnijeg srpskog stanovnistva. Napad u kojem je poginulo skoro tuce Srba u autobusu koji ih je vozio na komemorativnu ceremoniju na jednom groblju je samo najnovija sramota.

Ali ovo nasilje vise nije ograniceno na Kosovo. Tenzije su sve vece i u oblastima u susedstvu ove pokrajine. Pobunjenici povezani sa OVKnapadaju mete u Presevskoj dolini - delu Srbije preko granice sa Kosovom. Strpljenje nove demokratske vlasti u Beogradu sve je manje dok se cini da NATO nije u stanju da zaustavi kampanju OVK da otkine jos jedan deo srpske teritorije.

Apolozi OVK u Sjedinjenim Drzavama tipicno opravdavaju nasilje usmereno protiv Srba kao razumljivu osvetu za lose postupanje prema kosovskim Albancima u rukama Slobodana Milosevica. Ali ekspanzija vojne ofanzive OVK u Presevsku dolinu pokazuje da je na delu mnogo vise ovozemaljski motiv teritorijalne pohlepe.

Skorasnje izazivanje nereda u Makedoniji od strane OVK je ovo ucinilo jos jasnijim. Poslednjih meseci u zapadnoj Makedoniji se desavaju sabotaze, kao i oruzani sukobi izmedju makedonske policije i naoruzanih Albanaca. Sukob je eskalirao krajem februara pucnjavom izmedju pobunjenickih snaga i makedonske vojske.

Trupe Sjedinjenih Drzava i NATO sada se suocavaju sa zadatkom da pokusaju da sprece OVK i njene ogranke da vode rat za teritorijalnu ekspanziju ui protiv Srba i protiv Makedonije. NATO je vec odlucio da smanji tampon zonu izmedju Kosova i ostatka Srbije koju OVK borci koriste kao polaziste za napade u Presevskoj dolini. To verovatno nece usreciti lidere OVK.

Zaista, trenutna neprilika NATO-a je slicna onoj od britanskih snaga koje su usle u Severnu Irsku da suzbiju religiozno nasilje krajem 60-ih godina. U pocetku su trupe bile tamo da zastite katolike od naoruzanih protestanskih ekstremista. Kako se misija odugovlacila, medjutim, rkatolicko stanovnistvo je pocelo da posmatra vojnike kao okupacione snage koje sprecavaju njihov san o ujedinjenju Alstera sa Irskom Republikom. Poceli su da napadaju vojnike, i britanske snage provode vecinu poslednje tri decenije tukuci se sa borcima Irske Republikanske Armije - po cenu oko 2.000 zrtava.

Slicno tome, OVK se pojavljuje kao glavni problem NATO-a na Kosovu. Za albansko-kosovske ekspanzioniste NATO vise nije de facto saveznik koji im je pomogao da otrgnu Kosovo od srpske kontrole. On je sada prepreka njihovom cilju Velikoj Albaniji koja ukljucuje jos neke komade srpske teritorije, kao i veci deo zapadne Makedonije.

Tokompredsednicke kampanje Kondoleza Rajs je izjavila da SAD treba da izbegavaju mirovne i misije izgradnji drzava na Balkanu. Kandidat Dzordz V. Bus je takodje izrazio misljenje da bi SAD trebalo da povuce svoje trupe iz tog nestalnog regiona. Nazalost, i predsednik i sekretar Pauel sada se izgleda povlace od tog stava.

Ali Rajsova je bila u pravu. SAD bi trebalo da izadju sa Balkana sto je pre moguce. Mi nemamo strateskih ni ekonomskih interesa tamo koje iole zahtevaju rizik koji se administracija izlaze. Stavise, prozor mogucnosti za elegantan izlazak sa Kosova se zatvara. Ako administracija ne deluj uskoro, bice opterecena nezahvalnom, opasnom i beskrajnom misijom.

© 2000 Cato Institute

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.