IZ FENIKSA, ARIZONA - SPECIJALNA SERIJA: DJURDJEVIC O TERORIZMU

Bob Djurdjevic


 
Vracanje Sarona pod svoju kontrolu nakon njegovog prekora upucenog SAD

Sumnja se na terorizam, ali SAD vrse propagandu u vestima da okrive Ukrajinu. Zasto? Da zasene Sarona/Izrael

FENIKS, 12. oktobar - Veo misterije se polako podize sa napora vlade SAD da okrivi Ukrajinu za pad aviona Tu-154, koji je leteo za Novosibirsk u Rusiji, kada je poginulo 77 ljudi, vecina od njih Izraelci. Vasington je to uradio da bi zasenio planirani prekor Arijela Sarona Americi zbog tetosenja Arapa, prema jednom izraelskom kolumnisti.

A cini se da je ova taktika dala zeljene rezultate, uprkos besmislenim lazima na kojima su se zasnivale lazi nase vlade. Navodno tvrdi izraelski premijer, koga neki optuzuju za uzasne zlocine u Libanu 1982. godine, vratio se pod kontrolu Dzordza Busa kao dobra kuca. Evo njegovog izvinjenja kakvo je citirano u listu New York Times od 7. oktobra:

Izraelski premijer Ariel Sharon se veceras (6. okt.) izvinio za ono sto je on nazvao nesporazumom izazvanim njegovim upozorenjem da SAD rizikuju da se dodvore arapskim nacijama na nacin na koji se Evropa dodvoravala Adolfu Hitleru pred drugi svetski rat.

"Nazalost metafora mojih reci nije pravilno shvacena i zao mi je zbog toga", rekao je g. Saron u kratkom telefonskom intervjuu, govoreci o primedbama koje dao u cetvrtak.

Ponudivsi svoju vanrednu izjavu kajanja, premijer se ocigledno nadao da stavi melem na sve rane nanete najostrijom javnom komunikacijom izmedju Izraela i SAD u nekoliko decenija. U ovom intervjuu on je izrazio zaljenje pet puta u manje od pet minuta, zavrsavajuci tri turbulentna dana neke od najcudnijih diplomatija izvrsenih izmedju ovih saveznika".

Cim je doslo do pada aviona Tu-154, 4. oktobra, mi smo posumnjali u zvanicni stav Vasingtona i postavili pitanje ZASTO nasa vlada vrsi propagandu u vestima da okrivi Ukrajinu, koristeci neka napregnuta objasnjenja? Mi smo ponudili cetiri teorije, spekulisuci o mogucim motivima. Jedna od njih jeste obuhvatila Izrael i njgeove do sada navodno besprekorne avionske kompanije i aerodromsku bezbednost.

To je sada sasvim sigurno. Nasa vlada je lagala (da, LAGALA - i bestidno pri tome! - vidi Venik-ovu analizu dole), da bi sprecila da Saron unisti vec klimavu muslimansku podrsku za njenu anti-avganistansku koaliciju. Kad bi se znala istina, da je izraelsko-ruski avion verovatno oboren kao rezultat teroristickog akta, sto je tvrdnja koju je ruski predsendik Vladimir Putin izneo na dan incidenta, Izrael bi morao da se osveti da bi ostao veran svojoj dugorocnoj politici. A Tel Aviv bi to morao da uradi na masivan nacin, s obzirom na masivne gubitke izraelskih zivota koji su bili u oborenom avionu.

Takav odgovor Izraela ocigledno ne bi samo eskalirao prakticno ratno stanje koje vec postoji na Bliskom istoku, vec bi uticao na ono sto sada vidimo kao prve napade odmazde Vasingtona protiv Avganistana, koji se odigravaju dok se pise ovaj komentar.

I tako, bas kao sto je Izraelu receno da se uzdrzi od napada, kao sto i jeste, tokom Zalivskog rata, Saronu je receno da ucuti i da se izvini, kao sto i jeste, pred prve americke vazdusne napade na Avganistan. Tako sada svi znaju ko je gazda u americko-izraelskim odnosima. Sto se tice anti-cionistickih teorija koje su tvrdile da rep (Izrael) mase psom (SAD), pa, sada svi mozemo videti koliko one vrede.

Medjutim prvenstvena briga ovog pisca nisu americko-izraelski odnosi. Vec odnosi Vasington-Amerika. Svaki Amerikanac sada ima dobre razloge da bude uvredjen i potpuno ispunjen gadjenjem vladom koja je spremna da se spusti tako nisko i bestidno laze i vara americki narod (da ne spominjemo svet) da bi postigla svoje megalomanske geopoliticke ciljeve. To je liderstvo kome treba da poverimo nase zivote i zivote nase dece u vreme "rata?"

- Oni koji zele da to urade molim neka podignu ruke, kliknu ovde i posalju nam poruku o tome. Hvala.

- Oni koji NE zele da podrze lazove i prevarante Vasingtona u nebuloznom, Don Kihotovskom vasingtonskim lazovima i prevarantima  u nebuloznom, Don Kihotovskom "ratu" protiv islamskih vetrenjaca, molim neka podignu ruku, kliknu ovde i posalju nam poruku o tome. Hvala.

Povrsni "Humanitarizam"

Finalni komentar. Izgleda da cinizam Vasingtona/Londona nema granice. Uoci vazdusnog napada na Avganistan, Busova administracija je trazila i dobila od Kongresa odobrenje za 320 miliona USD za pomoc u hrani avganistanskim izbeglicama.

Prvo ih napravimo beskucnicima i bombardujemo, a onda ih hranimo da bi umirili vise od milijardu njhove muslimanske brace i sestara sirom sveta. To je pristup mrkve i stapa koji je star koliko i sam rat. Ili mamljenje zeca. Sto je razlog da to bude uvreda za inteligenciju svakog muslimana. Koliko glupim anglosaksonski lideri smatraju muslimane?

Osim toga, "humanitarizam" Vasingtona/Londona je povrsan. On je motivisan samo njenim sopstvenim geopolitickim interesima. Gde je bila pomoc u hrani ili bilo koja druga pomoc za srpske civile kad su Vasington i London, medju ostalim NATO saveznicima, pokusali da bombardovanjem vrate ovu zemlju u kameno doba 1999. godine? Tada je zapadna pomoc ponudjena SAMO albanskim izbeglicama. I to iz istog ralzoga. Oni su bili uglavnom muslimani i saveznici NATO-a u borbi protiv uglavnom srpskih hriscana, kojih je bilo manje od 10 miliona.

Drugim recima, srpski zivoti nisu bili vazni u geopolitickom smislu. Ali nemojte se oslanjati samo na nasu rec za to. Vise od dve godine nakon bombardovanja, i vise od godinu dana nakon sto je Vasington uspeo da instalira marionetsku vladu u Beogradu, porodice skoro 2.000 srpskih civila koje je ubio NATO, i preko 5.000 koji su ranjeni zapadnim bombama, su primile jednu debelu nulu u vidu kompenzacije. Od bilo koje vlade, ukljucujuci i sopstvenu.

Sto je razlog da su pomoc u hrani, koju su pozdravili danas i Dzordz Bus i britanski premijer, Toni Bler, u svojim ocigledno pazljivo koordiniranim govorima za objavljivanje pocetka zajednicke americko-britanske vojne akcije protiv Avganistana, jos jedan cinicni gest "humanitaraca" Novog Svetskog Poretka.

Venik: Vasington laze da skrese Izraelu

Ime "Venik" bi trebalo da je poznato redovnim citaocima Beograd.com iz dana NATO bombardovanja Srbije 1999.godine. To je pseudonim izvora iz Filadelfije cije su puno ime i identitet poznati ovom piscu koji ga je citirao u svojoj seriji kolumni o Novom svetskom poretku. "Venik" je pruzio neke neprocenjive obavestajne informacije koje su pomogle da se razotkriju NATO lazi i iskrivljavanja tokom njegove agresije na Srbiju 1999. godine. Isti ovaj izvor se javlja, da pomogne da se razotkriju lazi i iskrivljavanja Vasingtona povodom pada izraelsko-ruskog aviona Tu-54.

Evo "Venikovog" izvestaja koji obuhvata i detaljne mape:

Pad Tu-154M: Teoretska nemogucnost

Ruski avion Tupolev Tu-154M s/n 85693, broj leta 1812, kompanije Sibir Airlines, pao je u Crno more dok je leteo iz Tel Aviva u Izraelu za Novosibirsk u Rusiji 4. oktobra 2001., 180km jugioistocno od ruskog aerodroma Soci-Adler. U avionu je bilo 66 izraelskih gradjana i 11 clanova posade.

U 13:30 po moskovskom vremenu avion je usao u vazdusni prostor koji kontrolise zemaljski kontrolni centar ruskog civilnog vazduhoplovstva Rostov-na-Donu. Kako zahteva procedura, posada aviona je obavila standardnu proveru komunikacije sa zemaljskom kontrolom na Rostovu-na-Donu. U vreme kontakta (13:39) avion Tu-154M je leteo na visini od 11 km i brzinom od 850 km/h - sto su standardni letacki parametri za ekonomicnu potrosnju goriva za 'M' verziju aviona Tu-154. Posada nije prijavila nikakve probleme.

U 13:44 avion je nestao sa ekrana ruskog "Strela" sistema za kontrolu i navodjenje vazdusnog saobracaja lociranog na Rostovu-na-Donu. Kontrolor leta na Rostovu-na-Donu je zatrazio od drugih aviona u toj oblasti da prijave sve raspolozive informacije o nestalom avionu kompanije Sibir Airlines Tu-154M.

Prvi odgovor je dosao skoro odmah, od kapetana jermenskog turbo aviona Antonov An-24 sa dva motora. Pilot je prijavio da je primetio da je neki avion eksplodirao u vazduhu iznad njegovog aviona s leve strane. Ostaci aviona su vidjeni kako padaju u more, gde je primecena druga eksplozija, zajedno sa znacajnom kolicinom goriva koje je gorelo na povrsini mora.

U 14:27 su u zonu pada poslati helikopteri ruskog Ministarstva odbrane An-24 i Mi-8 Pogranicne sluzbe u Sociju. Istovremeno su dva broda - tegljaci "Merkur" i "Kapetan Buklinicev" - krenuli iz luka Tuapse i Novorosijsk. Nekoliko minuta kasnije je specijalno opremljeno spasilacko plovilo "Spasatel Prokopcik" krenuo iz luke Gelendzik ka mestu pada.

Istog tog dana su ukrajinske oruzane snage vrsile vezbu obuke za zemlja-vazduh raketne sisteme S-300PS, S-200V 'Vega' i druge zemaljske i pomorske SAM sisteme kratkog dometa. Medju metama vezbe su bili Tupolev Tu-143 'Reis' bespilotne izvidjacke letilice. Ukrajinska vazdusna odbrana je tokom vezbe unistila ukupno 11 daljinski kontrolisanih meta, a lansirano je oko 40 SAM. Ciljne nespilotne letilice su letele na veoma malim visinama da bi imitirale krstarece rakte i pomorske desantne avione koji lete nisko. Maksimalna visina koju moze postici Tu-143 bespilotna letilica je manja od 5.000 metara. Vezbe su bile pod nadzorom ruskih vojnih predstavnika, ukljucujuci tu i komandanta ruskih vazdusnih snaga, general-pukovnika Kornukova.

Ukrajinske zemaljske SAM rakete su lansirane sa 31-og poligona pomorskog oruzja koji se nalazi na Rtu Apuk na istocnoj obali Krimskog poluostrva. Ruski avion se srusio oko 334-374 kilometara istocno od Rta Apuk. Ovo prevazilazi maksimalni opseg/visinu svih kopnenih ili pomorskih SAM sistema trenutno u ukrajinskoj sluzbi.

Americki odgovor

Skoro odmah nakon pada aviona kompanije Sibir Airlines Tu-154M, americka stampa je objavila izvestaje, na bazi anonimne izjave izvora iz americke vojske, koji ukazuju na to da je ruski avion oborila ukrajinska raketa. Ovu informaciju su ubrzo ponovile najvece americke novine sa izuzetnom agilnoscu, pa je postala de-facto zvanican stav americke vlade o ovom pitanju.

Tehnicki aspekti pada aviona Tu-154 su relativno laki za razumevanje: avion je pao dosta van maksimalnog dometa svih kopnenih SAM sistema na Krimu. Pre pada avion je leteo na visini od 11.000 metara - dosta iznad maksimalne visine svih pomorskh SAM sistema u ukrajinskoj sluzbi, koje su ogranicene sa 4.000 metara, kojih mogu dostici 20 Gecko rakete nadogradjenih SA-N-4 SAM sistema male visine na brodu 'Krivak III' klase "Hetman Sahajdachniy" patrolne fregate.

Politicki aspekti ovog incidenta, medjutim, su daleko tezi za razumevanje. Zasto bi SAD tako pozurile da okrive Ukrajinu - jednog od svojih najblizih saveznika medju bivsim sovjetskim republikama - bez cvrstih dokaza protiv ove zemlje? Americke tvrdnje o satelitskim fotografijama koje pokazuju da je avion Tu-154 unisten raketom SAM do sada nisu potvrdjene cinjenicama. Mnogi vojni eksperti imaju snazne rezerve vezano za mogucnost postojanja takvih slika. Zasto?

Sasvim je moguce da satelitski slikovni sistem detektuje lansiranje rakete SAM bilo u infracrvenom ili vizuelnom opsegu. Ovo je narocito tacno za velike rakete SAM kao sto su S-200 i S-300, koje daju relativno visok IC i vizuelni potpis tokom lansiranja. Medjutim, nakon lansiranja rakete satelitski slikovni sistem ce postati neefektan u vizuelnom pracenju putanje rakete: zbog veoma velike brzine rakete, njen IC trag se brzo raspe. Konacno, da bi pokazali da ce SAM verovatno presresti avion, za to bi morala da se zna pozicija aviona i putanja SAM na ne vise od 30 sekundi pre presretanja za ove tipove SAM raketa, ovo je zbog velike brzine rakete.

Vrlo je neverovatno da bi neki satelit mogao da zabelezi neku SAM raketu i avion Tu-154 za manje od 30 sekundi pre moguceg presretanja. Vazno je razumeti da ovo nije toliko zbog sposobnsoti satelitskih slikovnih sistema koliko zbog kontrolnih aspekata satelitskog izvidjanja. Ovo potpuno diskredituje tvrdnje anonimnih americkih vojnih izvora da imaju dokaze o presretanju ruskog aviona od strane ukrajinske SAM rakete.

Politicko obrazlozenje

Nakon teroristickih akata u SAD 11. septembra medijska samo-cenzura je postala uobicajena pojava u americkim medijima. Veoma je neverovatno da bi informacija iz "neimenovanih izvora u Pentagonu" mogla slucajno procuriti i biti objavljena u vodecim nacionalnim novinama u vreme kada su dobri odnosi izmedju Rusije i Ukrajine toliko vazni za americke anti-teroristicke napore.

Medjutim, mozda ima nesto jos vaznije, kao odgovor Izraela na gubitak tako velikog broja njenih gradjana u onome sto izgleda kao teroristicki napad. U vreme kad SAD pokusava da pridobije vecu saradnju arapskog sveta u svom ratu protiv terorizma, svaki odgovor Izraela na tako masivan teroristicki napad protiv njenih gradjana bi mogao potpuno unistiti sanse americkih diplomata na Bliskom istoku, sto bi SAD ostavilo bez toliko potrebne podrske arapskih zemalja.

"Venik", Filadelfija, Pensilvanija

Mape ljubaznoscu "Venik-a":

Klikni ovde za mapu rute leta aviona Tu-154 -http://www.truthinmedia.org/Images2001/tu154-map1.gif.

Klikni ovde za mapu mesta pada aviona Tu-154 i zone ukrajinskih vojnih vezbi - http://www.truthinmedia.org/Images2001/tu154-map2.gif .

P.S. Rusija krivi zalutalu raketu za avionsku nesrecu

MOSKVA, 12. oktobar - Ruski istrazitelji su u petak rekli da je zalutala raketa udarila u ruski putnicki avion na nebu iznad Crnog mora prosle nedelje, a Ukrajina je priznala da su mozda njene snage krive, izjavile su lokalne agencije, prema izvestaju agencije Reuters od 12. oktobra.

Ukrajina, koja je ranije cvrsto poricala svaku odgovornost, je rekla da bi raketa mogla doci sa njenih vojnih vezbi ispaljivanja pravih raketa sa Krimskog crnomorskog poluostrva, u vreme kad se srusio avion kompanije Sibir Airlines.

"Istrazna komisija je nasla da je pad aviona TU-154 rezultirao od udara bojeve glave protivavionske rakete'', citirala je ruska agencija Itar Tass Vladimira Rushaila, sefa ruskog savetodavnog Saveta za bezbednost.

On je to rekao na konferenciji za stampu u ruskom crnomorskom odmaralistu Soci odrzanoj radi prezentacije preliminarnih nalaza istrazitelja pada aviona.

"Uzrok je mozda bilo slucajni pogodak rakete S200 ispaljene tokom ukrajinskih vojnih vezbi'', rekao je Evhen Marcuk, njegov ukrajinski kolega, kako citira novinska agencija RIA.

I tako, eto vam. Ispostavilo se da je nasa treca alternativa - da je nasa vlada u pravu - tacna. Sto ne govori mnogo o kredibilnosti ukrajinske vlade i njene vojske.

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.