http://news.bbc.co.uk/1/hi/world/europe/2509811.stm

25.11.2002.

Velika Britanija upozorava na balkanske bande

Dejvid Blankit priznaje da su balkanske kriminalne bande koje operisu u Veliku Britaniji "organizovanije" od policije.

Sve je veca zabrinutost zbog uticaja gangstera iz Albanije i bivse Jugoslavije, koja je inicirala sazivanje ovonedeljne konferencije u Londonu, kojoj je prisustvovalo 57 zemalja.

Medju zlocinima koji najvise zabrinjavaju vlasti su prostitucija, trgovina drogom i sverc ljudi, ukljucujuci tu i uvoz "seksualnog roblja" u Zapadnu Evropu.

Ministar unutrasnjih poslova je rekao na konferenciji o organizovanom kriminalu da bande sa Balkana i Bliskog Istoka - ukljucujuci tu Turke i Kurde - vec "otvoreno ratuju" na ulicama Londona.

G. Blankit je rekao: "Balkan je postao kapija za Evropu za organizovane kriminalce.

"Kriminalne bande stoje iza biznisa sverca ljudi, droge i oruzja, vrednog na milione funti.

"Mi mozemo nadmudriti i uci u trag organizovanim kriminalcima tako sto cemo saradjivati blize sa balkanskim zemljama.

"Bliza saradnja je od narocitog znacaja u sadasnjoj klimi povecane pretnje od medjunarodnih teroristickih mreza sa kojom smo svi suoceni".

'Finansiranje terorizma'

G. Blankit je jos rekao: "Organizovani kriminalci saradjuju preko drzavnih granica pa tako moramo i mi.

"Organizovani kriminalci su organizovaniji nego sto smo mi. Bolja, efektnija saradnja je kljuc za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Sredstva koja prikupe mreze koje se bave organizovanim kriminalom su ista ona sredstva i iste mreze koje imaju direktan znacaj za razvoj prodaje i podrske za terorizam.

"Ovde u Londonu vidjamo bande organizovanog kriminala, od kojih su mnoge bazirane u zajednicama koje su dosle iz drugih delova Evrope i Bliskog Istoka a koje otvoreno ratuju na ulicama.

"Vidjamo ih kako koriste novac od prostitucije, droge i uvoza ljudskih bica za seksualno roblje".

On je rekao da ce novi Zakon o imigraciji i azilu obezbediti ostre nove kazne do 14 godina za svercere i trgovce ljudima i nove zakone da se zapleni imovina organizovanih kriminalaca.

Zvanicnici britanske vlade su opisali Balkan kao skladiste i tranzitnu rutu za svercovanu robu i ljude.

Ilegalni migranti

Pre dve godine Ujedinjene nacije su procenile da je samo Bosna sluzila kao ulazna kapija za Zapadnu Evropu za do 50.000 ilegalnih migranata godisnje.

Novac i tehnicka podrska zapadnih vlada su smanjili taj broj - protok ilegalnih migranata kroz sarajevski aerodrom je opao za 90%.

Komesar Evropske Unije Kris Paten je rekao na konferenciji da je organizovani kriminal "kancer".

On je rekao da nijednoj zemlji ne treba dozvoliti da se prikljuci prosirenoj EU "ako nismo zadovoljni onim sto rade da oslobode svoje zemlje ovog zla".

On je rekao: "Ne mozete imati proces gde se balkanske zemlje pretvaraju da vrse reforme a mi se pretvaramo da im verujemo".

U Velikoj Britaniji policija je identifikovala kriminalce Albance koji operisu u Edinburgu, Glazgovu, Liverpulu, Kardifu, Telfordu i Lankasteru, kao i njihovu sve primetniju prisutnost u Londonu.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.