http://www.chicagotribune.com/news/printedition/chi0111220064nov22.story?coll=chi%2Dprintnews%2Dhed

22.11.2001.

Tom Hundley

Srbi prodaju tajne oborenog aviona

Komadici americkog `nevidljivog` aviona su sada u beogradskom muzeju

BEOGRAD - Cetvrte noci 78-dnevnog NATO-vog vazdusnog rata protiv Jugoslavije 1999. godine, `nevidljivi` avion F-117A americkog ratnog vazduhoplovstva pao je kod grada Budjanovci, oko 25 milja od granice sa Bosnom i Hercegovinom.

Pilot se katapultirao iz aviona, a pre nego sto ga je jugoslovenska vojska mogla naci americki spasilacki tim je sleteo i izneo ga na bezbedno.

Trebalo je da je ovaj F-117A avion takav da ga radar ne moze detektovati. Kad su slike olupine koja se jos uvek pusila prikazane na beogradskoj TV samo par sati nakon toga, americki zvanicnici su odbili da potvrde da je avion oboren, jer su vise voleli da ostane utisak da je bio primoran da sleti zbog nekog neobjasnjenog mehanickog problema.

Srbi su insistirali na tome da je oboren. Za njih je obaranje jednog od najsofisticiranijih americkih aviona bio velika stvar za podizanje morala. "Izvinite, nismo znali da je nevidljiv" bio je natpis na hvalisavim nalepnicama koje su se pojavile po Beogradu narednih dana.

Sramota od 45 miliona dolara

Za SAD je gubitak aviona od 45 miliona dolara bila sramota i duboka briga: da li je protivavionska odbrana jugoslovenske vojske tako dobra?

Bila je tu jos jedna briga. Koliko ce tajne tehnologije oborenog aviona pasti u ruke Rusa i Kineza?

Danas jugoslovenska vlada prodaje tajne nevidljivog aviona.

U prodavnici suvenira u beogradskom Muzeju avijacije posetioci mogu da kupe komadic materijala koji apsorbuje radar, a koji pokriva krila i trup aviona, za oko 5 dolara.

Svaki komadic, velicine oko cetvrt dolara, upakovan je uplasticnu kesicu sa certifikatom o autenticnosti i slikom aviona.

"Oni se odlicno prodaju. Nasi japanski posetioci skoro uvek kupe komadic kao suvenir", kaze Drasko Kostic, pomocnik direktora muzeja.

Neki od interesantnijih komadica oborenog nevidljivog aviona su sada na izlozbi u glavnoj galeriji muzeja, ukljucujuci tu i navigacione mape pilota, radio, slem koji je ocigledno odbacio nakon sto se padobranom spustio na zemlju, i jedan veliki instrument iz pilotske kabine koji se ocigledno koristio da osvetli mete za laserski navodjeno oruzje.

Providni krov pilotske kabine je ukrasen sa imenom Kapetan Ken "Wiz" Dwelle, iako americko ratno vazduhoplovstvo nije nikad potvrdilo identitet pilota.

Uz to, posetioci muzeja mogu da pogledaju Predator bespilotni spijunski avion koji je oboren na jugu Kosova i jednu neeksplodiranu Tomahavk krstarecu raketu pronadjenu kod grada Kraljeva.

Kina moguc kupac

Nakon teroristickih napada 11. septembra u SAD, izvestaji koji se zasnivaju na prisluskivanim razgovorima osoba za koje se sumnja da su operativci Al Kaede u Evropi ukazali su na to da su Osama bin Ladenovi ljudi mozda prodali jednu neeksplodiranu krstarecu raketu pronadjenu u Avganistanu kineskoj vladi za 10 miliona dolara.

Ako je to tacno, Kinezi su verovatno mogli ustedeti nesto novca da su sacekali jos godinu dana. Bivsi jugoslovenski lider Slobodan Milosevic je imao prijateljski odnos sa Pekingom i sigurno bi podelio americku tehnologiju sa svojim kineskim prijateljima.

Vise od dve godine nakon kraja Kosovskog rata americko ratno vazduhoplovstvo nije izdalo zvanican izvestaj o gubitku `nevidljivog` aviona, niti ce potvrditi niti opovrgnuti da je oboren jugoslovenskom raketom, iako je to opste prihvaceno objasnjenje u vojnoj vazduhoplovnoj zajednici.

Ratno vazduhoplovstvo navodi bezbednost

"Ratno vazduhoplovstvo ne prica za javnost o tome sta se dogodilo zbog operativne bezbednosti", rekao je kapetan Dzo Dela Vedova, portparol Ratnog vazduhoplovstva.

S druge strane Pentagon se nikad nije jako brinuo oko toga da li bi Rusi ili Kinezi mogli da saznaju puno ispitivanjem olupine oborenog aviona F-117A, ciji je veci deo sada uskladisten u podrumu beogradskog muzeja.

"Mi mislimo da je steta ako delovi aviona dospeju u Rusiju minimalna" rekao je general-major Brus Karlson reporterima na konferenciji za stampu par dana nakon incidenta.

"Rekao bih vam samo ovo: Nauka ulozena u pravljenje aviona koji se tesko moze primetiti nije tajna. Ona obuhvata oblikovanje i materijal koji upija radar. Tehnologija potrebna da se napravi materijal koji apsorbuje radar je raspoloziva na nekoliko mesta", rekao je on.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.