http://asia.dailynews.yahoo.com/headlines/world/article.htmls=asia/headlines/010111/
world/afp/Balkans_Syndrome__Cases_in_Europe_country_by_country.html

cetvrtak, 11. januar 2001.

Balkanski sindrom: Slucajevi obolelih u Evropi - po zemljama

PARIS, 10. januar (AFP) - Kod vojnika i civila iz nekoliko evropskih zemalja dijagnosticirane su iznenadne i neobicne bolesti od kad su se vratili sa sluzbe u Bosni, Hrvatskoj i Jugoslaviji, ukljucujuci i Kosovo.

Otkrivene su razlicite forme kancera, narocito leukemije. Drugi su izvestili da oboljenja ukljucuju gubitak kose, povracanje, rapidno kvarenje zuba, migrene, osteoartritis, nesanicu, kao i gubitak tezine i apetita.

Jos nisu ustanovljene veze izmedju ovih bolesti i municije sa osiromasenim uranijumom, koju su na Balkanu koristile SAD.

Sledece je azurirana lista prijavljenih bolesti i smrti u glavnim evropskim zemljama koje bi mogle imati veze sa sluzbovanjem na Balkanu.

ITALIJA: Prijavljeno je osam smrtnih slucaja - sedam vojnika i jedan radnik Crvenog Krsta. Specijalna medicinska komisija Ministarstva odbrane proucava jos 23 sumnjiva slucaja.

Stampa je javila da je broj sumnjivih slucaja blizi 30.

Oko 60.000 italijanskog vojnog osoblja i 15.000 civila je sluzilo u bivsoj Jugoslaviji od 1995. godine.

BELGIJA: Pet pripadnika vojske koji su sluzili u bivsoj Jugoslaviji umrli su od raka, a rak je ustanovljen kod jos cetvorice njih. Ministarstvo odbrane kaze da nije moguce ustanoviti vezu izmedju verovatnih uzroka bolesti.

SPANIJA: Spanski zvanicnici su priznali tri slucaja raka - ukljucujuci i jednu smrt - medju vojnicima koji su sluzili na Balkanu.

Ali nezvanicna "Kancelarija za odbranu interesa vojnika" tvrdi da su cetvorica bivsih vojnika umrla, dok su se cetvorica razbolela, a jos desetak sumnjivih slucajeva zahteva istragu.

Spanski mediji su rekli da su dva pripadnika vojske umrla od raka nakon sto su se vratili sa Balkana.

HOLANDIJA: Ministarstvo odbrane je reklo da su cetiri holandska vojnika, koja su sluzila u Bosni i na Kosovu, umrla od leukemije, ali su porekli svaku vezu sa osiromasenim uranijumom.

Oko 25.000 vojnika je sluzilo na Balkanu u poslednjih par godina.

SVAJCARSKA: Lansirana je istraga o smrti jednog vojnika koji je sluzio u Bosni 1996. a koji je umro 1998. "od leukemije ili drugog tipa kancera" izjavila je svajcarska vojska.

PORTUGALIJA: Lansirana je istraga o smrti portugalskog vojnika koji je umro proslog marta, tri nedelje posle povratka iz mirovne misije.

Jos jedan portugalski vojnik je otkrio prosle nedelje da mu je medicinsko testiranje u oktobru pokazalo da boluje od leukemije, oko godinu dana nakon povratka sa sluzbe na Balkanu.

Stampa je prijavila jos pet sumnjivih slucajeva, ukljucujuci i dva smrtna slucaja.

FRANCUSKA: Ministar odbrane je rekao da su cetiri pripadnika vojske primljena u bolnicu sa leukemijom nakon povratka sa Balkana.

BRITANIJA: Jedan britanski inzenjer je rekao da mu je par meseci posle povratka iz Bosne u aprilu 1999. opala kosa, poceo je da pati od poremecaja post-traumatskog stresa, zubi su poceli da mu se kvare i poceo je da pati od osteoartritisa.

Ministarstvo odbrane je reklo da ne zna ni za kakav element koji pokazuje da je osiromaseni uranijum odgovoran za zdravstvene probleme, ali je sada ponudilo medicinske testove zabrinutim vojnicima.

GRCKA: Vojne vlasti proucavaju jedan slucaj leukemije od koje je oboleo vojnik koji je sluzio u Bosni 1997. i 1998.

CESKA REPUBLIKA: Ministarstvo odbrane je formiralo medicinsku komisiju koja ce da testira oko 400 vojnika koji su sluzili na Kosovu. Kaze da kod 259 osoba koje su do sada medicinski ispitane nisu otkriveni znaci takozvanog Balkanskog sindroma.

Ceska stampa je rekla da je jedan covek, vojni pilot koji je sluzio u Bosni, umro od leukemije prosle godine.

MADJARSKA: Madjarska je odbacila izvestaje stampe da je smrt dva vojnika vezana za municiju sa osiromasenim uranijumom, rekavsi da je jedan umro od plucne embolije, a drugi od rektalnog kancera.

Najmanje dve udovice tvrde da su njihovi muzevi umrli od raka po povratku sa Balkana i planiraju da tuze Ministarstvo odbrane da traze odstetu.

RUMUNIJA: Jedan rumunski vojnik koji je sluzio u Bosni tvrdi da je oboleo od leukemije posto je bio izlozen municiji sa osiromasenim uranijumom.

DANSKA: Dva vojnika su obolela od leukemije, jedan od njih nakon sluzbe u Bosni, drugi u Hrvatskoj.

NORVESKA: Stampa je prijavila izvestan broj slucajeva obolelih od leukemije u vojsci, ali nije ustanovila odredjenu vezu sa municijom sa osiromasenim uranijumom.

Nekoliko zemalja nije prijavilo zvanicne slucajeve bolesti kod balkanskih veterana. To su:

AUSTRIJA: Ministarstvo odbrane kaze da nije otkrilo bolesti povezane sa Balkanom kod 483 ljudi koji su sluzili na Kosovu i 350 njih koji su sluzili, ili jos uvek sluze, u Bosni.

Test krvi uradjen na 50 vojnika na Kosovu su bili negativni.

BUGARSKA: Prema Ministarstvu odbrane, "nema dokazanih zdravstvenih problema" medju 588 pripadnika vojske koji su sluzili na Kosovu i u Bosni.

SVEDSKA i FINSKA: nisu prijavile nijedan slucaj oboljenja.

RUSIJA: Vojnici ce biti podvrgnuti zdravstvenom testiranju pocev od sledece nedelje, ali do sada nisu prijavljene nikakve neuobicajene bolesti.

GRUZIJA: Nije prijavljen nijedan slucaj leukemije medju 60 vojnika koji su sluzili na Kosovu, izjavilo je Ministarstvo odbrane.

JUGOSLAVIJA: Na oko 1.000 jugoslovenskih vojnika za koje se mislilo da su bili izlozeni municiji sa osiromasenim uranijumom su izvrseni medicinski testovi koji su pokazali da nema simptoma bolesti vezanih za OU.

Naucnici su rekli da narod Srbije, glavne jugoslovenske drzave, nije pod rizikom od osiromasenog uranijuma jer nisu pronadjeni povecani nivoi zracenja na vecini mesta gde su bacene bombe u ovoj zemlji a koja su pregledana do sada.

[ More Articles and Opinion ]