http://sg.dailynews.yahoo.com/headlines/world/afp/article.htmls=singapore/headlines/010104/world/afp/NATO_agrees_to_talks_on_use_of_depleted_uranium_in_Balkans.html

cetvrtak, 4. januar

NATO pristaje na razgovore o upotrebi osiromasenog uranijuma na Balkanu

RIM, 3. JANUAR (AFP) - NATO je pristao na insistrianje Italije da se ispita upotreba municije sa osiromasenim uranijumom u balkanskim konfliktima od strane ove alijanse, za koju se smatra da je povezana sa kancerom i smrcu vojnika iz Italije i nekoliko drugih NATO clanica koji su sluzili u ovom regionu.

Sastanak Severnoatlantskog Veca, najviseg komandnog NATO tela, i politickog komiteta alijanse ce se odrzati sledeceg utorka, najavio je u sredu italijanski ministar spoljnih poslova.

Sest italijanskih vojnika koji su sluzili na Balkanu je umrlo od leukemije, sto je nateralo italijanskog premijera Djulijana Amatu da zahteva da NATO da odgovore o efektima koriscenja municije sa osiromasenim uranijumom.

Amato je rekao listu La Repubblica da "NATO mora da sprovede sve provere koje ce nam omoguciti da shvatimo istoriju i svojstva osiromasenog uranijuma".

Osecaj uzbune oko ovih izvestaja je "vise nego opravdan", dodao je on.

"To je veoma delikatno pitanje. Apsolutna solidarnost sa alijansom ne ovlascuje je da precuti, ili da izostavi informacije", rekao je Amato.

NATO je porekao da bi osiromaseni uranijum koriscen u nekoj njegovoj municiji mogao biti povezan sa smrcu vojnika.

Portparol u NATO stabu u Monsu, u Belgiji, rekao je u odgovor na ovo: "Tekuce istrazivanje ukazuje na to da bi bilo prakticno nemoguce nekoj osobi da udahne dovoljno cestica osiromasenog uranijuma da bi to predstavljalo rizik po zdravlje".

Portugalija i Belgija su se kasno u sredu pridruzili pozivima Italije za dobijanje odgovora, pozivajuci na stvaranje medjunarodne komisije za istragu.

Portugalski ministar spoljnih poslova Zeme Gama i njegov belgijski kolega Lui Misel su to najavili na zajednickoj konferenciji za stampu u Lisabonu, gde je belgijski ministar bio u 24-casovnoj poseti.

Gama je rekao da je takav postupak potreban da bi "se preduzele adekvatne mere".

Ali je vlada u Lisabonu rekla u sredu da ce dati parlamentu pristup poverljivim NATO dokumentima koji pokazuju da nema opasnosti od oboljevanja zbog upotrebe metaka sa osiromasenim uranijumom.

Od portugalskog ministra odbrane Hulia Kastro Kaldasa se ocekuje da govori pred parlamentom u sredu uvece da odagna strah poslanika.

Oko 10.000 portugalskih vojnih lica ce biti testirano da se vidi da li su bili izlozeni zracenju dok su bili na duznosti na Balkanu, javila je novinska agencija Lusa u sredu, navodeci izvore iz vlade.

Ovim se prosirio program testiranja kojeg je prosle nedelje najavio portugalski sef generalstaba, rekavsi da ce biti ispitano 900 vojnika.

Portugalski mediji su javili krajem proslog meseca da bi smrt jednog vojnika samo tri nedelje po njegovom povratku sa Kosova mogla biti povezana sa upotrebom municije sa osiromasenim uranijumom.

U Belgiji je dijagnosticirano pet slucajeva kancera kod vojnika koji su sluzili na Balkanu, ali nije ustanovljena nikakva veza sa municijom.

Nekoliko slucajeva leukemije je takodje zabelezeno medju holandskim veteranima balkanskih ratova, a Spanija je lansirala intenzivno medicinsko ispitivanje oko 32.000 vojnih lica koji su bili tamo na duznosti.

U Nemackoj je ministar odbrane rekao listu Welt am Sonntag da testovi koje je vojska uradila na kosovskim veteranima tokom proteklih 12 meseci nisu pokazali nikakve bolesti povezane sa ozracenoscu.

Porodica italijanskog vojnika koji je sluzio u Bosni i Hercegovini, 24-godisnjeg Salvatorea Karbonara sa Sicilije, rekla je u utorak da je on umro od leukemije u novembru.

Brat preminulog vojnika, Mauro Karbonaro, je rekao da je Salvatore bio u kontaktu sa municijom sa osiromasenim uranijumom dok je bio na sluzbi tamo 1998. i 1999. godine.

On je sesti italijanski vojnik cija je smrt povezana sa onim sto je nazvano "Balkanski sindrom" - serije zdravstvenih problema koji su se pojavili kod osoba koje su sluzile u bivsoj Jugoslaviji.

Italijanski ministar odbrane je ustanovio komisiju koja treba da ispita mogucnost postojanja veze izmedju ovih smrti i slucajeva obolelih od kancera i upotrebe osiromasenog uranijuma.

Pored ovih sest smrtnih slucajeva povezanih sa ovim sindromom, italijanska stampa ovde je navela jos 30 sumnjivih slucajeva vojnika kontaminiranih osiromasenim uranijumom.

Oko 60.000 italijanskih vojnika i 15.000 italijanskih civila je ucestvovalo u misijama u bivsoj Jugoslaviji od 1995. godine.

NATO zvanicnici su rekli proslog meseca da su americki avioni ispalili vise od 10.000 projektila sa osiromasenim uranijumom u Bosni izmedju 1994 i 1995, kao i na Kosovu 1999.

Oni su rekli da je municija sa osiromasenim uranijumom "ispaljivana iz A-10 Thunderbolt aviona, pod medjunarodnom kontrolom" i da je ta cinjenica poznata vec nekoliko godina.

Municija sa osiromasenim uranijumom je gusca od konvencionalne, sto joj omogucava da lakse probije teski oklop. Pored Balkana koriscena je i u Iraku 1991. godine.

[ More Articles and Opinion ]