Specijalna serija o situaciji na Balkanu

09.09.2001.
 

Makedonija: Jos jedna "Mirovna farsa" u povoju


Pretvaranje albanskih terorista u "drzavnike" putem propagande

Kad se Kosovski rat zavrsio u junu 1999. "mirovnim sporazumom" koji su potpisali Vojska Jugoslavije i NATO u Kumanovu (Makedonija), ovaj pisac je rekao da ce se ono sto su zapadni zvanicnici i mediji pozdravili kao "mirovni proces" pretvoriti u "mirovnu farsu" (vidi http://www.truthinmedia.org/Kosovo/tim-peace.html ). I jeste. Nakon jednog takvog "mirovnog" sporazuma Albanci su ubili vise od 1.200 kosovskih Srba, a preko 250.000 Srba isterali iz doma njihovih predaka.

Sa potpisivanjem makedonskog "mirovnog sporazuma" u Skopju 13. avgusta, jos jedna mirovna farsa je u povoju. Cak i pre nego sto se mastilo osusilo na ovom novom "mirovnom" dokumentu, severno od Skopja se mogla cuti artiljerijska vatra, izvestio je list New York Times 14. avgusta. A u danima koji su prethodili ceremoniji potpisivanja, albanski pobunjenici su lansirali nov napad na Makedoniju sa Kosova pod pokupacijom NATO-a, dok su pogranicne trupe KFOR-a ocito gledale na drugu stranu. "Kosovske trupe otvoreno napadaju Makedoniju", bio je naslov vesti Makedonske informativne agencije 11. avgusta.

Nalazim da je interesantno da nijedan veliki americki medij nije znao niti se potrudio da prenese ovu vest. A to iz dobrog razloga. Jer to bi ponovo razotkrilo dvostruku ulogu americke vlade i NATO-a koju igraju u makedonskom konfliktu, kao i u Bosni i na Kosovu par godina ranije.

Kosovske trupe otvoreno napadaju Makedoniju

SKOPJE, 11.08. (MIA) - Malo pre 16h u nedelju popodne na stotine pripadnika Kosovskog zastitnog korpusa [TiM urednik: `policijske` snage koje je kreirao NATO, u koju su se pretopila ubilacka OVK krajem 1999.godine], doslo je iz Krivenika na Kosovu u Derventsku Klisuru i zestoko napalo makedonske snage bezbednosti u oblasti Radusa.

Izvori u makedonskom Ministarstvu odbrane su izjavili za MIA da je makedonska vojska zestoko uzvratila i preduzela ofanzivu protiv albanskih terorista u Radusi.

Jedna stvar nije jasna (za agenciju MIA): Ako NATO trupe treba da stite makedonsko-kosovsku granicu, kako i zasto je moguce da kosovske trupe predju granicu i otvoreno napadnu Makedoniju?

Komentar urednika MIA: Dobro je poznato, ili ako hocete javna je tajna, da su Kosovari (kosovski Albanci) aktivno ucestvovali i pomagali teroristima u pripremi zlocina protiv covecnosti, mucili makedonske i albanske civile, krijumcarili drogu, oruzje i vrsili sve druge zlocinacke aktivnosti protiv Makedonije.

Uz puno pomoci od Albanaca u makedonskoj vladi, Makedonija je bila El Dorado, obecana banditska zemlja za ove ljude.

Kad ce medjunarodna javnost priznati da "jadni albanski narod" kojeg ceo svet brani, su isti oni kriminalci, iste one ubice koje medjunarodna policija trazi zbog zlocina, a koji sada napadaju Makedoniju!

Nasa jedina greska je bila da smo bili slepi i naivni da vidimo, da dok su se Makedonci trudili da pomognu "jadnim izbeglicama sa Kosova", cineci napore da stvore visenacionalnu zajednicu, Albanci su se pripremali za RAT!

U medjuvremenu, generalni sekretar NATO-a Lord Robertson je prisustvovao 13.avgusta ceremoniji potpisivanja u Skopju, koja je utrla put za rasporedjivanje oko 3.500 NATO vojnika u Makedoniju. Robertson je rekao da se nada da ce alijansa krenuti "zaista veoma brzo" da lansira ovu misiju, prema izvestaju agencije Associated Press od 13.avgusta.

Robertson i izaslanik Evropske unije Havijer Solana, civilni sef NATO-a tokom bombardovanja Srbije 1999.godine, posmatrali su dok su makedonski predsednik Boris Trajkovski i lideri cetiri najvece stranke, dva Albanca i dva Makedonca, potpisivali sporazum. Dva posrednika - Fransoa Leotar iz Francuske i Dzejms Perdju iz SAD - takodje su pootpisali dokument na 15 strana u rezidenciji Trajkovskog.

Ova misija pod vodjstvom Britanaca, nazvana Operacija Neophodna zetva, takodje ce ukljuciti trupe iz SAD, Francuske, Nemacke, Italije, Spanije, Grcke, Holandije, Norveske, Turske, Madjarske i Ceske Republike.

Robertson je potpisivanje nazvao "znacajnim trenutkom za istoriju Makedonije. Ovaj dan oznacava ulazak Makedonije u modernu maticnu Evropu", kaze AP.

Prevod. To gura Makedoniju dublje u finansijsko i politicko ropstvo gospodarima Novog svetskog poretka. Dokaz?

15.avgusta ovaj pisac je dobio pismo od jednog citaoca web sajta Truth in Media (TiM) koji je ponudio sledeci komentar o upravo potpisanom "mirovnom sporazumu" u Makedoniji.

"Vlada Makedonije i neko ko navodno predstavlja albanske pobunjenike danas su potpisali Okvirni sporazum za mir. Kazem `navodno` jer pobunjenici nisu bili prisutni za pregovarackim stolom i ne zna se da li ce se oni pridrzavati ovog sporazuma" [.]

Odgovorio sam ovako:

"Da, bili su. Albanski "pobunjenici" - jos poznati i kao OVK ili KZK (Kosovski zastitni korpus) - nisu nista drugo do placenici Novog svetskog poretka. Njih su predstavljala cak trojica zvanicnika - Dzejms Perdju (SAD), Lord Robertson (NATO) i Havijer Solana (EU, takodje i bivsi NATO). Ako to nesto znaci".

Pretvaranje terorista u "drzavnike" pomocu propagande

List New York Times pomaze da se promeni imidz albanskih terorista

Pre Kosovskog rata (1999.godine) Hasim Taci, kosovski Albanac koji se pojavio kao UCK (albanska skracenica za OVK), bio je prakticno niko i nista. Nakon par foto sesija, Medlin Olbrajt je poljubila ovog siledziju i ona i njen portparol, Dzejms Rubin, rukovali su se s njim i tretirali ga kao sefa drzave, pa je osoba koja je prakticno bila niko i nista postala prakticno sef drzave (vidi "Siledzije sveta se ujedinjavaju (ponovo)" 21. juna 1999.). Bas kao i Jaser Arafat. Barem je to ono sto je mozda zakljucio prosecni gradjanin Amerike ili Zapadne Evrope.

E pa, list New York Times je ponovo krenuo u akciju. Ovog puta on pruza svoje terorista-u-drzavnika PR usluge ogranku UCK u Makedoniji, gde je upravo potpisan "mirovna farsa" sporazum. Ali Ahmeti, takodje prakticno niko i nista sve dok nisu pocele borbe u Makedoniji pocetkom godine, je albanski terorista, kao i Taci, u sluzbi Novog svetskog poretka, kojeg list Times sada putem propagande pretvara u buduceg makedonskog drzavnika (vidi "Sumnjivi pobunjenik uverava Makedoniju da zeli mir" 17. avgust).

PR shema je nepogresiva. "Misteriozna" i "enigmatska" figura se pojavljuje iz senki pobunjenickog sveta (citaj svet CIA ili druge spijunske  agencije - ovo poslednje, naravno, se nikad ne spominje u clancima lista Times), da nosi baklju za cilj nacionalne (albanske) manjine.
 
Uprkos svom pristrasnom izvestavanju, medjutim, list Times ponekad pruza korisne potvrde nasih analiza i teorija. Evo, na primer, sta njegov izvestaj od 17. avgusta kaze o poslovima Ahmetija sa NATO generalima:

"Ali od tada, na gnev Makedonaca, g.Ahmeti je postao regularan partner za pregovore sa liderima NATO. Cak i danas, vozila koja prevoze NATO zvanicnike i strane diplomate su se pela prljavim putem do ovog sela, koje je puno naoruzanih gerilaca, njihovih namirnica, tu su i bolnica, menza i deca koja nose crvene prisivene etikete sa naznakom `NOA`.

Kad se borba rasplamsala do ivice totalnog rata, NATO lideri su ga redovno posecivali i terali ga da povuce trupe. A s obzirom na limite rukovodjenja onim sto je jedan diplomata danas nazvao "disparatna" gerilske grupa, zvanicnici kazu da je on generalno odrzao svoju rec".

Vidite ono "NATO lideri su ga redovno posecivali"? Sad se vratite i ponovo procitajte nas uvod, napisan pre par dana.

Za sada je Ahmeti jos uvek obucen u svoju vojnu odecu (nemacke/NATO proizvodnje). Medjutim, u narednoj fazi ocekujte imidz kosulja-i-kravata, bas kao kod Tacija. Ahmeti ce onda pozirati za slike okruzen decom koja ga obozavaju ("bas kao i njegovi marksisticki idoli, Taci grli decu danju dok nocu ubija", vidite tekst ispod njegove fotografije od 25. juna 1999. godine http://www.truthinmedia.org/images/NatoPeace/thaci6-25.jpg ).

Medjutim, kao i kod mnogih siledzija, dobicete ono za sta ste platitli. Dok se cini da je PR usluga lista New York Times slobodna i dobrovoljna, ona ne mora da bude bas i dobra. U stvari, ponekad je prilicno aljkava...

Pogledjate dve slike Ahmetija na TiM web sajtu - http://www.truthinmedia.org/Images2001/ahmeti-nyt.gif . Na onoj s leve strane Ahmeti je prikazan na web sajtu lista Times sa albanskim grbom dvoglavog orla na zidu iza njega. Fotografija s desne strane, medjutim, koja je prenesena samo u stampanom izdanju, jasno pokazuje slova UCK iznad grba.

Drugim recima, albanski placenici Novog svetskog poretka u Makedoniji cak se ni ne trude da sakriju kosovske oznake pod kojima su iskorenili Srbe iz te srpske pokrajine. Je li to razlog sto su slova UCK izostavljena sa fotografije online izdanja lista Times?

Koincidencija? Samo za one neupucene. Pogledajte "Lazi i iskrivljavanja lista New York Times - Opet i opet" (5. februar 2000. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2000/tim2000-2-3.html ).  Ovaj TiM bilten daje jos dva primera manipulisanja slikom i istinom od strane lista Times. Ovo je ukljucivalo zamenu identiteta zrtava (iz Srba u Hrvate), kao i u primeru iz 1993. godine datom u TiM biltenu iz te godine.

SAD ce finansirati medijsku kampanju u Makedoniji

Za slucaj da ste mozda mislili da je list New York Times jedini sto se tice njegove danasnje pro-albanske medijske kampanje, pogledajte pricu na naslovnoj strani u listu Washington Post od 17. avgusta, koji je ideolosko/globalisticki brat lista Times. Pod naslovom "SAD ce finansirati medijsku kampanju u Makedoniji", ovaj clanak u listu Washington Post jasno ilustruje kako mediji Novog svetskog poretka sprovode ispiranje mozga i domacih i inostranih masa. Evo odlomka:

"Vlada SAD planira da finansira obimnu politicku reklamnu i lobisticku kampanju ovde u narednih 45 dana, da obezbedi usvajanje mirovnog sporazuma u skupstini, koji bi prosirio prava albanske manjine, ali na koji sa skepticizmom gledaju makedonske politicke partije i javnost, prema izvorima ovde i u Vasingtonu.

SAD bi mogle potrositi do 250.000 USD - sto je znacajna suma novca za medijsku kampanju u ovoj zemlji sa 2 miliona stanovnika - na kupovinu radio, televizijskih i novinskih reklama. Americki zvanicnici takodje razmatraju direktno slanje poste u svako domacinstvo, sto bi bio prvi takav potez u ovoj balkanskoj zemlji.

Ova kampanja, koja ce se mozda lansirati u narednih par dana sa radio spotovima, bice koordinirana sa kancelarijom makedonskog predsednika Borisa Trajkovskog. Njegovi savetnici ce raditi zajedno sa zapadnim stratezima na formulisanju poruke koja bi se mogla menjati iz nedelje u nedelju, kao u izbornoj kampanji. Unajmice se lokalne reklamne agencije da prevedu ovu strategiju u zivotnu medijsku kampanju.

Smatra se da je ucesce Trajkovskog od kljucne vaznosti, jer americki zvanicnici kazu da se brinu da bi ovaj projekt mogao biti iskonstruisan kao mesanje u unutrasnje stvari" [.]

TiM urednik:: Zamislite to! Americki zvanicnici su "nervozni" jer bi istina mogla izbiti na videlo?

"IRI je bio duboko ukljucen u medijsku kampanju Otpora, srpskog studentskog pokreta koji je pomogao da se porazi Slobodan Milosevic na jugoslovenskim predsednickim izborima prosle godine" [.] (TiM urednik: Pogledajte "Kako je Vasington kupio jugoslovensko predsednistvo" 12. decembar 2000.).

SAD takodje razmatraju da posalju clanove makedonskog parlamenta, narocito clanove koji su neprijateljski raspolozeni prema sporazumu ili nesigurni oko toga kako ce glasati, u neke americke drzave, mozda Kaliforniju ili Teksas, da vide kako dvojezicnost deluje tamo; jedan od najkontroverznijih aspekata sporazuma je podizanje albanskog na status drugog zvanicnog jezika.

Drugi motiv za ovo, kazu izvori, je da se povrati rejting Trajkovskog, zapadnog saveznika koji je bio izabran podrskom obe nacionalne zajednice, ali ciji je rejting opao i kod makedonskih Slovena i kod albanske zajednice. Makedonci ga krive sto nije na silu sledio vojnu opciju i potukao pobunjenike, Albanci ga krive zbog vojne sile koju je upotrebio".

Svaka slicnost sa americkim finansiranjem i kontrolom DOSa i Otpora u Srbiji je, naravno, potpuno slucajna. To je barem ono sto treba da misle ljudi u Jugoslaviji bez mozga, prema vasingtonskim "PR doktorima za propagandu". Na srecu, nisu svi Srbi zaglupljeni od strane medija Novog svetskog poretka.

Ili bi trebalo da kazem "nazalost" umesto "na srecu"? Jer, "tamo gede je neznanje blagoslov, ludost je biti mudar" (Tomas Grej).

Ne. Ja odbijam da verujem da gradjani jedne sicusne zemlje, koja je stajala uspravno 79 dana protiv najvece vojne sile na svetu koju je svet ikad video (NATO), mogu iznenada da se pretvore u kasu - samo zato sto im je Zapad obecao koka kolu i McDonald's hamburgere umesto bombi. Odbijam da verujem da nacija sa istorijom tako ponosnom kakva je istorija Srbije moze da uziva u ropstvu. Sto je razlog da sam odlucio da okusam srecu i vratim se na Beograd.com za ovu trodelnu seriju kolumni.

Ali "Mozete odvesti konja do vode ali ga ne mozete naterati da pije". Na Srbima je da izaberu izmedju pijenja koka kole i slobode na fontani mudrosti.

Bob Djurdjevic je pisac ciji se tekstovi objavljuju u mnogim zemljama i osnivac web sajta Truth in Media, neprofitne organizacije sa bazom u Feniksu, Arizona (www.truthinmedia.org).

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.