Bob Djurdjevic:
 
Specijalna serija o situaciji na Balkanu

07.09.01.


Jugoslavija: zapadni vazal?
 

"Demokratske" maske DOS-a pale su 28. juna 2001. (Vidovdan), kad je srpski premijer Zoran Djindjic prekrsio zakone i ustav zemlje tajnim slanjem bivseg jugoslovenskog predsednika Slobodana Milosevica Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu. To je uradio samo iz jednog razloga - da zadovolji svoje gazde u Vasingtonu. U jednoj iznenadnoj akciji Djindjic je pokazao da DOS ima malo veze sa demokratijom i pravdom, a puno sa novcem i potcinjenoscu.

Posle 28. juna jugoslovenski premijer je podneo ostavku, sto je zapretilo da baci Jugoslaviju u politicki haos. Najvaznija stranka DOS-a, DSS Vojislava Kostunice, navodno razmatra izlazenje iz koalicije koja ju je dovela do pobede nad Milosevicem prosle jeseni.

Na stranu pravni principi i cast, Djindjic je mislio da je dobio sta je hteo za svoju izdaju demokratskih i pravnih principa. Mislio je da je dobio zapadni novac. Srpski premijer je rekao za list New York Times (1. jula) da je spreman da se suoci sa svakim padom sopstvene popularnosti u interesu obezbedjivanja 1,3 milijarde USD medjunarodne pomoci i izraza dobre volje. "Sa popularnoscu ne mozete nista da uradite", rekao je, "Ali sa kreditima mozete".

(Za vise o dugoj ljubavnoj aferi ovog srpskog politicara sa zapadnim novcem i moci, pogledajte kolumnu ovog pisca u listu Washington Times iz decembra 1996. "Filosofija nicega - http://www.truthinmedia.org/Columns/clip7.html" i TiM bilten iz decembra 1999. "Skakutanje sa neprijateljem" - http://www.truthinmedia.org/Bulletins99/tim99-12-8.html ).

Obratite paznju na rec "krediti" koju je Djindjic upotrebio, a NE pomoc ili donacije, kako implicira naziv "donatorske" konferencije od 29. juna. Uprkos cinjenici da je Srbija razorena 78-dnevnim NATO bombardovanjem ciji je rezultat bio preko 2.000 izgubljenih zivota i vise od 30 milijardi USD stete, sve sto ce ova zemlja dobiti od Zapada za to sto je izgubila svoj suverenitet i prodala svoj ponos je zlatna omca - vise ZAJMOVA, a ne bezuslovne ratne reparacije.

Kako je to jedan citalac web sajta TiM suvo primetio: "Milosevic je od nas ukrao 4 milijarde USD i prebacio ih u zapadne banke. Sada nam Zapad pozajmljuje 1,3 milijarde USD naseg sopstvenog novca, a onda jos i uzima kamatu na to".

I kako je prosao Djindjic sa svojom trgovinom cast-za-novac? Manje od mesec dana nakon predaje Milosevica srpski premijer je negodovao zbog izdaje Zapada, tokom svoje posete Nemackoj sredinom jula. "Kad sam bio u opoziciji Evropska unija nam je obecala tri milijarde maraka (oko1,4 milijarde USD) u gotovini za Milosevica", rekao je on u intervjuu nemackom casopisu Der Spiegel. "Gde je to? Ja ozbiljno upozoravam Zapad. Ako moja vlada padne, to ce medjunarodnu zajednicu kostati 10 milijardi USD".

Samo 10 milijardi USD?

Djindjic je rekao da je Beograd ocekivao da primi prvu ratu od 300 miliona evra (255 miliona USD) do avgusta, ali je otkrio da ce 225 miliona evra od toga ici na isplacivanje starih dugova... "Ja gubim kredibilitet i ne mogu vise da stabilizujem zemlju. Mi nismo pravili nikakve uslove za predaju. Zeleli smo da pokazemo nasu dobru volju da se integrisemo u medjunarodnu zajednicu".

"Ali moram da priznam da sam sokiran farsom zapadne pomoci koja bi trebalo da iznosi 1,3 milijarde USD", rekao je on. "Ako odmah ne dobijemo finansijsku inekciju, imacemo demonstracije i nemire najkasnije do septembra".

U medjuvremenu, jugoslovenski predsednik Kostunica tvrdi da nije znao za tajni transfer Milosevica iz Beograda u Hag. Nije tako, kaze Djindjic u svom intervjuu za list Times objavljenom 1. jula. Evo odlomka:

"G. Djindjic kaze da je g.Kostunica znao za njegovu odluku da odrzi rec koju je dao medjunarodnoj zajednici i iznad svega americkom drzavnom sekretaru Kolinu Pauelu. On je rekao da mu je g.Pauel rekao da ce SAD ucestvovati na vaznoj donatorskoj konferenciji za Jugoslaviju u petak, ako obeca da ce sprovesti dekret izdat proslog vikenda, kojim se vlada obavezala da posalje g.Milosevica Hagu.

"U ovom trenutku, rekao sam Kostunici, da li bi trebalo da to obecam, a on je rekao `da`", kaze g.Djindjic" (ceo clanak u listu Times pogledajte na http://www.nytimes.com/2001/07/01/world/01BELG.html ).

Neki drugi TiM izvori u Srbiji takodje su potvrdili Djindjicevu verziju onoga sto se dogodilo 28. juna. Ono sto oni kazu cini da popularni jugoslovenski predsednik izgleda kao osoba koja govori sa obe strane usta. Kostunica vazi kao neko ko je navodno bio protiv slanja Milosevica u Hag. U igri za domacu javnost on je tvrdio da nije znao za Milosevicev transfer na Vidovdan. Ali se poslusno pomirio s tim i mahnuo repom svojim zapadnim gazdama kad su zapretili da zadrze 1,3 miliona USD kredita.

U svakom slucaju, Kostunica bi trebalo da da ostavku, kazu neki citaoci TiM u svojim pismima. Ako se Milosevicev transfer stvarno odigrao bez njegovog znanja, Kostunica bi trebalo da da ostavku jer ocito nije sposoban i nema autorietet i kontrolu koji su potrebni za rukovodjenje zemljom. Ako je znao, kako Djindjic tvrdi, trebalo bi da da ostavku jer je obrukao sebe i svoju drzavu i prekrsio svoja predizborna i post-izborna obecanja.

Osim toga, Kostunica, Djindjic i Milan Milutinovic su potpisali dokument kojim se garantuje da ce se Milosevicu suditi kod kuce i da nece biti poslat u Hag - pre nego sto se on predao novim vlastima u Beogradu 1. aprila, prema Momi Raicevicu, jednom od Milosevicevih beogradskih advokata.

Nije vazno sta je ko rekao i kome, Jugoslavija je sada zapadni vazal, bas kao i sto su to postali njeni istocnoevropski susedi par godina ranije. A to je nesto sto smo mi prosle godine rekli citaocima TiM da ce se dogoditi ako DOS/Kostunica dodju na vlast. A mi smo to rekli ne samo nakon "revolucije" 6. oktobra, vec i nekoliko nedelja pre nego sto su odrzani izbori u septembru 2000.

(Za vise o ovome pogledajte sledece: "Pozdrav sefu Jugoslavije, pracen preokretom" - (16.01.2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2001/tim2001-1-3.html ), "Kako je Vasington kupio jugoslovensko predsednistvo" (12.12.2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-12-4.html ), "Kostunica odbija Olbrajtovu, Srbija je ponovo zaljubljena..." (28.11.2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-11-7.html ), "Peta kolona, a ne ulicni revolucionari, su svrgnuli Milosevica" (25.10.2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-10-9.html ), "Srpska revolucija nojeva bila je sve samo ne spontana" (11.10.2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-10-4.html ), "Vasington finansira napore srpske opozicije" (19.09.2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-9-6.html ), "Ka jos jednom Crvenom oktobru" (08.09.2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-9-2.html ).

A za slucaj da jos ima nekih citalaca koji sumnjaju da je Jugoslavija zapadni vazal, trebalo bi da procitaju sledecu pricu kao dokaz za ovu teoriju :

NATO ce koristiti jugoslovenske vojne baze?

Dve godine nakon sto su pokusali da bombardovanjem prkosnu Jugoslaviju vrate u kameno doba, NATO zvanicnici traze od vlade te zemlje dozvolu da koriste srpske vojne baze, prema izvestaju londonskog lista Sunday Times od 5. avgusta (http://www.sunday-times.co.uk/news/pages/sti/2001/08/05/stifgneur01004.html ).

Razlog? NATO "supermeni" su se izgleda malo preracunali kad su zapoceli Makedonski rat. Totalni rat u Makedoniji bi presekao rutu snabdevanja Solun-Kosovo, vitalnu venu za vise od 40.000 NATO vojnika na Kosovu.

Pa NATO zvanicnici, sa sesirom u ruci i cekovnom knjizicom u dzepu, sada razgovaraju sa zvanicnicima jugoslovenske vlade o snabdevanju njihovih trupa na Kosovu preko Srbije (iz Madjarske, koja je NATO zemlja). Ovoj alijansi bi bilo potrebno da salje do 80 kamiona dnevno preko Jugoslavije, uz zaustavljanja u bazama JA u Novom Sadu na severu i Nisu na jugu.

"Na Kosovu ima 40.000 momaka - a njima su potrebni hrana, voda, satori, mnoge stvari. Moramo da razmotrimo alternative", rekao je jedan NATO planer za list Times. On je priznao da su opcije da se ide preko crnogorskih planina, ili severa Albanije koji je pun bandita, odbacene. Planeri su proracunali da bi im bilo potrebno godinu dana da izgrade podoban put kroz Kukes u severnoj Albaniji.

Jedan izvor blizak skorasnjim razgovorima u Beogradu izmedju pet vodecih NATO zemalja i Jugoslavije, rekao je da SAD, koje su na celu pregovora, zele da se odnosi izmedju Pentagona i Beograda vrate na ono sto su bili pre nego sto je Slobodan Milosevic dosao na vlast 1987.godine. Izmedju ostalog, to znaci da bi se jugoslovenski oficiri slali na americke vojne akademije West Point i Fort Lauderdale na obuku.

Detalji rute snabdevanja NATO-a kroz Srbiju su razmatrani na sastanku pocetkom avgusta u Nemackoj, izmedju americkih oficira, jugoslovenskog ministra spoljnih poslova Gorana Svilanovica i potpedsednika vlade Nebojse Covica, takodje pise list Times.

S obzirom na pokoran stav aktuelnelne jugoslovenske vlade prema Vasingtonu, Srbija moze da postane de facto NATO zemlja i  pre nego sto to uspeju neke od balkanskih zemalja koje su trenutno prve na listi za prijem (Slovenija, Rumunija, Hrvatska, Bugarska).

Pa je li to lose? Ne ako NATO plati. A koja bi bila fer cena? Sta mislite o 30 milijardi USD, racunajuci grubo iznos bezuslovnih ratnih reparacija koju je jugoslovenska vlada trebalo da trazi, a nije, pre nego sto je postala zapadni vazal. Umesto toga, Beograd je prodao svoj suverenitet i svoju cast slanjem Milosevica na Haski preki sud samo za obecanje za 1,3 milijarde USD od kojih je do sada primila jednu debelu nulu.

U medjuvremenu, ovaj pisac je dobio sledecu poruku od Radmila Savica, TiM citaoca iz Srbije:

Dragi TIM, pre par dana smo mi (u Beogradu) obavesteni preko nekoliko TV kanala da ce bivsi predsednik (Slobodan) Milosevic biti optuzen (pred Haskim tribunalom) za zlocine protiv covecnosti i civilne zrtve i nameru za sprovodjenje etnickog ciscenja - u ratovima u Bosni i Hrvatskoj (Krajina), ali NE (!) za genocid i etnicko ciscenje na Kosovu. Razlog? Nema dovoljno dokaza za to protiv njega, niti protiv Jugoslavije (ciji je bio predsednik)!? (prema komentaru jednog portparola Haskog tribunala stranim novinskim medijima).

Onda, pitanje koje ja imam za svakog americkog gradjanina, i za svakog gradjanina svake NATO zemlje koja je ucestvovala u Kosovskom ratu:

ZASTO SU NAS BOMBARDOVALI?

Radmilo Savic, Beograd, Srbija

Zaista, Klintone, Olbrajt, Klark, Bler, Sirak, Sreder, itd. zasto ste ubili 2.000 srpskih civila i pokusali da unistite njihovu zemlju?

Bob Djurdjevic je pisac ciji se tekstovi objavljuju u mnogim zemljama i osnivac web sajta Truth in Media, neprofitne organizacije sa bazom u Feniksu, Arizona (www.truthinmedia.org).

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.