http://www.antiwar.com/rep/works1.html

Benjamin C. Works :

 
Strategic Issues Research Institute - Institut za istrazivanje strateskih pitanja
 

Balkan: Juce, danas i sutra


Govor odrzan u Torontu, Ontario, 24. marta 2001.

Spekulativna obmana je prasnula na Vol stritu poslednjih nedelja; jos jedna forma "obmane", masovna obmana, puca na Balkanu. Mi, konacno, otkrivamo da su sirom engleskog govornog podrucja ljudi bili zavarani i uvuceni u stampedo krstaskog rata, od strane manipulativnih politicara i njihovih saradnika, zudnih novinara, tako ambicioznih za jezivom pricom da su suspendovali svo kriticko rezonovanje, svoj prirodni skepticizam i svaki osecaj proporcije. Obmane i histerija nisu novi medju ljudskom rasom. Pre sto pedeset godina, u cuvenoj studiji masovne histerije `Izuzetne popularne obmane i ludilo gomile` (Extraordinary Popular Delusions and Madness of Crowds) Charles Mackay, skotski svestenik je napisao:

"Ljudi, receno je, razmisljaju u krdu; videce se da oni polude u krdu, dok ce se povratiti razum polako, i to jedan po jedan".
~ Charles Mackay; Predgovor izdanju iz 1852. godine

Mi smo - kao pojedinci i zajedno - pretrpeli godine i godine "juce" dok je Zapad vodio Svetovni krstaski rat protiv Jugoslavije, samo da bismo otkrili da ona nije `nevaljali` element, pretnja miru u Centralnoj Evropi. Mi stojimo ovde, zajedno, danas, da proslavimo uspomenu na nevine mrtve i da pozovemo nase kolege Severnoamerikance da povrate razum, jedan po jedan. Za drzave i narode Balkana "sutra" je jos uvek nesigurno, ali se sada ne moze izbeci da jedina materijalna pretnja miru nije srpski ili "slovenski" sovinizam, vec pre nezajazljivi albanski nacionalni apetit za zemlje svojih suseda i njihova necovecna sklonost ka nasilju.

Pre dve godine nasi lideri i novinari su nam ispricali neke jezive price. Srbi, rekli su nam nasi lideri i eksperti, su "nacisticke zveri".

Srbi, receno nam je, su rasisti; ali mi saznajemo da 26 nacionalnosti koegzistiraju mirno u Jugoslaviji zajedno sa Srbima: Hrvati, Turci, muslimani nekoliko varijanti, a narocito univerzalno ugnjeteni Romi. Jugoslavija je jedina zemlja u Evropi gde su Cigani nasli jednakost i puna gradjanska prava. Osim toga, oko 80.000 Albanaca u Beogradu nikad nisu zlostavljani, ni pre, ni tokom, ni posle NATO-vog rata. 

Srbi, receno nam je, su sprovodili genocid protiv nevinih Albanaca na Kosovu, uprkos jasnoj evidenciji da OVK napada Srbe, Rome, Turke, slovenske muslimane i druge Albance - umerene pacifiste i lojaliste - vec vise od godinu dana.

Na danasnji dan pre dve godine je NATO, osmisljen i osnovan kao strogo odbrambeni vojni savez, kidnapovane od svojih ambicioznih nacionalnih lidera. Na danasnji dan pre dve godine NATO je zapoceo nezakoniti rat agresije, opravdavan u slobodnoj stampi kao moralni krstaski pohod da se kazni opazeno "etnicko ciscenje" i "genocid" za koje su nas vlade NATO zemalja i mediji uveravali da je stvar neporecive cinjenice. Pre dve godine NATO je naucio da vrsi neuzdrzana ubistva iz vazduha.

Na danasnji dan pre dve godine samoproklamovane "demokratije" "Zapada" su potvrdile ono na sta je Platon upozorio pre vise od 2.400 godina: ambiciozni lideri demokratija su isto toliko tiranski i isto toliko opasni koliko i bilo koja forma despota. Narod nema drugu odbranu do svoju budnost i skepticizam kad politicki lideri pocnu da traze "uzroke" u inostranstvu da opravdaju svoj mandat na polozaju.

Bice dve godine u junu kad su NATO snage usle na Kosovo na kraju te "cuvene pobede" oko zverskog "diktatora" Slobodana Milosevica, a patolosko-kriminoloske ekipe se razletele, sa "najboljim istrazivackim novinarima" koji su jedva docekali, spremni da potvrde najgore tvrdnje NATO propagandista tokom dugackog vazdusnog rata: mora da ima na desetine hiljada nevinih albanskih zrtava koje su zveri Vojske Jugoslavije, njena policija ili fantasticni pripadnici "paravojske" bacili u masovne grobnice.

Ali masovne grobnice se nisu mogle naci, a za jedno od najvecih i najgorih navodnih mesta masakra, u selu Suva Reka, ispostavilo se da sadrzi ostatke 150 srpskih zrtava koje je otela i likvidirala OVK, a ne strasni "paravojni" kasapi koji izvrsavaju strasne komande "Beogradskog kasapina".

U stvari, broj mrtvih na Kosovu na svim stranama od borbi i terorizma u godini pre vazdusnog rata, tokom samog 78-dnevnog vazdusnog rata, i oko 21 mesec NATO okupacije a Kosovu cini se da je oko 4.000-5.000 na svim stranama. SVIM STRANAMA, a jasno je da su OVK i NATO  ubili vecinu ovih "zrtvi", OVK kroz zlu i ksenofobnu kampanju politickog i medjunacionalnog terora, NATO uglavnom u nesrecama "kolateralnih steta" koje su sastavni elementi njegove nove doktrine "bombardovanja sa daljine" ili "Nintendo ratovanja".

Dva puta su konvoji nevinih albanskih lojalista bili pobijeni NATO bombama bacenim sa visine od 15.000 stopa: sa te visine zudnom pilotu koji zumira unaokolo u svom avionu F-16, ili kanadskom F-18, traktor mozda izgleda kao vojni kamion dvoipotonac - "Djavo i po" kako ih mi zovemo u nasim NATO armijama. Pa, kolateralna steta je opravdana u pravednom ratu, kazu nam. Ali dokazi i dalje pokazuju da NATO-v vazdusni rat, "Operacija Saveznicke snage", nije bio pravedan, a slucajevi bombardovanih traktora, autobusa, putnickog voza, pijaca, fabrika, rafinerija, mostova i televizijskog studija, dodaju spisku neoprostivih prestupa protiv jednog naroda i covecnosti.

Na danasnji dan pre dve godine slobodna stampa engleskog govornog podrucja nas je sve izneverila: kanadski i britanski novinski i televizijski novinari su se zudno i neiskreno pridruzili Klinton-Bler-Kretjenovoj propagandi. Tek posle rata imamo par novinara koji su se otreznili na cinjenice; na primer, hteo bih da pohvalim CBC "blagom pohvalom" sto je opovrgao jednu laz o odredjenoj Albanci koja je rekla za CBC da su joj zli "Srbi" brutalno ubili sestru.

Takodje bih pohvalio ljude iz Kanadske vojske u sluzbi UN koji su tokom godina od kad su poceli Balkanski ratovi jasno pokusavali da postave stvari na svoje mesto o stvarnim ratnim zlocinima u Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu: Matt Stopford, Rollie Keith, Scott Taylor i mnogi drugi.

Ovo je produkt NATO-vog Koncepta bezbednosti na Kosovu
 
Ja stojim ovde danas "da kazem istinu i posramim djavola" kako se Francois Rabelais zalagao pre skoro pet vekova. Nadam se da sam uspeo u nekoj maloj meri.

U ove dve godine posle rata vise je stambenih objekata unisteno paljenjem nego putem navodnog etnickog ciscenja ili tokom vazdusnog rata. Od kraja rata nestalo je 1.300 Srba, Roma i drugih nacionalnih manjina i strahuje se za njih da su mrtvi. Na stotine Albanaca je takodje ubijeno u politickom nasilju, obicnim zlocinima ili krvnim osvetama. Sto crkava i manastira je unisteno, mnogi od njih stari spomenici; a koliko je dragocenih relikvija opljackano? Preko 250.000 pripadnika nacionalnih manjina je pobeglo od OVK kampanje etnickog ciscenja terorom, koja se sprovodi ispred nosa NATO vojnih snaga. Devojke iz Istocne Evrope se kidnapuju i prisiljavaju na "belo ropstvo" na Kosovu, dok se devojke sa Kosova i iz Albanije kidnapuju i prisiljavaju na prostituciju u Zapadnoj Evropi. Heroin je svugde.

Od kraja rata kosovska hrvatska i jevrejska zajednica su se potpuno iselile i tamo ih vise nema. Juzno od Prizrena jedan turski bataljon mora da stiti slovenske muslimane od napada terorista albanskih muslimana i katolika. Ovo je "bezbednost" za koju je NATO vodio rat da je uspostavi na Kosovu: a stvari se i pogorsavaju.

Originalne namere vlada, prema svakom pisanom ili nepisanom ustavu, su da uspostave pravdu, obezbede zajednicku odbranu i osiguraju unutrasnji zakon i red. NATO, UN civilna administracija i horde personala nevladinih organizacija nisu uspele u ovim namerama, a cak ne uspevaju ni da pokupe djubre ili obezbede pouzdano snabdevanje strujom.

U medjuvremenu, medjunarodni posmatraci su odlucili da novi sudovi na Kosovu u kojima rade Albanci sudije, tuzioci i sluzbenici, nisu nista vise do preki sudovi. UN i NATO, posle skoro dve godine, jos uvek traze nacine da uspostave kredibilni sistem pravosudja.  - Zamislite da kanadska ili americka vlada ne uspeju da uspostave komunalne usluge nakon neke prirodne nepogode, kao mecava, poplava ili orkan i da im za to treba vise od nedelju dana?

Neke cinjenice o ratovima OVK
 
Sve do prosle nedelje, dok su OVK kasapi i dalje ubijali izolovane Srbe, Rome, Turke, Gorance i pripadnike drugih nacionalnih manjina, elementi koji su u medijima cesto nazivani "Ratna stranka", nastavili su da vode propagandnu kampanju u korist OVK i kao sredstvo ocuvanja njihovih sopstvenih kompromitovanih reputacija. Ova kampanja je prosirena u americkim i britanskim medijima, narocito, i to cak dok je Oslobodilacka vojska Preseva, Medvedje i Bujanovca (OVPBM) pokusavala da montira sporednu pobunu u 3 milje sirokoj demilitarizovanoj zoni koja izoluje NATO snage od pretnji tajnog "srpskog" napada. Ali NATO zvanicnici mi prijavljuju, a sada i stampi, da nikad nisu imali ni tracak problema sa jugoslovenskom vojskom ili policijom, niti u vreme "Kasapina Milosevica", niti pod vladom Vojislava Kostunice.

Ovi NATO zvanicnici, ljudi koji priznaju svoj osecaj stida zbog ucestvovanja u tom nezakonitom ratu, takodje potvrdjuju da NATO nije nasao dokaze da su VJ ili MUP pocinili neke zlocine pre ili tokom NATO vazdusnog rata. Mogu li da ponovim; NATO generalstab je potvrdio privatno i u nekim javnim nastupima, da nema dokaza o zlocinima pocinjenim od strane uniformisanih snaga Jugoslavije. Evo kako mi je jedan kljucni NATO-SHAPE oficir to opisao prosle nedelje: "Istina je da nikad nije otkriveno niti je ikad srpska/SRJ vlada optuzena za organizovane zlocine".

Kao primer, oni znaju da nikad nije bilo nikakvog spaljivanja 700 ili 1.500 tela u topionici olova u kompleksu rudnika Trepca: taj isti NATO oficir, obavestajni vazduhoplovni potpukovnik, potvrdio je da je ovaj kompleks bio pod stalnim satelitskim nadzorom. Infracrveni senzori su pokazali da bojleri nisu zapaljeni tokom citavog vazdusnog rata. "Rudnik Trepca (veoma veliki objekt za obojene metale) bio je pod stalnim infracrvenim satelitskim nadzorom tokom 78-dnevnog rata. Topionicke peci nisu nikad registrovane kao "vruce tacke".

Francuski kriminoloski istrazitelji nisu nigde nasli dokaze DNA. Ipak, samo tri dana nakon inauguracije Dzordza V. Busa - a za Busa se znalo da ne gaji simpatije prema OVK - drzavni radio Minesote je reciklirao tvrdnje o zlocinima, zajedno sa par neukusnih Srba svedoka koji su "priznali" da su ucestvovali u kremacijama.

Ali je OEBS odmah opovrgao ove tvrdnje. Zatim je pukovnik Douglas MacGregor iz vojske SAD, covek koji je komandovao NATO-vim "Zajednickim operativnim centrom" koji je "upravljao" zadavanjem zadataka vazdusnog rata za generala Veslija Klarka, licno pisao ovom radiju daopovrgne ovu pricu. "Mi smo poslali ekipu da izvrsi inspekciju rudnika cim su NATO trupe stigle na Kosovo. Nije bilo nikakvih dokaza o masovnim ubistvima u ovim rudnicima, nije bilo tela niti icega drugog", potvrdio mi je on.

U junu 1999. NATO je nasao da nije bilo stvarne kampanje "etnickog ciscenja", "pokolja" niti "genocida". Ono sto su nasli je bilo mnogo manje od krize koja zahteva medjunarodnu intervenciju. Ali su se umesali stampa i  politicari, i nastavili da odrzavaju misljenje da je bilo genocida, da bi sacuvali svoje reputacije.

U Presevu i Makedoniji: Vukovi su skinuli svoje ovcje koze
 
I sta sad? U Americi nova Administracija se nije vezala za rasisticki cilj OVK. I to moze biti kljucni razlog sto su pro-OVK mediji montirali svoju kampanju da recikliraju staru, razgolicenu propagandu, dok su podruznicke grupe OVK, OVPMB i "Nacionalna oslobodilacka vojska" u Makedoniji lansirale svoje gerilsko-teroristicke kampanje.

Albanski nacionalisti su otisli "za korak predaleko" u makedonskoj pobuni. Konacno Zapad ide ka tome da se distancira od ovih ubilackih manijaka, konacno mediji postaju skepticni. Mi sada vidimo da je ksenofobni san o "Velikoj Albaniji" pravi cilj bizarne kombinacije mafioza koji trguju drogom, ideoloskih terorista, sovinista i etnicke "inteligencije". Mada, ako se postigne ova "Velika Albanija", putem rata i diplomatskog siledzijstva, to bi samo tu mafiju postavilo na sve kljucne trgovinske rute i zakonite trgovine i sverca Ta mafija, zamaskirana kao nacionalisticka vlada, uzivala bi suverena ovlascenja jednaka onim njenih suseda.

Suocen sa tim izgledima i dokazima o ponasanju OVK tokom protekle dve godine, NATO se konacno budi i shvata prave opasnosti ove situacije. Ali ova nesmotrena i ubilacka kriminalna zavera takodje je trenutno u naponu snage: OVK je provela protekle dve godine prikupljajuci municiju, regrutujuci nove borce i obucavajuci se za planinski gerilski rat za koji NATO nije pripravan. Mnogo jada i umiranja mozda ocekuje u buducim mesecima i godinama.

Na nama je, koji stojimo ovde, zajedno, na ovaj "Dan secanja", da svecano odamo duboku postu nevinima koji su izgubili svoje zivote pre i posle NATO-vog vazdusnog rata. Setimo se takodje svih nevinih koji su liseni zivota, slobode i potrage za srecom od juna 1999. godine i pre 24. marta 1999. Budimo velikodusnog duha i setimo se nevinih albanskih zrtava OVK i NATO-a, kao i Srba, Goranaca, Cigana i svih drugih zrtava onoga sto je ocigledno rasisticka zavera za osvajanjem, nepravedni i neopravdan medjunarodni rat agresije.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.