www.antiwar.com

http://128.121.216.19/justin/justincol.html

14. mart 2001.

Zasto smo mi na Ko$ovu?

Razotkrivena misterija

Kad smo ustanovili Antiwar.com i poceli svakodnevno da pricamo o sramnim postupcima Kosovskog rata, dobijali smo puno e-mail poruka koje su pitale u sustini isto pitanje: Zasto Kosovo? Na kraju krajeva, u pitanju je bila balkanska zabokrecina za koju je vrlo malo Amerikanaca uopste culo i za koju se cinilo da nema nikakvu stratesku ili ekonomsku vrednost. Kako to da su se iznenada vojne sile SAD i njenih evropskih saveznika usredsredile na ovaj komad zemljista Bogu iza ledja, kao da je raskrsnica sveta? Sa zapanjujucom osornoscu ratni avioni NATO-a poceli su da bacaju bombe po jugoslovenskim gradovima - od kojih su neki medju najstarijima u Evropi - dok su na galeriji zapadni mediji ovo pozdravljali. Bili smo podvrgnuti beskrajnim televizijskim snimcima albanskih izbeglica, kojima suze liju u potocima niz prasnjave obraze, i tmurnim licima novinara koji svi ponavljaju varijacije na istu temu: etnicko ciscenje, pogromi, genocid! Ispostavilo se da je sve to bila laz, naravno, bas kao sto sam ja i govorio u mojoj kolumni (koja se u to vreme zvala "Ratni dnevnik") od samog pocetka. Nije bilo etnickog ciscenja razmera o kojima su javljali zapadni mediji, nije bilo pogroma, a sigurno nije bilo "genocida" koji su vrsile srpske vojne vlasti. Bio je samo neuspesni pokusaj da se Jugoslavija odbrani od invazije albanskih militanata cija je namera zaista bila da sprovedu sopstvenu politiku etnickog ciscenja - a rezultate njihovog uspeha mozemo videti danas, uoci onoga sto je bivsi portparol americkog Stejt Departmenta, Dzejms Rubin, nazvao "oslobadjanje" Kosova. "Oslobodjeno" Kosovo, ovim govorom znaci pokrajina ociscena od Srba.

PRILOG UZ GLAVNO JELO

Ovo je bila "humanitarna" intervencija, rekao je predsednik, herojsko poglavlje u medjunarodnoj borbi protiv "rasizma". Naravno, ovo je rekao isti onaj funkcioner koji je na tuce prodavao pomilovanja na rasprodaji "napustanja posla" koja je pobrala neizrecive milione - neizrecive jer su Republikanci ugusili istragu o "Pardongejtu" iz sopstvenih razloga. U slucaju naseg bivseg predsednika, stara maksima koja nas podstice da "sledimo novac" cini se narocito prikladnom, a ja sam pokusao da to uradim u kolumni koja je spekulisala o vezi Dzordza Sorosa sa naporima da se eksproprise i "privatizuje" rudnik Trepca, vredan oko 5 milijardi USD. Ali kako se ispostavilo, Trepca veza je bila samo nadev: glavno jelo se sluzi dok ja pisem. Jer vest da se gradi naftovod kroz Bugarsku i Makedoniju do Albanije govori nam sve sto treba da znamo o pravom poreklu Kosovskog rata i motivima iza cele nase balkanske operacije.

BROWN & ROOT VEZA

Fascinantan clanak u (londonskom) listu Guardian autora Ricarda Nortona-Tejlora o manevrisanju za uticaj na Kavkazu ukazuje na naftne i gas kompanije kao one koji imaju pravu korist od NATO-vih "humanitarnih" napora. Novi Transbalkanski naftovod, projekt koji je zapocela Albansko-makedonsko-bugarska naftna korporacija [AMBO], ici ce od bugarske luke Burgas na Crnom moru, preko Makedonije, do Flore, albanske luke na Jadranskom moru, u ocekivanju nafte i prirodnog gasa iz kaspijskog regiona. Studija o izvodljivosti, koja je uglavnom placena vasim poreskim dolarima, dala je zeleno svetlo za firme Texaco, Chevron, Exxon, Mobil, BP Amoco, Agip i TotalElFina da je ovo nacin da se zaobidje usko grlo Bosfora i transportuje nafta i gas u Evropu gladnu energije. Direktor korporacije AMBO "Ted" Ferguson, naimenovan na tu funkciju 1997. godine, je bivsi direktor sektora Razvoj nafte i gasa za Evropu firme Brown & Root - stari drugar Dika Cejnija, i vojni preduzimac koji zanje milione iz rasporedjivanja SAD na Balkanu. 1998. godine Ferguson je putovao u Albaniju da se sastane sa predsednikom Redzepom Mejdanijem, koji je obecao svoju podrsku ovom projektu: ali tek sada, kad je projekt da se islamizira Balkan vec na dobrom putu uspeha, su oni uspeli da pocnu da razmisljaju o stvarnoj izgradnji. Iznoseci detalje o uvertiri NATO-a i Evropske unije u Gruziju i Azerbejdzan, Norton-Tejlor sazeto sumira naftnu vezu sa kosovskom zagonetkom.

"Dok SAD i NATO - a sada i EU - pruzaju ruke na izglede neizrecivog bogatstva iz kavkaskih drzava bivseg Sovjetskog Saveza, zapad ce takodje imati vazan ekonomski ulog u Albaniji i Makedoniji. Cini se da SAD vec zauzimaju stav da su svi Srbi losi, a svi Albanci dobri. Implikacije za Kosovo, srpsku provinciju sa preovladjujucim albanskim stanovnistvom, i za Makedoniju, sa oruzanim grupama sa Kosova koje podsticu nevolje medju tamosnjim albanskim stanovnistvom, su potencijalno ogromne".

OKRETANJE NISANA NA SUPROTNU STRANU

Diktat "Albanci dobri, Srbi losi", vidjen izolovano od snaga i licnosti koje oblikuju americku spoljnu politiku, nema nikakvog smisla. Ali kad ga stavimo u kontekst - kad ga pogledamo naspram pozadine veze AMBO/Brown & Root/Cejni - ima isuvise smisla da je Srbofobija sasvim profitabilna za velike naftne interese koji formiraju korporacijsko jezgro ove administracije. Pukovnik Dejvid Hekvort je u svojoj najnovijoj kolumni uzasnut sto na americke trupe na Balkanu puca gerilska vojska koju su obucile i naoruzale - SAD. Naravno, rat na Balkanu nije nista novo, pise on, ali:

"Ono sto je novo je da puske AK-47, municiju i potrebna sredstva za albansku vojsku pobunjenickih siledzija koje trenutno pucaju na nase i druge NATO trupe, nije obezbedili Rusija ili Crvena Kina ili Severna Koreja, vec SAD. Da, americki poreski obveznici su platili za metke koji se koriste za pucanje na americke vojnike!"

"VELIKA ALBANIJA" I VELIKA NAFTA

Kako bi ovo moglo biti? Ovo nema nikakvog smisla, osim ako se ne zapitate sustinsko pitanje: "Ko ima koristi od ovoga?" Korist od "Velike Albanije" dolazi u kristalno jasan fokus dok "Velika igra" za bogatstva kaspijske nafte pocinje ozbiljno da se igra. Hekvort izvestava da se nasi evropski saveznici aktivno bune zbog toga sto americki komandanti gledaju na drugu stranu dok CIA pusta s lanca svoje albanske besne pse na jugu Srbije i u Makedoniji - sto je jos jedna besmislena politika koja samo podvlaci celokupnu shemu dogadjaja. Jer bi ogromna zapadna intervencija da se spreci jos jedan krug toboznjeg "etnickog ciscenja" upotpunila militarizajciju jugoistocnog Balkana - i utrla put da NATO trupe deluju kao zandarmiVelike Nafte. Ovo je istorijski sablon korporacijskog lobiranja u sferi spoljne politike: veliki momci mogu da obave sve prekomorske poslove koje zele i pruze obecanje o neizrecivom bogatstvu svojim deonicarima, ali kako ce zastititi svoje investicije? Reci da su balkanske vlade nestabilne bi bilo malo preblago, a u svakom slucaju ove vlade su cesto prepreka, bez zelje ili sredstava da stite zapadne investicije. Da bi privukli investicije pre svega, graditeljima projekata kao sto je Transbalkanski naftovod ne samo da je bilo potrebno puno novca americke vlade - u formi investicionih garancija Ex-Im Banke, zajmova Svetske banke i druge podrske kvazi-vladinih institucija - takodje su im bile potrebne americke i NATO trupe na licu mesta, da budu policajci i stite njihovu investiciju. Ostalo, kako kazu, je istorija. . .

BUDUCA VATRENA OLUJA

Ali zar nije ovo jedna od onih "teorija zavere" koju bi racionalni ljudi trebalo da preziru? Kratak odgovor je `da`. Nesto duzi odgovor je: `pa sta`? Teorije zavera nisu iracionalne same po sebi: jer, kako je to istakao Marej N. Rotbard, verovanje da se sprovodi pogresna i stetna politika vlade kao rezultat intelektualne greske, previdja realnost da je etatizam - "ogroman sistem ekonomske eksploatacije proizvodne vecine od strane parazitske manjine" - "u racionalnom licnom interesu eksploatatora". Neko ima koristi od nase spoljne politike, ili trajnog rata radi trajnog "mira" - a, u ovom slucaju, to su Chevron, Exxon, BP Amoco, AMBO, itd. ad nauseum. Kako se ispostavilo, rudnik Trepca je bio samo glazura na torti: pravo glavno jelo je bilo i jeste Kaspijska nafta. Koja ce teci preko Balkana - ali ne a da ne zapali vatrenu oluju.

APEL DZORDZU BUSU

Hekvort je dobar momak, koji ne voli strane ratove, a narocito ne Kosovski rat, kako je to jasno stavio do znanja u svojoj kolumni. Ali on je vojnik a ne spoljnopoliticki analiticar ili politicki ekspert, i on iskreno veruje da Dzordz Bus ne zeli da mi budemo u ovoj problematicnoj situaciji. "Tokom predsednicke kampanje", pise on, "Dzordz V. Bus je doveo u pitanje nase operacije u bivsoj Jugoslaviji. Sad kad ima priliku da stvari pogleda iznutra, nadam se da je shvatio da je to masa beskrajnih rana koje krvare. Sest godina knakon sto smo otisli u Bosnu na samo godinu dana, mi smo jos uvek tamo - a Kosovo izgleda kao jos beskrajnija i opasnija obaveza. Predsednik mora da stavi brnjicu na CIA da je spreci da ne podrzava jednu od najkrvozednijih bandi terorista na svetu".

ISKRENO VAS

Hekvort je iskren - ali, plasim se, pomalo naivan. Nema sanse da Dzordz Bus opozove CIA i izvuce nas sa Balkana. Isuvise novca je ovde umesano, i isuvise je u igri za americke politicare da bi se sad povukli. Dvostranacka koalicija koja nas je uvukla u Balkan ima svoje pipke koji se pruzaju od korporacijskih upravnih odbora Amerike do Kongresnih sala i same Bele Kuce. Kosovski rat, ispostavilo se, nije imao nista sa "humanitarizmom", a takozvana Klintonova doktrina je bila samo paravan za kupljene i placene "intelektualce" i druge Duboke Mislioce koji su racionalizovali silovanje bivse Jugoslavije. Ako sledimo novac, dolazimo do vrata Velike Nafte - iste one ekipe koja ima koristi od naseg stalnog rata sa Irakom i vojne okupacije Bliskog Istoka. Oni koji apeluju na Dzordza Busa da ispuni obecanje dato u toku izborne kampanje, da nas izvuce sa Balkana, nacekace se, jer je nasmejano lice naseg srdacnog predsednika samo maska za lice korporacijske Amerike.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.