http://news.bbc.co.uk/hi/english/world/europe/newsid_1830000/1830203.stm
 
19.02.2002.
 
Jon Silverman
BBC pravni korespodent
 

Analiza: Milosevic zablistao kao advokat


Da je Slobodan Milosevic odlucio da koristi svoju diplomu pravnog fakulteta da radi kao advokat, umesto sto je postao bankar pa politicar, skoro je sigurno da bi postigao izvanredan uspeh.

Upozoren na pocetku od sudije Ricarda Meja da ne sikanira ili zastrasuje prvog svedoka optuzbe, Mahmuta Bakalija, on se ponasao, sve u svemu, u okviru pravila

Pitanja g.Milosevica su bila jezgrovita ostra i crisp, osim poslednjih 30 minuta troipocasovnog unakrsnog ispitivanja kada je bivsi jugoslovenski predsednik postao malo uznemiren i popustio iskusenju da pravi politicke poene.

G. Bakali, nasuprot njemu, je povremeno izgledao nervozno. On je platio cenu toga sto je izneo odredjen broj generalizacija u svom svedocenju koji su podrivene tokom blizeg ispitivanja.

G. Milosevic je ocigledno dobro slusao g. Bakalija kad je ovaj davao iskaz u ponedeljak.

Ovaj bivsi albanski komunisticki lider je pricao da je stanje aparthejda uvedeno u kosovsko obrazovanje nakon porasta srpskog nacionalizma. To je bila fraza koju su novinari u sudu zeljno zabelezili.

Ali g. Milosevic je istakao da tesko da ona moze da zadovolji UN definiciju aparthejda i nakon nekoliko minuta je naveo g. Bakalija da se batrga.

Jos jedan direktan udarac je zadat povodom tvrdnje g. Bakalija da je kosovski ustav izmenjen, na stetu interesa Albanaca, nakon govora g. Milosevica u Pristini 1989.

G. Milosevic je uspeo da demonstrira da je izmena izvrsena tri meseca pre njegovog govora.

G. Milosevic je takodje vesto izmanipulisao svedoka da da jedan broj izjava koje su otkrile njegovu slepu mrlju prema albanskom kriminalu i nasilju.

"Da li znate za trgovinu drogom sirom Kosova?" upitao je g. Milosevic.

"Ne."

"A za trgovinu oruzjem?"

"Ne."

Oba odgovora su bila ocigledno apsurdna, kako su to morale i sudije primetiti.

Ako je svrha ovog unakrsnog ispitivanja bila da se ponudi jos jedno tumacenje svedocenja koje je u prvom iznosenju se cinilo crvsto kao stena, onda je g. Milosevic uradio ono sto je trebalo.

Slika g. Bakalija kako trlja celo i brise svoja suva usta dok se hvata u zamku bila je stalna slika ove konfrontacije.

Sudija Mej je bio mozda milosrdniji prema optuzenom nego sto je ovaj imao pravo da ocekuje - neka pitanja su dosta skrenula sa teme.

Ali ovo je bio, sve u svemu, svedok sposoban da se brine o sebi.

Bice vise nego interesantno videti kako sud vodi unakrsno ispitivanje prezivelih od nasilja i deportacija, ciju ranjivost ce g. Milosevic mozda biti u iskusenju da iskoristi.

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.