IZ FENIKSA, ARIZONA - SPECIJALNA SERIJA: DJURDJEVIC O TERORIZMU

Bob Djurdjevic


 
5. oktobar 2001.
 
 
Cecenska veza; Amerika "Busoudareni!"
 
Uprkos ratnohuskackoj retorici predsednika Dzordza Busa i nekih njegovih vojnih savetnika, drzavni sekretar, general Kolin Pauel, je rekao da SAD ima "prilicno dobre informacije" koje povezuju bin Ladena i otmicare aviona 11. septembra. Ali on je upozorio da se to ne posmatra u smislu "da ce to ici na sud". Drugim recima, dokazi verovatno NE bi bili prihvaceni na sudu (vidi New York Times - http://www.nytimes.com/2001/10/03/international/03DIPL.html).
 
Pa, izgleda da Moskva, koja je uvek imala odlicne vojno obavestajne kontakte, narocito u muslimanskom svetu, sada priskace u pomoc Vasingtonu. Jedan savetnik predsednika Busa je rekao ove nedelje da su neki od terorista koji su udarili na SAD obucavani u Ceceniji, uglavnom muslimanskoj secesionistickoj ruskoj republici.
 
Godinama su cecenski teroristi dizali u vazduh stambene zgrade i podzemnu zeleznicu u Moskvi i drugim ruskim gradovima, ubijajuci na stotine nevinih civila. Godinama je Zapad, pod vodjstvom Vasingtona, ignorisao sve veci broj civilnih zrtava i kritikovao rusku vladu zbog njenog navodnog grubog postupanja prema cecenskim "borcima za slobodu". Neki su cak otisli toliko daleko da navode saucesnistvo ruske vlade u teroristickim napadima (vidi "Igra ratnih domina Novog svetskog poretka: Juce Kosovo, Danas Dagestan; Sutra Tajvan? Koga sada da bombardujemo?" - http://www.truthinmedia.org/Kosovo/Peace/ps30.html, i "Novi svetski poredak se snabdeva novim oruzjem, podstice nemire u Rusiji, Indoneziji" - http://www.truthinmedia.org/Bulletins99/tim99-9-4.html).
 
Isto, naravno, vazi i za to kako Zapad tretira albanske "borce za slobodu", ozloglasene teroriste OVK, koje je Zapad, opet pod vodjstvom Vasingtona, obucio i opremio da vrse ubilacke akte protiv srpskih civila na Kosovu (vidi "NATO-v Rat i mir" - http://www.truthinmedia.org/Kosovo/war-peace.html).
 
Sad kad su se stvari okrenule, a cipela je na drugoj nozi, Zapad, opet pod vodjstvom Vasingtona, peva drugu pesmu. Sada kad Vasington nije u stanju da pruzi ubedljive dokaze o odgovornosti bin Ladena za napade 11. septembra na Svetski trgovinski centar i Pentagon, njegova kritika toga kako Moskva resava pitanje Cecenije je nestala, a zamenjena je zahvalnoscu za novu rusku saradnju u borbi protiv muslimanskog terorizma.
 
Evo odlomka iz izvestaja agencije Associated Press o tome, kako ga prenosi Boston.com:
 
MOSKVA (AP) Visi pomocnik predsednika Vladimira Putina je rekao u utorak da su neki pocinioci teroristickih napada u SAD obuceni u separatistickoj republici Ceceniji.
 
`Najmanje cetvorica samoubilackih pocinilaca teroristickih napada na SAD prosla je kroz Ceceniju', rekao je Sergej Jastrzembski, pomocnik Putina i njegov portparol za Ceceniju.
 
'Ljudi koji su poslali samoubilacke napadace na Njujork i Vasington vrsili su probe za teroristicke napade u Ceceniji'', rekao je Jastrzembski na konferenciji za stampu, prema agenciji Interfax.
 
Posle napada ruski zvanicnici su stalno tvrdili da postoji cecenska veza sa napadima na Njujork i Vasington, ali nisu javno ponudili nikakve dokaze.
 
Jastrzembski je ponovo ustvrdio da Rusija daje Americi obavestajne informacije o polozajima terorista i finansiranju, a zauzvrat dobija slicne informacije. ''Nikada ranije nisu ruske i americke specijalne sluzbe imale tako blisku saradnju', rekao je on.
 
''Rusija ima iskustva u borbi protiv terorizma koje jos uvek nedostaje Zapadu'', rekao je on govoreci o Ceceniji.
 
Putin je zatrazio od cecenskih pobunjenika da prekinu sve veze sa Osama bin Ladenom, glavnim osumnjicenim za teroristicke napade na Njujork i Vasington 11. septembra.
 
SAD i druge zapadne drzave su ublazili svoju kritiku ruske vojne kampanje u Ceceniji, usred dokaza da su neki pobunjenici u Ceceniji imali veze sa bin Ladenom. Oni su pozdravili skorasnju ponudu Putina cecenskim pobunjenicima da pocnu pregovore o razoruzanju.
 
Putinov izaslanik za razgovore sa pobunjenicima, Viktor Kazantsev, izrazio je uverenje da ce pobunjenici biti brzo porazeni, sad kad je 'Zapad prestao da pomaze i tetosi te bandite''.
 
''Amerikanci su konacno poceli da razlikuju ko je ko', rekao je on u intervjuu objavljenom u utorak u nedeljniku Moscow News.
 
 
U medjuvremenu, isto kao ono sto Amerikanci osecaju za Busa sada, Putin je uzivao siroku podrsku ruskog stanovnistva zbog njegovog cvrstog stava vis-à-vis cecenskih terorista. U stvari, bilo bi fer i tacno reci da je on i izabran za predsednika zbog toga.
 
Tako, kao sto mozete videti, ponekad razlike mogu postati slicnosti. I dovesti do prijateljstva i saradnje izmedju bivsih neprijatelja. Pogledajte sve mekse rusko protivljenje sirenju NATO-a ka njenim granicama.
 
Secate se starih dana "detanta" izmedju Sovjetskog Saveza i Amerike? Pa, ti srecni dani su opet ovde. Ruski predsednik Vladimir Putin je danas rekao da ce Rusija ponovo razmotriti svoje protivljenje daljnjoj ekspanziji NATO-a ako Moksva bude vise ukljucena u taj proces.
 
Rusija je do sada bila ostro suprotstavljena ukljucivanju tri bivse sovjetske balticke drzave u 19-clanu Zapadnu alijansu kad NATO bude razmatrao sledeci talas svog uvecanja sledece godine.
 
"Sto se tice NATO ekspanzije, moglo bi se drugacije gledati na to, na potpuno novi nacin... ako NATO zauzme drugaciji stav i krene da postane politicka organizacija. Naravno mi bismo ponovo razmotrili nasu poziciju s obzirom na takvu ekspanziju, ako bismo se osecali ukljucenim u takve procese", rekao je predsednik Putin na zajednickoj pres konferenciji sa liderima Evropske unije.
 
U svojim najmpomirljivijim komentarima do sada, ruski lider je rekao da je od sustinske vaznosti naci zajednicki mehanizam da se Moskva i 19-clana zapadna alijansa bore protiv zajednicke pretnje od terorizma.
 
`Stalno pricaju da NATO postaje sve vise politicka a ne vojna organizacija. Mi to gledamo i posmatramo ovaj proces. Ako je to tako, to bi znacajno promenilo stvari", rekao je on.
 
Tako je to milo-za-drago. Ti pocesi moja ledja, a ja cu tvoja. Rusija pomaze SAD sa svojim obavestajnim podacima o muslimanskim teroristima, dok Vasington i Brisel pocinju da meksaju u svom iskljucivom stavu vis-à-vis Rusije.
 
Secate se one stare "neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj?" Pa, izgleda da arapski teroristi uspevaju u onome u cemu sefovi drzava nisu  - da spoje neke cudne partnere u krevetu, neprijatelje iz hladnog rata koji su sada izgleda ujedinjeni u svojoj borbi protiv muslimanskog terorizma.
 
U medjuvremenu, neki stari prijatelji ispadaju iz kreveta, a Amerikanci imaju puno pravo da se osecaju "Busoudarei" od strane Busovog klana, kako je list Wall Street Journal otkrio krajem septembra njihovu poslovnu vezu sa familijom bin Laden.
 
"Ima nesto trulo u drzavi Danskoj", kaze cesto citirani Sekspirov stih. Pa, drzava Danska vise ne figurise kao globalni ustanovljavac trenda, ali bi se ova ista izreka mogla primeniti na neke bivse lidere nasih Sjedinjenih Drzava Amerike. Ako sumnjate, samo pogledajte sledeci tekst kojeg je poslala Judicial Watch, javna pravna firma iz Vasingtona koja istrazuje i progoni korupciju i zloupotrebu u vladi.
 
WALL STREET JOURNAL: BUS STARIJI U BIZNISU SA KONGLOMERATOM FAMILIJE BIN LADEN PREKO CARLYLE GRUPACIJE
 
(BIN LADEN) FAMILIJA SE ODREKLA VEZE SA SINOM TERORISTE, ALI JE FAMILIJA JOS UVEK POD ISTRAGOM FBI
 
PREDSEDNIKOV OTAC BI TREBALO DA SE POVUCE IZ MEDJUNARODNE KONSULTANTSKE FIRME
 
(Vasington) Judicial Watch, javna pravna firma koja istrazuje i progoni korupciju i zloupotrebu u vladi, reagovala je sa nevericom na jucerasnji izvestaj lista Wall Street Journal o tome da Dzordz H.V. Bus, otac predsednika Busa, radi za biznis porodice bin Laden u Saudijskoj Arabiji preko Carlyle Grupacije, medjunarodne konsultantske firme. Bus stariji se sreo sa porodicom bin Laden najmanje dva puta. (i drugi najvisi republikanci su takodje povezani sa Carlyle grupacijom, kao bivsi drzavni sekretar Dzejms A. Bejker).
 
B.Dj: Carlyle Group je takodje i ugovorni partner Pentagona. U stvari, evo sta je list WSJ rekao o tome:
 
"Ako SAD poveca potrosnju na vojsku u svojoj teznji da zaustavi navodne teroristicke aktivnosti Osama bin Ladena, mozda postoji jedan neocekivani korisnik: porodica g. bin Ladena. Medju njenim dalekoseznim poslovnim interesima, ovaj bogati klan iz Saudijske Arabije - koji kaze da se odrekao Osame - je investitor u fondu koji je ustanovila Carlyle Grupacija, trgovacka banka iz Vasingtona sa dobrim vezama, koja je specijalizovana za otkup vojnih i vazduhoplovnih kompanija.
 
Preko ove investicije i svojih veza sa kraljevskom porodicom Saudijske Arabije, porodica bin Laden se upoznala sa nekim od najvecih imena u Republikanskoj stranci. Poslednjih godina, bivsi predsednik Bus, bivsi drzavni sekretar Dzejms Bejker i bivsi ministar odbrane Frank Karluci su otisli na hodocasce do staba porodice bin Laden u Dzedi, u Saudijskoj Arabiji. G. Bus drzi govore u ime Carlyle Grupacije i visi je savetnik njenog fonda Azijski partneri, dok je g. Bejker visi savetnik. G. Karluci je predsedavajuci grupacije".
 
Mozete pokusati da pogledate web sajt Carlyle grupacije na http://www.thecarlylegroup.com, ali spremite se za poruku "ovaj sajt se redizajnira". I to je to! Oh, osim sto ce vam takodje biti receno da "Carlyle Grupacija ne pruza investicije ili druge usluge generalnoj publici". Cudno, ha?
 
Niti je predsednik Bus jedini bivsi stanovnik Bele Kuce koji se ramenom ocesao i obavljao malo poslova sa Laden porodicom. Dzimi Karter je to takodje radio, prema listu WSJ.
 
"Bivsi predsednik Karter se sastao sa desetoricom Osamine brace pocetkom 2000. godine na putu za prikupljanje finansija za Karter Centar u Atlanti. Prema Dzonu Hardmanu, izvrsnom direktoru ovog centra, braca su rekla g. Karteru da je Osama potpuno odstranjen iz porodice. Nakon sto su g. Karter i njegova zena doruckovali sa Bakr bin Ladenom u Njujorku u septembru 2000., porodica bin Laden je dala $200.000 centru. "Nemamo nikakvih razloga da mislimo da postoji veza" izmedju Osame i ostatka porodice, kaze g. Hardman".
 
U medjuvremenu, da se vratimo na tekst firme Judicial Watch:
 
Porodica teroristickog lidera Osama bin Ladena ga se navodno "odrekla", a porodica vodi multimilionski dolarski biznis u Saudijskoj Arabiji i veliki je investitor u firmi Busa starijeg. Drugi izvestaji su postavljali pitanje, medjutim, da li su se clanovi njegove Saudijske porodice stvarno odrekli Osama bin Ladena. Zaista, Journal je takodje juce javio da je FBI urucio sudski poziv za arhivu poslovne banke porodice bin Laden.
 
Judicial Watch je pocetkom godine snazno kritikovao vezu oca predsednika Busa sa Carlyle Grupacijom, ukazujuci na izvestaj od 5. marta da je to bio "sukob interesa koji bi mogao izazvati probleme za spoljnu politiku SAD na Bliskom Istoku i u Aziji". Judicial Watch je tada pozvao Busa starijeg da napusti tu firmu.
 
"Ovaj konflikt interesa se sada pretvorio u skandal. Ideja da predsednikov otac, koji je i sam bivsi predsednik, posluje sa kompanijom koja je pod istragom FBI vezano za teroristicke napade 11. septembra, je uzasna. Predsednik Bus ne bi trebalo da zamoli, vec da zahteva da se njegov otac povuce iz Carlyle Grupacije", rekao je predsedavajuci Judicial Watch i genralni savetnik Lari Klejman.
 
"Ovo ima potencijal da ucini da 'Biligejt' (poslovanje brata Dzimija Kartera sa Libijom) izgleda kao macji kasalj", dodao je predsednik Judicial Watch Tom Fiton.
 
Pa, ovde imamo prilicnu zbrku. Nije ni cudo da su nam neki nasi citaoci pisali govoreci da se osecaju "Busoudareni".
 
Za ceo tekst u listu WJS pogledajte "Bin Laden Family Could Profit From a Jump In Defense Spending Due to Ties to U.S. Bank," Daniel Golden, James Bandler, i Marcus Walker, The Wall Street Journal, 9/28/01 (http://interactive.wsj.com/archive/retrieve.cgi?id=SB1001546348608890000.djm, ).
 
Za originalni tekst JW kliknite na http://www.judicialwatch.org/press_release.asp?pr_id=1624

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.