FAIR Fairness & Accuracy In Reporting 130 W. 25th Street New York, NY 10001

http://www.fair.org/press-releases/racak.html

1. februar, 2001.

MEDIA ADVISORY:

SUMNJE U VEZI MASAKRA:

Mediji ignorisu pitanja o incidentu koji je podstakao Kosovski rat

1999. godine je otkrice tela u kosovskom selu Racak pomoglo da se gurne NATO u rat. Novi dokazi koji bacaju sumnju na tvrdnje da su ova tela bila civilne zrtve masakra podstakla su debatu u evropskim medijima - ali se u americkoj stampi ove vesti bukvalno zataskavaju.

U januaru 1999. americki sef misije Organizacije za saradnju i bezbednost u Evropi (OEBS) na Kosovu objavio da je 45 kosovskih Albanaca iz sela Racak masakrirano od strane srpskih vojnika. Americki diplomata Vilijam Voker je osudio ova ubistva kao "jezivi" masakr, tvrdeci da su mrtvi svi bili civili koji su brutalno ubijeni, mnogi od njih i izmasakrirani nakon smrti.

Kad su mediji sirom planete izvestavali o ovom masakru do potresnih detalja, pritisak za rat je pojacan i evropski saveznici, koji su prethodno oklevali, preduzeli su veliki korak ka odobravanju vazdusnih napada. Clanak u listu Washington Post (4/18/99) koji rekonstruise proces donosenja odluka o Kosovu otkrio je da je "Racak promenio politiku Zapada na Balkanu kako to retko cine pojedinacni dogadjaji".

Medjutim, uskoro su se pojavila problematicna pitanja oko toga da li je uopste bilo masakra u Racku, ili je taj incident izmanipulisan da gurne NATO u rat - pitanja koja su americki mediji u to vreme skoro potpuno ignorisali.

Clanci koje su pisali veterani dopisnici iz Jugoslavije, koji su dovodili u pitanje pricu Vilijama Vokera, objavljeni su na naslovnim stranicama francuskih novina kao sto su Le Figaro ("Tamni oblaci nad masakrom" 1/20/99) i Le Monde ("Da li su mrtvi u Racku stvarno hladnokrvno izmasakrirani?" 1/21/99). Nemacki dnevni list Berliner Zeitung je u martu (3/13/99) izvestio da je nekoliko evropskih vlada, ukljucujuci tu Nemacku i Italiju, vrsilo pritisak na OEBS da otpusti Vilijama Vokera na osnovu informacija OEBS posmatraca na Kosovu da tela u Racku "nisu bila - kako je Voker izjavio - zrtve srpskog masakriranja civila" vec uglavnom OVK borci koji su poginuli u borbi.

Londonski list The Sunday Times je izvestio (3/12/00) da je Vokerov tim americkih posmatraca tajno radio sa CIA, sledeci politiku smisljenu da gurne NATO u rat. "Evropske diplomate koje su onda radile za OEBS tvrde da je to odala americka politika koja je ucinila vazdusne napade neizbeznim", pisao je Sunday Times.

Nakon masakra Evropska unija je angazovala finski tim patologa-kriminologa da istrazi ove smrti. Njihov izvestaj je drzan u tajnosti sve do sada, dve godine kasnije. Americki mediji ignorisu ovu pricu, uprkos nalazu izvestaja da, iako su ljudi zaista umrli u Racku, nema dokaza o masakru.

Prema listu Berliner Zeitung (1/16/01), finski istrazitelji nisu mogli da utvrde da su zrtve civili, niti da su iz Racka, niti cak gde su tacno ubijeni. Osim toga, istrazitelji su pronasli samo jedno telo koje je pokazalo tragove ubistva u stilu egzekucije, a nikakve dokaze da su tela izmasakrirana.

List Berliner Zeitung takodje pise da su ovi nalazi zavrseni jos u junu 2000 godine, ali su njihovo objavljivanje blokirali UN i EU.

Osim jedne kratke price agencije United Press International (1/18/01), nijedan jedini americki medij nije objavio pricu o nalazima finskog tima. Mediji i dalje spominju Racak bez kvalifikacija, uprkos oblaku nesigurnosti koji visi nad ovom pricom.

Skorasnji izvestaj u listu Chicago Tribune (1/23/01) o miliciji albanskih separatista na jugu Srbije spekulise da Srbi mogu cak da "se vrate formi i odgovore na albanske provokacije odmazdom u stilu Racka". (Ova milicija koja je povezana sa OVK, koja se naziva UCPMB, navodno se priprema za novi rat i nedavno je pucala na britanske KFOR vojnike - The Guardian, 1/26/01.) Tribune nije spomenuo nikakva pitanja u vezi sa incidentom u Racku.

Skorasnja prica lista Philadelphia Inquirer (1/23/01) o odnosu Jugoslavije sa Tribunalom za ratne zlocine u Hagu tvrdi da "Srbi odbijaju da prihvate da ih svet vidi kao agresore" i primecuje da jugoslovenski predsednik Vojislav Kostunica "tvrdi da su ubistva [u Racku] namestena da izgledaju kao masakr da bi se naudilo Jugoslaviji." Otkrica finskog tima Racku, koja su dovela do Kostunicinih skorasnjih tvrdnji, prosla su nespomenuta.

Clanak agencije Associated Press (1/18/01) je spomenuo postojanje ovog novog izvestaja, javljajuci da Kostunica zeli da razgovara sa Hagom o "izvestajima finskih patologa koji kazu da nema dokaza o srpskom masakru" u Racku (1/18/01).

Uz napetost na jugu Srbije koja raste i strahu od novog kosovskog rata koji eskalira iz dana u dan, cutanje americkih medija u vezi ove price je uznemiravajuce.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.