IZ FENIKSA, ARIZONA - SPECIJALNA SERIJA: DJURDJEVIC O TERORIZMU

Bob Djurdjevic


 
 12.09.2001.

"Kolateralna steta" se vraca
 
 
Mateja 26:52 - "Vrati svoj mac u korice", rekao mu je Isus, "Jer svi koji se maca late od maca ce i poginuti"
 
FENIKS, utorak, 11. septembar 2001. - "Ne mogu da verujem sta se desava" , rekao mi je jutros sokirani blizak prijatelj o najsmrtonosnijem napadu na americkom tlu jos od Perl Harbura (ili mozda uopste?). "Nista to nije iznenadjujuce", odgovorio sam. "Ja sam video isuvise tragedija (sirom sveta) u poslednjih 11 godina, neke i licno, kao sto znas, da bi me ista vise zbunilo".
 
Nije to bio blazirani odgovor. Samo cinjenican. Tako sam mu objasnio.
 
Kad su "jedina svetska supersila" i njeni saveznici bombardovali i ubili na hiljade nevinih civila u Iraku i Srbiji, Amerikancima je receno da je to bila samo "kolateralna steta". Na kraju krajeva, mi, "prvaci demokratije i slobodnog sveta", samo smo se borili protiv ubilackih rezima Sadama  Huseina i Slobodana Milosevica. Neke civilne zrtve su bile "za zaljenje, ali neizbezne", rekli su nam portparoli Pentagona, NATO-a ili Stejt Departmenta.
 
Sada su se stvari okrenule. Terorizam izaziva terorizam. Neimenovani teroristi, pretpostavlja se da su "islamski fundamentalisti", sada su ubili na hiljade nevinih Amerikanaca u borbi protiv, kako oni misle, ubilackih rezima Bila Klintona i Dzordza V. Busa. Sada Amerikanci znaju iz prve ruke nesto od uzasa koji su osecali stanovnici Bagdada i Beograda kad su NATO bombarderi izbacivali svoj smrtonosni tovar na njih. Jedina stvar koja nedostaje su portparoli terorista koji nam govore sada da "je to bila samo "kolateralna steta"; da su neke civilne zrtve za zaljenje, ali neizbezne".
 
Ono sto smo mi radili Iraku i Srbiji bio je drzavni terorizam. Ono sto su neimenovani teroristi uradili nama danas bila je odmazda za drzavni terorizam. "Kolateralna steta" se na grozan nacin vratila pociniocu. "Sve se vraca, sve se placa". "Ko se s vatrom igra, od vatre se i opece".
 
Ali pazite: Ovo NIJE bio "Napad na Ameriku", kako ga nazivaju CNN i druge TV mreze. Ovo je bio napad u srce Novog svetskog poretka pod vodjstvom Vasingtona. Znakovi su nepogresivi. Pogledajte samo mete: Svetski trgovinski centar/Vol Strit, Pentagon... Neki izvori spekulisu da su jedan ili oba oteta aviona koji su se srusili u Pensilvaniji mogli imati za cilj Belu Kucu ili Kapitol.
 
Amerika i Amerikanci, odnosno nevini civili koji su danas poginuli, su "samo kolateralna steta". Kao sto su bili i iracki i srpski civili. Mi sada placamo za agresije i zlocine protiv covecnosti koje je pocinila nasa vlada. Bas kao sto su placali i iracki i srpski civili. Mi smo postali osobe bez kojih se moze. Bas kao sto su to bili i iracki i  srpski civili.
 
Tako da kad god cujete nekog politicara ili medijsku licnost da kaze da je ovaj napad bio "neisprovociran"; da je ovo ubistvo nevinih "muskaraca, zena i dece"; da je ovo bio napad na "americki stil zivota" - a nema sumnje da cete videti i cuti mnogo toga u narednim satima i danima - pokusajte da preokrenete uloge. Zamislite da slusate nekog irackog ili srpskog politicara koji koristi ove reci vezano za zrtve americkih bombi. I onda cete dobiti potpuniju sliku onoga sto se danas desilo.
 
U medjuvremenu, ludost takodje izaziva ludost. Prasina se jos nije slegla od zgrada Svetskog trgovinskog centra koje su se srusile, a vec neki "jastrebovi" u americkoj vladi i medijima traze "osvetnicke napade". To je prilicno plitko na na nekoliko nivoa.
 
Prvo, isti oni "jastrebovi" koji nam bombasticno govore da je "Amerika u ratu" ne mogu da navedu sa kim je u ratu. Tako da kome i cemu da se osvetimo?
 
Drugo, takvi "jastrebovi" nikad ne nauce lekciju. Covek samo treba da pogleda Bliski Istok za primer uzaludnosti nasilja. D bi zaustavio anti-americki terorizam, Vasington mora da zaustavi sopstveni drzavni terorizam. Oba tipa terorizma su podla i neoprostiva.
 
Konacno, ako postoji nesto pozitivno u ovoj ogromnoj americkoj tragediji, ako postoji jedna dobra stvar koja izlazi iz celog ovog ludila - nadajmo se da je to smrt te sheme "trgovaca smrcu" - nacionalnog Odbrambenog raketnog stita. Ovaj stit guraju niz grlo americkih poreskih obveznika i Klintonova i Busova administracija, uprkos protivljenju vecine nasih saveznika.
 
Sada imam veoma prosto pitanje za americkog predsednika: U svetlu onoga sto se danas dogodilo u Njujorku, Vasingtonu i Pensilvaniji, kako bi nas vas nacionalni Raketni odbrambeni stit zastitio od ovog napada?
 
Odgovor je ocigledan. Kongres bi trebalo da ubije ovaj stit pre nego sto on ubije nas - finansijski i geopoliticki!
 
U medjuvremenu, neka se Bog smiluje dusama svih nevinih ljudi koji su danas umrli kao "kolateralna steta" Klintonove/Busove spoljne politike.  Novi svetski poredak pod vodjstvom Vasingtona se na grozan nacin vratio kuci. Jer, "ko se maca lati od maca ce i poginuti".

[ Prethodni clanci ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.