IZ FENIKSA, ARIZONA - SPECIJALNA SERIJA: DJURDJEVIC O TERORIZMU

Bob Djurdjevic


 
21.10.2001.
 
Nasi "dobri momci" su u drugom svetskom ratu planirali da uniste Nemacku sa antraksom

Svaki rat mora da ima "dobre momke" i "strasila". Bas kao i u sportu. Ne moze biti nekih sivih zona. U protivnom, gomila ne bi znala za koga da navija, zar ne?

Pa, kao sto je svaki pazljivi proucavalac istorije do sada mozda zakljucio, ni u jednom ratu nema "dobrih momaka". Nema "pravednih ratova". Svi ratovi su destruktivni i tako inherentno losi. Covecanstvo uvek gubi u igri rata bez obzira koliko jako "dobri momci" vicu da je slavna pobeda blizu. I bas kao sto nasa stara izreka podseca na pocetku svakog rata, "istina je prva zrtva rata".

Sto je razlog da mi cesto moramo da cekamo decenijama da bi saznali uzasnu istinu o ljudima za koje smo verovali da u "dobri momci". U vreme kad se strah od antraksa siri Amerikom jedan skotski list, Sunday Herald (iz Glazgova), objavio je pricu o monstruoznom planu saveznika u drugom svetskom ratu, "dobrih momaka" u nasim udzbenicima istorije, da uniste Nemacku koriscenjem ove smrtonosne hemikalije.

Kako se ispostavilo nisu morali to da urade, jer su porazili Nemacku "konvencionalnim sredstvima". Sto je ukljucilo spaljivanje nekoliko stotina hiljada nevinih civila u mestima kao sto su Drezden, Hirosima i Nagasaki. I da, ponekad su nasi "dobri momci" cak zrtvovali sopstveni narod, kao sto je uradio Vinston Cercil sa gradom Koventrijem (toboze da ne bi otkrio Nemcima da je Britanija provalila njihovu ultra-tajnu masinu Enigma). A nasi "dobri momci" su takodje ponekad bacali svoje bivse saveznike (komunistickim) vukovima kad im vise nisu bili od koristi (vidi "Kocevje: Tito`s Bloodiest Crime" - http://www.truthinmedia.org/Bulletins/tim91-2-1.html).

Tako da se cini da su danasnji teroristi bili dobri ucenici istorije. Oni su mozda naucili svoje zle planove i dizajne od nasih "dobrih momaka" u drugom svetskom ratu. Sto bi bilo veliko upozorenje za ljude otvorenog uma o nasim "dobrim momcima" u danasnjem ratu protiv terorizma. Ne daj Boze da nasi potomci citaju jednog dana, za nekoliko decenija, o tome kakve su uzasne zlocine pocinili nasi danasnji "dobri momci", dok nas vode u jos jedan "pravedan rat".
 
Sa ovim uvodom, evo nekih odlomaka iz clanka u glazgovskom listu Sunday Herald od 14. oktobra:
 
George Rosie: Velika Britanija je planirala da unisti Nemacku sa antraksom - sramota saveznika iz drugog svetskog rata

Dok se svet uzasava od strasne mogucnosti da teroristi al-Kaede vode rat antraksom protiv gradjana SAD, Sunday Herald moze da otkrije da je Britanija proizvela pet miliona antraks stocnih pogaca tokom drugog svetskog rata i planirala da ih baci na Nemacku 1944. godine.

Cilj operacije Vegetarijanac bio je da se uniste nemacka goveda i onda bakterija rasiri na ljude. Kako ljudi nisu imali pristup antibioticima, ovo bi izazvalo da mnogo hiljada - mozda cak miliona - nemackih muskaraca, zena i dece, umre uzasnom smrcu.

Te antraks pogace su testirane na ostrvu Grinard, kod Vester Rosa, koji je konacno ociscen od kontaminacije 1990. godine. Operacija Vegetarijanac planirana je bila za leto 1944. godine. Ali, ispostavilo se, otkazana je jer je invazija saveznika u Normandiji uspesno napredovala.

Detalji ove ratne tajne operacije zabelezeni su u nizu dokumenata Ministarstva rata (WO 188) u Javnoj arhivi u gradu Kju. Neki od ovih dokumenata su jos uvek klasifikovani kao drzavna tajna. Covek ciji je zadatak bio da sprovede operaciju Vegetarijanac bio je dr Pol Fajlds, direktor bioloskog odseka u Porton Daunu kod Solzberija u Viltsiru. Fajlds je prethodno bio na celu Medicinskog istrazivackog veca bakterijsko hemijskog odseka u bolnici Midleseks. [.]

Antraks je proizvelo Ministarstvo poljoprivrede i ribolova u svojoj veterinarskoj laboratoriji u Sariju. Jedan Oksfordski profesor, po imenu dr E Suster, bacio se na posao pronalazenja pumpe za ubrizgavanje ovog bacila u pogace za stoku. Naucnici Porton Daun-a su se odlucili za kartonske kontejnere kockastog oblika, precnika 18 cm, za nosenje inficirane hrane.

Svaki je sadrzao 400 pogaca. Oni su trebali da imaju celicnu drsku `velicine koja omogucava operateru da uhvati rucku bez teskoce dok nosi debele kozne ili rukavice... ` Trinaest zena je regrutovano tada iz razlicitih firmi koje prave sapune, one su se zaklele na cuvanje tajne i dat im je posao ubrizgavanja antraks spora u pogace za goveda.

Istovremeno, Fajlds i njegov tim su radili na iznalazenju najboljeg naicna da se zarazena stocna hrana dopremi do nemackih krda.

Istrazivacka jedinica RAF-a je dosla do prostog resenja - drvenih posluzavnika koji se lako prave a koji se uglavljuju u avionske padobrane za signalne rakete. Njihove Komande bombardera, Lancasters, Halifaxes i Stirlings su izabrane za taj posao. Do pocetka 1944. operacija Vegetarijanac je bila spremna za pokret. Od kljucne vaznosti je bilo da se napadi izvedu u letnjim mesecima. [.] Ali, do leta 1944. kad je Fajldsova operacija bila spremna za lansiranje, dogodila se invazija u Normandiji i saveznicke vojske su se probijale kroz severnu Francusku i dalje kroz Italiju. Rat protiv nacisticke Nemacke je umesto toga dobijen konvencionalnim sredstvima. Krajem 1945. godine pet miliona stocnih pogaca zarazenih antraksom je spaljeno u jednoj od peci Porton Daun-a".

Da procitate celu pricu u listu Sunday Herald idite na http://www.sundayherald.com/19248 .

U medjuvremenu, ako ste zbunjeni oko toga ko su stvarno "dobri momci", tekst agencije Associated Press iz Vasingtona, od 16. oktobra, nece vam bas pomoci da ublazite svoju zbunjenost. Jer on pokazuje nase "dobre momke" i iranske "lose momke" na istoj strani sudske bitke - protiv nekih americkih ljudi!

Vlada SAD nije uspela da blokira svedocenje bivsih talaca protiv Irana

Ne, nema stamparske greske u gornjem naslovu, niti potrebe da ga ponovo citate. Narocito ne posto ste citali o nasim "dobrim momcima" iz drugog svetskog rata u prethodnom clanku. Da, administracija americkog El Presidente Jorge Dubya Arbusto (Dzordz V. Bus - na spanskom je, u stvari, pokusala da stavi carapu u usta bivsim americkim taocima koji su 444 dana bili zatvorenici Ajatole Homeinija i njegovih islamskih revolucionara, sto je bio jedan od najozloglasenijih perioda predsednikovanja Dzimija Kartera (1976-1980).

Evo odlomka iz te price:

Vasington, 16. oktobar - Busova administracija je izgubila sudsku bitku da blokira svedocenje protiv Irana bivsih americkih talaca koji kazu da treba da dobiju kompenzaciju sto su bili "prve americke zrtve terorizma" [.]

"Vlada SAD treba da se stidi" jer igra "ulogu surogata za Iran," rekao je Bari Rouzen, bivsi atase za stampu ambasade u Teheranu, u jednom intervjuu, pre nego sto je svedocio na sudu u ponedeljak o svom zatvorenistvu. "Mislim da americka vlada ovo radi samo zbog dogadjaja 11. septembra", rekao je Rouzen.

Portparol Stejt Departmenta Filip Riker je u utorak rekao da intervencija vlade u ovom slucaju "nema apsolutno nikakve veze sa ratom protiv terorizma" [.]

U sudskim listovima je Ministarstvo pravde reklo da vlada trazi "trenutni prekid" parnice delimicno "da zastiti spoljnu politiku zemlje i interese nacionalne bezbednosti generalno". "Uprkos tome kako to moze izgledati - mi ne intervenisemo da branimo interese Irana", rekao je pravnik Ministarstva pravde Dzejms Giligan na sudu u ponedeljak.

Americki okruzni sudija Emet Salivan je rekao da je "potpuno neoprostivo ... sramno" da je administracija cekala do proslog petka popodne da obavesti sud da intervenise u slucaju starom devet meseci. Salivan, koji ce odluciti koliko kompenzacije da se dodeli, odbio je da blokira svedocenje u kojima su svedoci opisali kako su ih tukli, lazna pogubljenja i pistolje koje su im uperavali u glave iranske snage bezbednosti".

To sto se Busova administracija stavlja na stranu sa iranskim "losim momcima", koji su sada potrebni Busu da podrze njegov rat protiv Talibana u Avganistanu, a protiv americkih gradjana, pokazuje kako je tanak oreol "patriotizma" oko lidera Novog svetskog poretka. A to potvrdjuje i stav da su nasi "dobri momci" isto tako losi kao i njihovi "losi momci".

Kao sto sam rekao na pocetku ove kolumne, nema "dobrih momaka" ni u jednom ratu. Nema "pravednih ratova". Samo nepotrebnih zrtava rata. Na pocetku 20. veka civilne zrtve su cinile oko 20% ukupnih zrtvi. Na kraju 20. veka nevini civili predstavljaju oko 80% ratnih zrtava.

I to je "progres" covecanstva? Naravno da nije. To je realnost Novog svetskog poretka i njegovog ozakonjenog drzavnog terorizma

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.