IZ FENIKSA, ARIZONA - SPECIJALNA SERIJA: DJURDJEVIC O TERORIZMU

Bob Djurdjevic


 
Specijalna serija o terorizmu 2001.
 
7. oktobar 2001.
 
Pad izraelsko-ruskog aviona: igra ko je kriv
 
Sumnja se na terorizam, ali SAD navodi medije da krive Ukrajinu; Zasto?
 
Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da "terorizam nije iskljucen kao uzrok" pada ruskog aviona u Crno more, sa 77 ljudi u avionu.
 
Jedan jermenski pilot je prijavio da je video eksploziju pre nego sto je avion 4. oktobra porinuo u more dubine 3.000 stopa, oko 185 kilometara od obale Rusije. Garik Ovanisian, pilot jermenskog aviona An-24, je rekao da je njegov aivon bio na visini od 6.300 metara iznad Crnog mora kad je avion iznad njegovog eksplodirao, prema clanku u listu Christian Science Monitor od 5. oktobra.
 
"Video sam eksploziju na avionu, koji je bio iznad mene na visini od 11.000 metara", rekao je Ovanisian. "Avion je pao u more, a u moru je doslo do jos jedne eksplozije. Nakon toga sam video veliku belu tacku na moru i imao sam utisak da gori nafta".
 
Avion TU-154 sa tri motora, koji pripada kompaniji Sibir Airlines, krenuo je sa izraelskog aerodroma Ben Gurion za sibirski grad Novosibirsk - a u njemu je bilo 66 putnika i 11 clanova posade. Izrael je suspendovao sve letove van zemlje nakon ovog incidenta.
 
NTV televizija je citirala izraelske aerodromske sluzbenike kako kazu da su svi putnici u avionu bili izraelski gradjani. Ali je izraelska televizija rekla da je bilo 66 putnika, od kojih su 51 bili Izraelci.
 
Izrael ne iskljucuje "teroristicki akt" u ovom padu, rekao je jedan zvanicnik ministarstva saobracaja. "Za sada prikupljamo informacije, ali ne iskljucujemo nikakav trag, ukljucujuci tu i teroristicki akt", rekao je taj portparol.
 
Izraelski radio je rekao da je avion sleteo u Bugarskoj, ali tamosnje vlasti kazu da nije cak usao ni u njihov vazdusni prostor. Izraelski ministar saobracaja, Efraim Sneh, je ustanovio krizni stab za resavanje ove situacije, kazu zvanicnici ministarstva.
 
Ovo prethodno je bila srz prvih izvestaja o padu aviona 4. oktobra, na osnovu vesti agencija AFP i NPR. Onda je dosla propaganda - iz Vasingtona, od svih mesta, koji je na hiljadu milja udaljen od mesta pada.
 
Ali izvori u americkoj vladi kazu da je avion pogodjen raketom koju su navodno ispalili Ukrajinci tokom vojne vezbe na Crnom moru. Ukrajinska vlada je pozurila da opovrgne tu tvrdnju, rekavsi da raketa ispaljena iz njenih brodova ne bi cak ni imala domet da stigne do tog izraelsko-ruskog aviona.
 
I tako, zaplet se komplikuje, a nova kontroverza se pomalja. Sto nije iznenadjujuce s obzirom na aktuelni metez u svetu. Medjutim, ono sto zbunjuje je motiv iza propagande americke vlade da se u vestima okrivi Ukrajina, narocito kad su cak i izraelske vlasti priznale mogucnost teroristickog napada. I sto je to uradila u roku od nekoliko sati od kad se dogodio incident na hiljade milja udaljen od SAD.
 
Ipak, cak i u mirnijim vremenima, Vasington nije mogao (da to tako ljubazno kazemo) da objasni pad aviona TWA 800 i Swissair 300 iznad nasih teritorijalnih voda u kojima je poginulo na hiljade ljudi, uprkos svojim "obimnim" visegodisnjim istragama.
 
Pa zasto je onda Vasington toliko pozurio da okrivi Ukrajinu i odbaci mogucnost jos jednog teroristickog napada, kao sto su to pretpostavile Rusija i Izrael? Pa, to jos ne znamo za sigurno, ali mozemo da se setimo nekih mogucih razloga.
 
(1) Posto su vec poslali nase oruzane snage na fiksnu postavku teroristickih vetrenjaca u Avganistanu, Don Kihoti nase spoljne politike su mozda shvatili da ne mogu sebi priustiti, niti mogu da iskontrolisu americko javno mnenje, da vode dva simultana rata protiv dve grupe vetrenjaca udaljenih na hiljade milja. Pa sta onda oni rade? Pokusavaju da prikace rep drugom magarcu, kao u onoj decjoj pesmici.
 
Videcemo da li ce ostati da stoji. Jer ni Rusija ni Ukrajina nisu neki glupani kad su u pitanju vojni obavestajni ili satelitski podaci, narocito tako blizu njihovih obala. S druge strane, njihovo cutanje i pomirenje se mogu kupiti, kako je to Vasington do sada dokazao sa nasim novim "saveznikom" - Pakistanom.
 
(2) Druga mogucnost je da je Vasington pokusavao da zastiti imidz Izraela kao uzora avionske bezbednosti. Jer, ako je ovo zaista bila teroristicka akcija (a pretpostavilo bi se muslimanski teroristicki napad, s obzirom na broj izraelskih gradjana u avionu?), ovaj katastrofalni rezultat bi slomio pazljivo odnegovanu auru navodne nepobedivosti Izraela kad je u pitanju terorizam.
 
To je nesto sto smo slusali ad nauseam od govornika na kanalima americkih medija establismenta nakon napada na Njujork i Vasington 11. septembra. Pa ako je nestao i izraelski bezbednosni oreol, ko bi se odrzao onda kao nas novi uzor? Severnokorejske ili libijske avio kompanije?
 
(3) Treca mogucnost je da je nasa vlada mozda u pravu. Mozda neki ukrajinski "Rambo", brz na obaracu, nije mogao da razlikuje civilni avion od vojnog aviona na svom puscanom viziru. U kom slucaju bi bilo bolje da Vasington iskaslje dokaze i brzo ih javno iznese. Jer, skepticizam vec raste povodom prvih tvrdnji nase vlade da ima dokaze o krivici Osame bin Ladena za napad 11. septembra. Skoro mesec dana kasnije, mi jos uvek cujemo samo posredne podatke koji ne bi bas bili prihvaceni na sudu, prema drzavnom sekretaru Kolinu Pauelu i britanskom premijeru Toniju Bleru, izmedju ostalih.
 
Konacno, ako je bilo moguce da je neki ukrajinski oficir, brz na obaracu, ugasio 77 nevinih zivota, zar vas ne prodju zmarci kad pomislite da je nas predsednik upravo delegirao ovlascenje dvojici generala americkog ratnog vazduhoplovstva da izdaju naredjenje za obaranje nasih civilnih aviona? (ako smatraju da je ugrozen neki americki grad - vidi: "Kraj ludosti, a ne kraj sveta").
 
S obzirom na tako neprijatne mogucnosti, nije ni cudo da se pad aviona u Crno more, koji bi bio globalna glavna vest da se dogodio u Americi, tretira od strane americkih medija establismenta kao da je neka lokalna prica o pozaru - pa se o njoj izvestava tek nakon glavnih vesti.
 
Sledece je odlomak iz clanka u listu New York Times na ovu temu koji je ipak dospeo na njegovu naslovnu stranu 5. oktobra:
 
"Ukrajinski ministar odbrane je odlucno opovrgao svaku ulogu u vecerasnjem padu aviona, govoreci da su sve njihove rakete pogodile zeljene mete: bespilotne letelice, i da su u svakom slucaju se vezbe odvijale daleko od putanje leta tog aviona.
 
Sam g. Putin izgleda podvlaci tu tvrdnju veceras. "Oruzje koje je koristila vojska u vezbi po svojim tehnickim karakteristikama nije moglo da stigne do koridora kroz koji je leteo avion Tu-154", rekao je on. On je dodao da se oslanja na ukrajinsku i rusku pricu, u koje, rekao je, nema razloga da sumnja.
 
Ali zvanicnici Pentagona, koji su govorili uz uslov da ostanu anonimni, a koji se ocigledno oslanjaju na obavestajne podatke, su drugacije pricali, skoro isto tako snazno. U Vasingtonu je jedan obavestajni oficir rekao da dokazi do sada ukazuju na to da je raketa mozda bila SA-12, dugometna raketa zemlja-vazduh ispaljena iz cevi montiranih na vrh vozila slicnom tenku. Taj zvanicnik je odbio da kaze nesto o prirodi tih dokaza. [...]
 
Prema Federaciji americkih naucnika, najdugometnija verzija rakete SA-12 se navodi radarom i moze da pogodi mete na udaljenosti od cak 125 milja. Ukrajinski zvanicnici su naveli da je mesto udesa 150 milja od zone vezbi. [...]
 
Ukrajinski vojni portparol je insistirao veceras na tome da rakete ispaljene tokom vojnih vezbi tog dana nisu mogle da lete dalje od oko sest milja".
 
Ron Ejmis, citalac Truth in Media iz Hjustona u Teksasu, ponudio je jos jednu interesantnu teoriju o mogucim motivima americke vlade za pokusaj da se Ukrajini prikaci krivica za incident 4. oktobra. Nekada je fraza "svi putevi vode u Rim" znacila rutu ka centru moci. Sada svi putevi u izvore drzavnog terorizma Novog svetskog poretka cini se da vode na Balkan: "Bob, zar nisu Ukrajinci otvoreno podrzali Makedoniju, dopremajuci desantne helikoptere i oruzje Makedoncima? Znas da Vasington mrzi ovo u svetlu cinjenice da KFOR doprema oruzje za OVK/NOA".
 
Zaista, Ukrajina podrzava Makedoniju, kao i Rusija. Redovni citaoci TiM sajta se mozda secaju nasih izvestaja o tome od kraja avgusta (vidi "Makedonija: NATO naoruzava albanske pobunjenike", 26. avgust, 2001, - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2001/tim2001-8-3.html).  Tako da je Vasington imao da se objasni samo sa Ukrajinom, ali i sa Rusijom, u ciju orbitu Ukrajina polako ulazi (vidi nas izvestaj o tome iz januara 2001. - http://www.truthinmedia.org/Bulletins2001/tim2001-1-6.html). Posto je neko vreme flertovala sa programom "partnerstvo za mir" Novog svetskog poretka, osiromasena Ukrajina koja vise nema iluzija sada polako gravitira nazad ka Moskvi.
 
A nije ni cudo. Evo jednog trivijalnog pitanja za vas koje otkriva koliko je vestacki raspad SSSR-a kojeg je izazvao Novi svetski poredak 1991. godine. Navedite ime glavnog grada ove bivse drzave Rusije? (U stvari prve). Odgovor:  Kijev. (glavni grad danasnje Ukrajine).
 
A zatim tu je i Cecenska veza sa napadom 11. septembra na Svetski trgovinski centar i Pentagon. Vise o tome u mojoj sledecoj kolumni

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.