Christopher Deliso
 
Kosovski teroristi obnavljaju napade na Makedoniju
 
25. maj 2002.
 
SKOPJE - Tenzije su eskalirale u sredu na razuzdanoj granici Kosovo-Makedonija, kad su kosovski Albanci otvorili vatru na pozicije makedonske vojske iz minobacaca i automatskog oruzja. Makedonski ministar odbrane Popovski je izjavio stampi da ce ova zemlja brzo reagovati da  "eliminise" svaki buduci napad.
 
Ovi nemiri traju jos od februara, kad su se kosovski seljaci zalili da su odvojeni od svoje zemlje  "nepravicnom" demarkacijom granice. Blokade, ulicni protesti i otvorena paljba iz vatrenog oruzja su se nastavili
 
Ove carke se vec dugo objasnjavaju kao prljave (a ipak politicki nemotivisane), provokacije od strane albanskih kriminalaca koji stite svoje krijumcarske rute. Ipak, skorasnji dogadjaji u Pristini ukazuju na to da ovaj obnovljeni ekstremizam ima otvorene - i potencijalno eksplozivne - politicke dimenzije.
 
Ovonedeljni dekret "Kosovskog Parlamenta" - da je jugoslovensko-makedonska granica, koja je medjunarodno priznata, nelegalna - sokirao je cak i zapadne upravitelje ove pokrajine. Samo nekoliko minuta posle glasanja sef UNMIK-a Majkl Stajner je stavio svoj veto - i tako razgnevio Albance. Ambasada SAD u Skopju je takodje stavila veto na ono sto je izraslo u objavu rata od strane Kosovara.
 
Ovo odbacivanje (za sada) "Velikog Kosova" stavlja SAD i druge medjunarodne mirovnjake direktno na metu militanata. Jedan vojnik KFOR-a je nedavno poginuo blizu granice od albanske nagazne mine. Ove nedelje je NATO otkrio i unistio nekoliko sveze postavljenih nagaznih mina na severozapadu Makedonije.
 
Makedonija je nezadovoljna UNMIK-ovim slabim naporima da obuzda radikale. Ekstremisticki  kosovski lider Bajram Redzepi je prvo najavio da je granicni sporazum "nelegalan". Nazivajuci Redzepija i njegovu provizornu vladu "nezakonitim telom". Popovski je ustvrdio da su "politicki lideri Kosova odgovorni za stimulisanje ekstremizma".
 
Sada raste pritisak na makedonski parlament da osudi propalu rezoluciju Kosovara. Odnosi izmedju Makedonije i Kosova su na najnizoj tacki za poslednjih nekoliko meseci.
 
Dobro je poznato da je albanski rat za "ljudska prava" u Makedoniji bio orkestriran od strane najradikalnijih i najiskusnijih veterana OVK. Oruzje i logisticka pomoc se lako krijumcarila preko ogromnih planina koje dele Kosovo od Makedonije. U aprilu ove godine makedonska vojska je ustvrdila da se svezi regruti sa Kosova okupljaju radi nove ofanzive. Istovremeno, unutrasnji izvori tvrde da se velike kolicine novog oruzja - ukljucujuci i americke puske prve generacije - takodje uvoze sa Kosova. Zemlja-vazduh rakete - kljucne za napad na helikoptere, sada su navodno takodje deo albanskog arsenala. Ovo jacanje bi moglo promeniti dinamiku eventualnog buduceg konflikta.
 
Ipak i makedonska vojska se oprema. Kad je rat poceo u martu 2001., ova zemlja je imala tri helikoptera i neisprobanu vojsku. Sada makedonska vojska ima oko 20 helikoptera i nekoliko dobro obucenih specijalnih jedinica. Vojne instalacije su u stanju pripravnosti, a anti-teroristicke jedinice jos uvek se bave neeksplodiranim nagaznim minama, pretnjama od bombi, i povremenom pucnjavom. Dok se mir vratio u Makedoniju, on je i dalje napet.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2002 beograd.com. All Rights Reserved.