http://www.cato.org/dailys/08-02-01.html

August 2, 2001
 
Gary Dempsey:

Zastita intervencije


Geri Dempsi, spoljnopoliticki analiticar u Cato Institutu, je vodeci autor nedavno objavljene knjige "Besplodni poduhvat: Skorasnji susreti Amerike sa izgradnjom drzave"


Pocetkom jula Busova administracija je poslala specijalnog izaslanika Dzejmsa Perdjua u Makedoniju da izvrsi pritisak na tamosnju vladu da krene u mirovne pregovore sa Albancima. Ministar odbrane Donald Ramsfeld je posle toga ponudio americke trupe NATO-u, ukoliko bi ova alijansa usla tamo u formi mirovnih snaga. To bila treca intervencija Amerike na Balkanu za poslednjih 6 godina, i cinican pokusaj da se spase obraz.

Jer sve dublje i diplomatsko i vojno ucesce Vasingtona u Makedoniji nije vodjeno nekom znacajnom brigom za sudbinu te male zemlje. Umesto toga, vodjeno je zeljom da se spreci da se odmota klupko NATO-ve pogresne Kosovske intervencije i da to postane kolosalna sramota. Drugim recima, zastita intervencije je ono sto vodi politiku Vasingtona vezano za Makedoniju. Ovo u praksi znaci da su americki politicari spremni da zrtvuju interese Makedonije da bi sprecili da im Kosovska intervencija eksplodira u lice.

Nazalost, albanski ekstremisti u ovom regionu shvataju koji je pravi prioritet politike Vasingtona, i koriste to znanje da proguraju finu formu ucene: Umirite nas u Makedoniji, ili cemo vam jako otezati zivot na Kosovu.

Izgleda da Vasington razume ovu impliciranu pretnju i smatra da je rizik da se kaze Makedoncima da popuste albanskim zahtevima manji nego da se kaze Albancima da popuste zahtevima Makedonaca. Ali ovo je tako jer Albanci imaju vecu moc nad Vasingtonom nego Makedonci: potencijal da uznemiravaju, obogaljuju, ili ubiju pripadnike mirovnih snaga NATO, koje broje 40.000 ljudi, sada rasporedjenih u susednom Kosovu.
 
Kad bi Albanci na Kosovu sada okrenuli svoje puske i uperili ih u NATO, to bi stvorilo ne samo vojni debakl za Vasington, vec i politicku sramotu. Vasington bi morao da objasni americkoj javnosti zasto njegovi bivsi "saveznici" pucaju u NATO vojnike. Suocen sa takvim neprivlacnim izgledima, Vasington je odlucio da izvrsi pritisak na makedonsku vladu da izvrsi ustavne promene koje u samim SAD ne bi bile tolerisane. Na primer, makedonska albanska manjina bi dobila moc stavljanja veta na "svaki zakon koji pogadja bitne interese Albanaca", cak i ako bi tu meru podrzala vecina u Parlamentu ove zemlje.

Vasington, naravno, mrzi da prizna da je zastita njegove kosovske intervencije ono sto vodi njegovu makedonsku politiku. Zbog toga je spreman da se slozi sa saradom pobunjenika da su OVK, koja  operise na Kosovu, i NOA, koja pokusava da destabilizuje makedonsku vladu proteklih sest meseci, odvojene organizacije. Koriscenje razlicitih imena je omogucilo Vasingtonu da odrzi sebicnu fikciju da su skorasnji problemi ovog regiona eksterni za Kosovo i da NATO intervencija 1999. godine nema nikakve veze sa problemima u Makedoniji.

Medjutim, u stvarnosti OVK i NOA imaju uglavnom istu opremu i mnoge iste vojne lidere. Oni takodje imaju mnoge iste vojnike. Zapravo, za 20% Kosovskog zastitnog korpusa, civilnih odbrambenih snaga koje je ustanovila UN da zaposli bivse pripadnike OVK, trenutno se ne zna gde su i smatra se da se bore sa NOA. Osim toga, obe grupe imaju istu skracenicu na albanskom jeziku - UK. To samo mi sa strane koristimo skracenice OVK i NOA.

Istina je zapravo da je mir na Kosovu lazni mir. OVK i njeni ogranci nisu odustali od svog ratnog cilja: stvaranja Velike Albanije. Medjutim, spremnost pobunjenika da nastave da agituju, bore se i provociraju, nije uopste iracionalna. To je logican ishod Vasingtonske lose zamisljene intervencije na Kosovu 1999. godine. Zaipravo je ruka pobunjenika jaca i hrabrija, jer su ucinjeni skoro pobednicima NATO-vom vazdusnom kampanjom protiv Jugoslavije. S obzirom na taj ishod, oni imaju malo interesa da poslusaju komande Vasingtona, narocito kad su ove komande u sukobu sa njihovom sopstvenom nacionalistickom vizijom za buducnost Balkana.

Kao rezultat toga, politika Vasingtona na Kosovu ne stvara uslove za koje su politicari rekli da ce omoguciti americkim trupama da se konacno vrate kuci. U stvari, desava se suprotno: razmatra se slanje jos americkih trupa na Balkan. Zastita pogresne intervencije, cini se, ce sada da izlegne sopstvenu intervenciju.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.