Calgary Sun

13. avgust 2000.

http://www.canoe.ca/Columnists/corbella.html

Hapsenja nisu van reda 

Jugoslavija ima razloga da bude oprezna na svojim granicama

Pise: LICIA CORBELLA

Zamislite ovo:

Neki Srbi pokusaju da udju u Kanadu kolima iz SAD sa neodgovarajucim dokumentima.

Kanadske vlasti pretraze prtljaznik i, hej, nadju zice, detonatore i druge rekvizite za aktiviranje eksploziva.

Sta mislite da je najverovatniji naredni scenario?

A) Kanadske vlasti ignorisu nedostatak odgovarajucih dokumenata i sadrzaj prtljaznika i samo upitaju ljude da li imaju nesto da prijave carini i koliko dugo planiraju da ostanu.

B) Samo im mahnu da produze i kazu "Lepo se provedite."

C) Ne dozvole im da udju u zemlju, ili

D) Uhapse ih na licu mesta, optuze ih sto nemaju odgovarajuca dokumenta i istraze mogucnost da su oni teroristi

Ako ste odgovorili pod D, onda vi, kao i ja, spadate u kategoriju onih od nas koji su potpuno zbunjeni histerijom koju su ispoljili Ministar spoljnih poslova Lojd Oksvorti i veliki deo kanadskih medija oko toga sto mnogi nazivaju nefer hapsenjem i pritvorom dva Kalgarijanca u Jugoslaviji.

Nefer? Ne u mojim knjigama.

E sad, nemojte me pogresno razumeti. Nakon citanja svih prica o ova dva coveka ne sumnjam da su Saun Going, star 45 godina, i njegov necak koji mu je dosao u posetu, Lijam Hol, star 19 godina, nevini po pitanju optuzbi o terorizmu.

Uopste ne sumnjam.

Rekavsi to, takodje ne sumnjam da su krivi za mnoge stvari - ukljucujuci tu i glupost, aroganciju i neosetljivost prema narodu koji je isuvise navikao na to nocu cuju eksplozije a ujutru nadju otkinute udove na svojim balkonima.

Going, Hol i dva Britanca, Dzon Jor i Adrijan Prangnel, putovali su zajedno.

Oni su upravo zavrsili svoj izlet na plazu u jugoslovenskoj provinciji Crnoj Gori (koja preti da proglasi nezavisnost od Jugoslavije) nazad na Kosovo, gde Going, rudarski inzenjer, vodi uspesan biznis - `Meridian Resources`, koji radi projekte rekonstrukcije na ratom razorenom Kosovu i cesto koristi eksplozivne naprave u svom radu da digne u vazduh stene.

Mozete li zamisliti kako bi se osecali uvredjeni Kanadjani kad bi, prema gore spomenutom scenariju, srpski zvanicnici poceli da optuzuju Kanadu da postupa van reda sto je uhapsila njihove fine i cestite gradjane?

Zamislite jos da su samo godinu dana pre toga srpski ratni avioni bombardovali kanadske gradove, jer im se nije dopadalo kako mi tretiramo nase domoroce, ili gradjane Kvebeka.

Zar ne mislite da bi Kanadjani zeleli da ovi Srbi budu zadrzani neko vreme dok se ne izvrsi puna istraga i bude potpuno van sumnje da nemaju nikakve veze sa terorizmom?

Naravno da bi zeleli.

To bi bilo najmanje sto bismo zahtevali.

Jos u aprilu je Going rekao BBC-ju da je platio 60.000 USD starijem bratu komandanta OVK Hasima Tacija, da bi dobio ugovore sa kompanijama na koje Taci, omrznuti neprijatelj jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica, ima uticaj.

Svi znaju da je podmazivanje dlanova kako se biznis obicno obavlja u drustvima gde su infrastruktura i normalni zivot desetkovani ratom.

Nije drugacije ni u Jugoslaviji danas.

Stavise, tako je skoro uvek bilo u susednoj Albaniji - cak i pre rata pod vodjstvom NATO prosle godine.

Iako veoma saosecam sa ova dva coveka iz Kalgarija i shvatam zabrinutost njihove porodice ovde kod kuce, mislim da je Kanadjani moraju da pokusaju da vide stvari sa jugoslovenske tacke gledista.

Mislim da je za prekor sto su jugoslovenske vlasti prekrsile Becku konvenciju koja garantuje kanadskim zvanicnicima da imaju trenutni pristup svim Kanadjanima zatvorenicima, radi konsultacija.

Skoro cela nedelja je prosla pre nego sto su Going i Hol videli neke kanadske zvanicnike.

Pre toga, sve sto smo mogli da vidimo su slike ovih Kalgarijanaca na TV ekranima. Kanadski zvanicnici su protestovali i zbog toga.

Oksvorti je nalozio kanadskom otpravniku poslova u Jugoslaviji, Krejg Bejlu, da se sastane sa visokim vojnim zvanicnicima u Crnoj Gori.

"Nacin na koji su oni prikazani je potpuno neprihvatljiv," rekao je on osudjujuci ovaj cin.

Oh, naravno, a kanadski zvanicnici ne bi uradili istu stvar da su uhvatili osumnjicene teroriste na nasoj granici.

Kanadjani - u cijoj se zemlji u moderno vreme nije vodio rat - bi ocekivali od nasih zvanicnika da uhapse ta dva coveka na nasoj granici sa eksplozivnim napravama u svojim prtljaznicima. Kako bismo mi mogli ocekivati od Jugoslovena da ne budu oprezni na svojim granicama kad je napetost u ovim oblastima jos uvek veoma visoka?

Sigurno da bi sve manje od takve reakcije stanovnici svake zemlje s pravom mogli posmatrati zanemarivanje duznosti granicne patrole i policije.

Nadam se da ce Goinga i Hola uskoro osloboditi.

Takodje se nadam da ce se Kanadjani opametiti na svojim putovanjima.

To cini da svi mi lose izgledamo - a narocito nasi zvanicnici.

Licia Korbela, urednik lista `Calgary Sun`, se moze kontaktirati na 403-250-4129 ili e-mail-om licia.corbella@cal.sunpub.com. Njene kolumne izlaze utorkom, cetvrtkom i subotom.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.