Novi svetski poredak
pise Bob Djurdjevic

15.08.2000

Novi svetski poredak i Srbi - XLV deo

PALI, NISANI, NA GOTOVS!

Jugoslaviji zabranjen pristup na debati Saveta bezbednosti UN o Balkanu

Uzmimo da Meksiko zeli da okupira Actlan (americki jugozapad) koristeci UN `mirovnjake` kao masku za akt gole agresije na suverenitet Amerike. Uzmimo da je ambasador Meksika pri UN neki Rikardo Velikabruka (igra reci: Holbrooke - Holybruka), poznat jos i kao `Siledzija iz Actlana` jer je prethodno uspeo da natera Madam Maloumnu (igra reci Albright - Halfbright) iz Vasingtona da popusti teritorijalnim zahtevima Meksika.

E sad, uzmimo da se odrzava debata u Savetu bezbednosti UN o njegovoj `misiji Actlan` godinu dana nakon sto su plavi slemovi preuzeli od vlade SAD Juznu Kaliforniju, Arizonu, Novi Meksiko i veliki deo Teksasa. Evo imitacije izvestaja agencije Reuters o tome:

UJEDINJENE NACIJE (Reuters) - Savet bezbednosti je preduzeo neobican korak - iskljucio je u petak izaslanika Vasingtona pri UN iz debate o Actlanu, sto je navelo ambasadora Velike Britanije da izadje iz odaje Saveta. Ambasador Meksika, Rikardo Velikabruka je dao tu inicijativu, na temelju cinjenice da su americki lideri, ukljucujuci i predsednika Bila Klintona, optuzeni za ratne zlocine pocinjene tokom proslogodisnje Actlanske krize.

"Bilo bi neumesno dozvoliti predstavnicima americke vlade da koriste ovaj Savet u diskusiji o stanju stvari vezano za Actlan," rekao je Velikabruka.

Rezultat glasanja o predlogu da se dozvoli Amerikancu da govori bio je cetiri za, sedam protiv i cetiri uzdrzana, u 15-clanom Savetu . Prema pravilima Saveta bezbednosti, proceduralne stavke se vode po vecinskom glasanju, pri cemu stalni clanovi, kao Rusija, SAD, Britanija, Kina i Francuska, ne mogu da koriste svoje pravo na veto.

Britanski ambasador Ser Sirano Redkout napustio je svoje sediste i izasao sa sednice Saveta ubrzo nakon glasanja. "Amerika ima pravo da ucestvuje. To je zemlja ciji su interesi direktno pogodjeni ovim pitanjem," rekao je Redkout Savetu.

"Diskutovati o problemu Actlana bez Amerike je besmisleno," rekao je on, dodavsi da se sud koji je optuzio Klintona i druge koristi kao politicki instrument. "Cak i optuzeni ima pravo da brani svoj stav."

Vece je takodje saslusalo govore Karla Bildta, bivseg premijera Svedske, koji sluzi kao izaslanik UN za Actlan, i Havijera Solane, bivseg sefa NATO-a a sada generalnog sekretara veca Severnoamericke federacije za zajednicku spoljnu politiku za SAD, Kanadu i Meksiko. (kraj izvestaja)

Neverovatno? Da. Apsurdno? Da. Napad na americki suverenitet i teritorijalni integritet? Da.

Ipak, to je ono sto se dogodilo 23. juna 2000. u Savetu bezbednosti UN. Ja sam samo zamenio imena nekih zemalja, regiona i ljudi u stvarnoj prici agencije Reuters od 23. juna o inicijativi americkog ambasadora pri UN, Ricarda Holbruka, da spreci jugoslovenskog ambasadora pri UN, Vladislava Jovanovica, da se obrati Savetu bezbednosti na temu Balkana.

Sto je navelo ruskog ambasadora, Sergeja Lavrova, da izadje u znak protesta i da komentare koje sam ja pripisao `Ser Siranu Redkoutu` u gornjoj imitaciji izvestaja agencije Reuters. Kineski izaslanik pri UN je takodje izasao iz sobe Saveta bezbedosti par minuta nakon ruskog ambasadora, tokom govora koji je drzao Havijer Solana, sef spoljne politike Evropske Unije. Medjutim, Sen Guofang je ucestvovao u debati o Balkanu, dok nijedan ruski diplomata nije govorio nakon kontroverze oko prisustva Jugoslavije, izvestio je Reuters.

Kao i SAD, Jugoslavija je osnivacki clan Ujedinjenih nacija. Kao i americki jugozapad, Kosovo je suverena teritorija Jugoslavije. Kao i mesanje Vasingtona u unutrasnje stvari jedne strane zemlje, praceno aktom agresije i vojnim osvajanjem Kosova, tekuci politicki aktivizam Meksika moze dovesti do secesionistickih gradjanskih nemira koji ce se voditi kao `oslobodilacki rat`.

Kao i `oslobadjanje` Kosova za racun Albanaca, takvo osvajanje Actlana bi znacilo `oslobadjanje` Amerike njenih jugozapadnih drzava u korist Meksikanaca.

Ukratko, kako je to ovaj pisac rekao u svom ranijem govoru `Dobrodosli u Actlan - Americko Kosovo!` (vidi moju kolumnu od 18. jula), sto se tice stvarnog glasanja u Savetu bezbednosti o predlogu da se dozvoli jugoslovenskom izaslaniku da govori, u korist toga su glasali Rusija, Kina, Ukrajina i Namibija; protiv toga su bili SAD, Britanija, Francuska, Holandija, Banglades, Malezija i Kanada, a uzdrzani su bili Mali, Tunis, Argentina i Jamajka.

(Primecujete uskladjenost pet NATO zemalja i dve azijske, uglavnom muslimanske drzave.)

Stavise, SAD je izmanevrisala da predstavnik Crne Gore, konstitutivne republike Jugoslavije cije je rukovodstvo lojalno Vasingtonu, moze da se obrati Savetu bezbednosti. Ovo bi bilo kao da hispanski separatisti Novog Meksika govore u ime SAD.

A pocetkom juna srpski vladika Artemije, covek koji nema nikakvu politicku funkciju, niti ikakvo zakonsko ovlascenje da govori u necije ime osim u sopstveno, takodje je mogao da se obrati Savetu bezbednosti UN. Artemijeve kvalifikacije? Bas kao i kvalifikacije crnogorskog govornika - potcinjenost Vasingtonu.

Sta ovo sve znaci? Prvo, diplomatsku saradu ciji je cilj da izoluje i konacno izbaci Jugoslaivju iz UN. Drugo, medjunarodna vladavina prava zamenjena je zakonom jaceg. Trece, smrt Ujedinjenih nacija kao relativno nepristrasnog globalnog bezbednosnog ventila. Cetvrto, uvod u onu vrstu takmicenja svetskih sila koja je u 20. veku vec dva puta dovela do svetskog rata. Sada, za one Amerikance koji su UN videli kao rasipne i pretnju americkom suverenitetu, a koju subvencionisu poreski obveznici, smrt takve jedne organizacije verovatno nece izgledati kao veliki gubitak. Osim ako je alternativa treci svetski rat.

Da li Ujedinjene nacije mogu to da sprece? Ne. Ne ova vrsta UN, koja sve vise sluzi kao providna maska za globalne hegemonske aspiracije vasingtonskih marioneta Novog svetskog poretka. Tako da je preduslov da se izbegne jos jedan svetski rat vracanje na novi multipolarni globalni geopoliticki sistem - sa ili bez Ujedinjenih nacija.

U medjuvremenu, sta je to jugoslovenski ambasador mogao reci, da mu je bilo dozvoljeno da se obrati Savetu bezbednosti? Pa, mogao je podsetiti clanove Saveta da je KFOR/UNMIK pod vodjstvom Vasingtona na Kosovu prekrsio sve odredbe njihove Rezolucije 1244 od juna 1999. koja je dozvolila NATO i UN trupama da udju u ovu srpsku pokrajinu.

Ambasador je mogao takodje istaci da je vise od 300.000 Srba i drugih manjina isterano iz doma svojih predaka na Kosovu, a preko 1.200 njih je ubijeno tokom KFOR `mirovne farse` u poslednjih 12 meseci.

Posto je tema debate 23. juna bila Balkan, a ne samo Kosovo, jugoslovenski ambasador je mogao takodje da podseti uvazene clanove Saveta da su mnoge odredbe Dejtonskog sporazuma takodje bile arbitrarno prekrsene ili unilateralno preradjene od strane NATO/UN okupacionih snaga u bosanskoj Republici Srpskoj, da ta vrsta `izgradnje drzave` i `demokratije` koju je `medjunarodna zajednica` naucila bosanske Srbe ukljucuje i zabranjivanje najveceg srpskog pesnika svih vremena (Njegosa), kao i eliminaciju jugoslovenskog nobelovca iz knjizevnosti, i mnoge srpske narodne pesme, iz skolskih nastavnih planova.

Ambasador je mogao govoriti ne samo o ratnim zlocinima koje je NATO pocinio tokom svoje nezakonite agresije na Srbiju, vec i o razornim efektima na srpsko stanovnistvo, o genocidnim UN sankcijama, koje sada traju vec devetu godinu. I o stetnim efektima na pivredu drugih balkanskih drzava, koje takodje trpe kao rezultat UN sankcija.

Konacno, ambasador je mogao da istakne da pokusavati da se iskonstruise balkanski mir i bezbednost ugnjetavanjem i unistavanjem najvece balkanske drzave je kao pokusavati da se izgradi evropsko jedinstvo i bezbednost na osnovu ugnjetavanja i unistenja Nemacke, na primer. Izolacijom najvece evropske zemlje i njenim izbacivanjem iz EU, UN, OEBS-a, MMF-a, STO... bio bi plan ludaka za `mir` koji sigurno moze dovesti samo do jos ratova. Ipak, to je tacno ono sto Vasington i njegovi saveznici rade na Balkanu.

Da li se zato Rikardo Velikabruka i Madam Maloumna plase da bi svet mogao cuti to na sastanku Saveta bezbednosti UN? JDa li su zato oni zapusili usta jugoslovenskom ambasadoru?

Pa, oni su uspeli 23. juna, zahvaljujuci sramotnom saucesnistvu Britanije, Francuske, Kanade, Holandije, Malezije i Bangladesa, u napadu Vasingtona na medjunarodno pravo, istinu i slobodu govora. Ali sta ce americki Sekretar mrznje (igra reci: Secretary of State-Drzavni sekretar, Secretary of Hate-Sekretar mrznje) uraditi sutra, ako druge drzave pocnu da slede Rusiju u izlasku iz UN i pocnu da glasaju nogama protiv vladavine jedne zemlje celim svetom?

Primenice tri principa spoljne politike Medlin Olbrajt - `Pali, nisani, na gotovs!`? Sa predvidljivo katastrofalnim rezultatima, naravno.

 

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.