http://www.iwpr.net/index.pl?archive/bcr2/bcr2_20020104_4_eng.txt

04.01.2002.

Katarina Bugajski

Srpski hakeri ce se suociti sa poostrenom disciplinom

Izlazak Srbije iz medjunarodne izolacije je losa vest za kompjuterske hakere ove zemlje

Jugoslavija namerava ovog meseca da usvoji nove zakone da suzbije Internet hakere, cime ce drasticno da smanji ono sto je do skoro bio unosan posao u web kradji.

Dok je zemlja patila pod zapadnim sankcijama kradja paketa Vijagre, bombonjera, digitalnih kamera i satova, majci i kubanskih cigara odvijala se nekaznjeno.

Falsifikujuci brojeve kreditnih kartica, hakeri su ostavili na web-u trag pustosenja, pljackajuci kompanije sirom SAD i Zapadne Evrope.

Motiv je bio delimicno odmazda Zapadu zbog izolovanja Jugoslavije, a delimicno cista zabava. Ali glavna pobuda je bila finansijska dobit.

"Od jedne kutije Vijagre sam placao kiriju", kaze jedan srpski web lopov uz osmeh. "Kradja Vijagre je bio pravi hit, jer je ona dolazila u malim paketicima i nije bilo carine". Pad Slobodana Milosevica prosle godine je zbrisao osmeh sa lica hakera. Od kad je on svrgnut, Jugoslavija se ponovo prikljucila medjunarodnoj policijskoj mrezi, Interpolu, dok ce novi zakoni protiv web kradje suzbiti delatnost hakera.

Nacrt zakona navodi osam kompjuterskih zlocina koji ce se sudski progoniti. Medju njima su i neovlascena upotreba kompjutera i sirenje kompjuterskih virusa. Oni koji budu proglaseni krivima suocavaju se sa do 12 godina zatvora.

Medjunarodna izolacija Jugoslavije pod Milosevicem doprinela je rastu ove kriminalne trgovine. Jedan iskusni web lopov je objasnio kako je radio taj sistem. "Samo vam je trebao validni broj sa neke kreditne kartice", rekao je.

Hakeri su koristili programe koji se nalaze na nekim ilegalnim web sajtovima, koji generisu falsifikovane brojeve kreditnih kartica. Ako je neki bio primecen, drugi nisu. "Trebalo je samo da probate drugi broj. Jedan bi sigurno uspeo", kaze on.

Kad su pljackani sajtovi odbili da dalje isporucuju knjige, video kasete, DVD kasete i CD-ove u Jugoslaviju, hakeri su reagovali tako sto su "Jugoslavija" zamenili sa "Srbija" kao zemljom destinacije.

Jos jedan trik je bio da se trazi isporuka na adresu u Srbiji, a napise "Madjarska" ili "Grcka" kao zemlja destinacije. Kad bi roba stigla u ove zemlje, njihove poste bi je preusmerile na adrese u Srbiji.

Tokom NATO bombardovanja Jugoslavije 1999. godine hakeri su namerno stvarali haos na netu. Opravdavajuci svoj rad kao "patriotsku kradju", oni su krali iskljucivo sa sajtova u SAD i drugim zemljama koje su ucestvovale u toj kampanji.

Nakon pada Milosevica, hakeri su poceli da pokrivaju svoje tragove, znajuci da ce nove vlasti uskoro ponovo uspostaviti veze sa Zapadom. Promenili su i kompjutere i provajdere Internet usluga koje su bili koristili.

Pre dva meseca policija je najavila da medjunarodna zajednica ocekuje od Srbije da disciplinuje web lopove, nakon sto su razne kompanije podnele detalje o kradjama i koriscenim brojevima kreditnih kartica.

Malo web lopova je zabrinuto, jer su oni dobro pokrili svoje tragove - a vrednost vecine pojedinacnih kradja retko je prelazila 100 USD, sto cini sudske procese malo verovatnim.

Vaznije je to da je progon hakera zakon koji treba da ogranici opseg njihovih aktivnosti u buducnosti. Vlasti se nadaju da ce novi zakoni postici upravo to.

Katarina Bugajski redovno pise za IWPR

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2002 beograd.com. All Rights Reserved.