http://www.interfax.ru/e/B/0/29.html?mode=9&title_style=exclus&others=2&id_issue=9685493


01.04.2004.

Izvod iz intervjua Vladimira Cizova, zamenika ministra spoljnih poslova Rusije

Koji je stav Rusije prema Kosovu? Da li ce Rusija zahtevati da KFOR razoruza albansku miliciju? Da li Rusija namerava da formulise sopstveni program vezano za problem Kosova?

Mi cemo nedvosmisleno postaviti ovo pitanje na Vecu Rusija-NATO, ne zato sto zelimo da nadjemo razlog da kritikujemo NATO. Stvar je samo u tome da je situacija toliko vruca da ju je apsolutno nemoguce ignorisati.

Mi moramo da nazovemo stvari pravim imenom, a ne samo da izrazavamo zaljenje zbog nasilja, ko god da ga cini. Pocinioci eskalacije nasilja u ovom regionu moraju se pronaci. Za nas sama eskalacija nije bila veliko iznenadjenje; pa, mozda smo bili malo zateceni njenom velicinom. Mi smo odavno mislili da ce se to desiti, a odluka da povucemo nase mirovne trupe je u velikoj meri bila zasnovana na razvoju situacije u korist mono-etnickog drustva u tom regionu.

U Briselu cemo redloziti nasim NATO partnerima da se nedavni neredi na Kosovu istraze a pocinioni kazne, narocito zbog toga sto su mnogi od tih pocinioca sasvim dobro poznati. Osim toga, mi smo uvereni da je strozija kontrola elemenata u provizornoj samo-vladi neophodna. I, naravno, neophodno je da se suspenduje sav razgovor vezano za datum davanja Kosovu definitivnog statusa.

Da budem potpuno iskren, iznenadjen sam nekim predlozima koji se iznose na Zapadu o potrebi da se ubrzaju pregovori o statusu Kosova jer inace, kaze se, Albanci ce nastaviti sa nasiljem. Ovakav pristup bi znacio ohrabrivanje nereda i etnickog ciscenja. To je stav koji se ne moze opravdati ni sa pravnog ni sa politickog aspekta.

Sto duze sve ovo traje, to cesce dolazimo do zakljucka koji nije uzrok za radovanje: nase prognoze, ukljucujuci i one pesimisticke, su u poslednje vreme potvrdjene. Mi stalno govorimo poslednjih pet godina da se dogadjaji na Kosovu ne razvijaju onako kako bi trebalo.

Misija UN na Kosovu ima znacajne poluge uticaja koje bi mogla primeniti na organe lokalne samo-vlade, ali po nasem misljenju UN ne ispunjava svoje obaveze u tom smislu. Sto se tice KFOR-a, da, naravno oni su reagovali na nerede, rasporedili dodatne trupe, ali ovo ipak nije resilo problem.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2004 beograd.com. All Rights Reserved.