www.bangkokpost.com

http://www.bangkokpost.com/260301/260301_News14.html

26. 03.2001. - Uvodni clanak

Nikad ne treba stati na jednu stranu u medjunacionalnim sukobima

Kad je NATO poceo da baca bombe na Jugoslaviju 1999.godine, veoma malo paznje se pridavalo mogucnosti dugorocne destabilizacije u regionu Balkana, da ne spominjemo teskoce i opasnosti s kojima se suocio jugoslovenski narod. Zapadna vojna alijansa, a narocito Amerikanci pod predsednikom Bil Klintonom, zavaravala je sama sebe svojim tradicionalnim konceptima o dobrim momcima naspram losih momaka.

Prakticno jednoglasno, oni su sledili duboko pogresnu logiku da posto je jugoslovenski predsednik Slobodan Milosevic nepromenljivi tiranin, onda njegove zrtve na Kosovu, Albanci, mora da su potpuno dobri i puni vrlina. Zapadna stampa je prihvatila ovu detinjastu logiku, objavljujuci vatrene price o albanskim patriotama koje zive u SAD, a koje se vracaju na Kosovo da se pridruze borbi OVK za prava svog naroda i da "brane svoju drzavu". Sto je jos gore, izvestaji o jugoslovenskim zrtvama bombardovanja su retko kad objavljivani i obicno su kvalifikovani kao izjave Milosevicevog rezima, sa nepisanom implikacijom da ih ne treba uzimati za ozbiljno.

Medjunarodna zajednica, tako razocarana nesposobnoscu Saveta bezbednosti UN da uradi ista tokom uzasnih zlocina na svim stranama u prvom krugu balkanskog krvoprolica pocetkom 90-ih godina, odgovorila je sa zadovoljstvom da konacno neko, ako ne UN, ima hrabrosti da "uradi nesto". Kad se bombardovanje zavrsilo u junu 1999. i NATO i UN trupe usle unutra da obezbede Kosovo, malo njih je trebalo da bude iznenadjeno kada je albanska manjina iskoristila ovu situaciju i isterala prakticno sve svoje srpske susede iz ove pokrajine. Ovo je bilo dosledno sa omiljenim verovanjem Zapada da Albanci, posto ih je g.Milosevic maltretirao i progonio, zasluzuju sansu da uzvrate svojim tlaciteljima.

U ovom perverznom inkubatoru, albanski nacionalizam je procvetao do tacke gde sada postoji velika glavobolja za Zapad, kao sto dokazuju kosovsko albanske "oslobodilacke" snage u Makedoniji. Sa takvim snaznim talasom podrske za etnicke Albance koju je generisao Zapad tokom kosovske kampanje, ne iznenadjuje da su tvrdolinijski elementi na Kosovu mozda pogresno iskalkulisali da mogu dobiiti daljnju podrsku za svoje upade u Makedoniju. Ovog puta medjutim, jasno je da niko nece dati podrsku za borbu za veca politicka prava, sto bi moglo i treba da se resi mirnim sredstvima.

Gledajuci unazad, jasno je da pravi podstrek za svrgavanje g. Milosevica nije dosao od kaskade takozvanih pametnih bombi koje su porusile jugoslovensku infrastrukturu, vec od ekonomskih posledica opljackanog blaga, lose uprave i velikog pritiska ekonomskih sankcija Zapada protiv Beograda.

Kako je sve verovatnije da ce se g. Milosevic pojaviti pred nekim pravnim telom, bilo u Jugoslaviji ili Haskim tribunalom za ratne zlocine, Zapad je duzan da nastupi sa na stotine miliona dolara pomoci obecane jugoslovenskom narodu. Hitna akcija je potrebna da se povrati normalnost u Jugoslaviji, tako da moze da postane funkcionalan clan medjunarodne zajednice i Evrope koji je u stanju da se sam izdrzava..

Napor i troskovi ulozeni u rusenje Jugoslavije bili su pogresni. Borba nije zaustavljena sa padom g. Milosevica, a sada se NATO bori da ogranici posledice svog katastrofalnog stajanja na jednu stranu u jednoj komplikovanoj situaciji. Otvorena je `konzerva sa crvima` i malo je sta sto bi svet mogao da ucini osim da se nada da se pretnja od novog rata na Balkanu ubije pre nego sto dobije sansu da se rasiri i obuhvati i susedne zemlje.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.