www.copvcia.com

http://www.copvcia.com/du.htm

12.01.2001.

Mike Ruppert mruppert@copvcia.com

Memorandum FAA iz 1984, godine o rukovanju osiromasenim uranijumom u domacim avionskim kompanijama porice 'neznanje' SAD

Dok se skandal oko toga sto je Amerika koristila municiju sa osiromasenim uranijumom na Kosovu 1999. godine siri i ponovo pali kontroverze oko Sindroma Zalivskog rata koji je ostetio zdravlje na hiljade veterana, "From The Wilderness" je danas dobila kopiju cirkulara FAA sa uputstvima iz 1984. godine - koji je jos uvek na snazi - a koji pokazuje da se osiromaseni uranijum koristi kao komponenta u avionskoj industriji vec godinama i da je vlada SAD uvek tretirala osiromaseni uranijum kao opasni materijal, potpuno svesna rizika za zdravlje koje on sobom nosi.

Postojanje ovog biltena sa uputstvima protivureci zvanicnom stavu vlade SAD da uglavnom nije bila svesna zdravstvenih rizika vezanih za osiromaseni uranijum i postavlja pitanja o tome kakvu priorizaciju SAD vrsi o relativnoj vrednosti ljudskih zivota, jer postaje sve vise ocigledno da je vlada SAD izabrala da ne obavesti svoje NATO saveznike na Kosovu ili Iraku, ili cak odredjene pripadnike sopstvenih oruzanih snaga, o poznatim opasnostima vezanim za izlozenost osiromasenom uranijumu. Stavise, ovaj bilten specificno ukazuje na to da su americki proizvodjaci aviona, kao McDonnell-Douglas koji je sada vlasnistvo firme Boeing, rutinski sprovodili zdravstvene savetodavne i bezbednosne predostrozne mere u avionskim prirucnicima jos pre 16 godina. Ovo je bilo, prema FAA, rezultat toga sto se osiromaseni uranijum presvucen kadmijumom koristi kao teg za balansiranje "krilaca, krme i elevatora na odredjenim mlaznim avionima i odredjenim helikopterima".

Cirkular FAA sa uputstvima, br.20-123, od 20.12.1984. godine, nosi naziv "Izbegavanje ili minimiziranje susreta sa avionom opremljenim tegovima za uspostavljanje ravnoteze od osiromasenog uranijuma tokom istraga o nesrecama". Memorandum na dve strane napisan je da upozori sluzbenike FAA koji istrazuju mesta nesrece da se, kao rezultat toga sto se avion srusio, sa tegova od osiromasenog uranijuma na razlicitim delovima aviona mozda skinula oplata od kadmijuma. Ovaj memorandum navodi: "Dok osiromaseni uranijum normalno ne predstavlja opasnost, treba njime rukovati obazrivo. Glavna opasnost povezana sa osiromasenim uranijumom je stetan efekat koji ovaj materijal moze da ima ako udje u telo. Ako se cestice udahnu ili progutaju, mogu biti hemijski toksicne i izazvati znacajno i dugotrajno ozracenje unutrasnjeg tkiva".

Portparol FAA Les Dor je danas potvrdio za `From The Wilderness` da je ovaj cirkular iz 1984. godine jos uvek na snazi i validan.

Ovaj memorandum sadrzi i pomalo ironicnu izjavu: "... samo `osiromaseni` uranijum se koristi, sto znaci da je obradjen da se ukloni vecina njegovog uranijuma 235, najradioaktivnije forme, koja se koristi u nuklearnim elektranama".

Ovaj memorandum iz 1984., koji je napisao FAA Direktor odseka sposobnosti za letenje, M.C. Beard, i prosledio cirkularno svim sluzbenicima FAA koji ispituju mesta udesa, zavrsava listom bezbednosnih predostroznih mera za inspektore na mestima udesa, ukljucujuci tu i zastitne rukavice, zastitu za oci, respiratore i drugu zastitnu odecu. Ovaj memorandum zavrsava navodeci da sva ta zastitna odeca treba da se baci u kontejnere sa etiketom "radioaktivni otpad" i ukloni u skladu s tim.

Ceo tekst memoranduma FAA, ukljucujuci tu i FAA verifikaciju njegove autenticnosti moze se naci na web sajtu www.copvcia.com pod rubrikom "Newest Additions".

Dok sam cirkular ne navodi specificno koji su vojni ili komercijalni avioni trenutno opremeljeni komponentama sa osiromasenim uranijumom, `From The Wilderness` je kontaktirao portparole korporacije Boeing Aircraft Corporation u Sietlu. Do sada nije primljen nikakav odgovor.

Aktuelno otkrice, zajedno sa svim novim pricama o gasu sarinu i tome sto je CNN nepravedno dao otkaz producentima Ejpril Oliver i Dzeku Smitu, kao i insistiranje vlade SAD na upotrebi pesticida fusarium oxysporum u Kolumbiji, su snazni indikatori da su osnovane optuzbe prema kojima je SAD zauzela arogantan i nehatan stav prema ljudskom zivotu. Kako glavni mediji ignorisu ili osudjuju dokaze o americkoj krivici i predznanju o upotrebi osiromasenog uranijuma, evropski mediji i vojni savezi sve vise se pitaju da li su SAD zauzele taj imperijalni stav i u svom ponasanju prema ostalom delu sveta. Ovo bi ukljucilo i njihove takozvane NATO saveznike, koji navodno nisu bili upozoreni na opasnost od upotrebe osiromasenog uranijuma, ni na Bliskom Istoku ni na Balkanu. Takva pitanja takodje daju nov kredibilitet stalnim tvrdnjama veterana iz Zalivskog rata da su oni upotrebljeni kao zamorci u konfliktu gde je osiromaseni uranijum bio glavna stvar americke vojne masinerije.

O FAA cirkularu izvestio je i autor novinar Krejg Roberts ("The Medusa File") i otkrio to jutros u neformalnoj e-mail poruci diskusionoj grupi. Urednik `From The Wilderness`, Majk Rupert, je video taj e-mail i odmah obavestio portparola veterana iz Zalivskog rata Dzojs Rajli i francuske dokumentariste Odri Broi i Zerara Ungermana, ciji ce se novi dokumentarac o Zalivskom ratu "Tajni ratovi Pustinjske oluje" prikazivati sirom Evrope pocev od 17. januara. Oboje su obavili obimna istrazivanja o osiromasenom uranijumu i oboje su pronasli da je postojanje FAA memoranduma "katastrofalno" za zvanicni americki stav o ovoj temi.

Potpunija prica ce biti objavljena 31. januara u izdanju FTW i ona ce biti e-mailom poslata samo pretplatnicima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

From The Wilderness c.2001 All Rights Reserved www.copvcia.com. 818-788-8791

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.