http://www.guardian.co.uk/Archive/Article/0,4273,4321358,00.html

Guardian Unlimited

ponedeljak, 17.12.2001.

Cudna nauka

David Cohen pozdravlja cudno i divno u svetu medjunarodnog naucnog istrazivanja tokom protekle godine

Postoje dve konkurentske verzije prekretnica do kojih su dosli istrazivaci sirom sveta tokom protekle godine vredne objave. Jedna, o kojoj se na ovom sajtu stalno pisalo, obuhvata takve raznolike ali poznate teme kao sto su istrazivanje celije rasta, svici Mrtvog mora, islamske studije, biolosko ratovanje i kloniranje embriona.

Druga, nesto manje slavljena oblast obuhvata onu vrstu papazjanijskih pitanja koja mozda nikad nece sasvim postici neku slavu sami po sebi, ali sigurno zasluzuju neku vrstu priznanja u svakom izvestaju o akademskim dogadjajima u 2001. godini koji drzi do sebe.

U Japanu, nakon konferencijskog rada predstavljenom na drugommestu, koji otkriva znacajno otkrice britanskih naucnika da zenke buba svaba snizavaju svoje standarde za muzjaka kako im bioloski sat otkucava, istrazivaci na Tokijskom univerzitetu su otisli jedan mali korak dalje predstavivsi prvu elektronski navodjenu buba svabu na svetu.

Ova buba svaba, kojoj je hirurskim putem ugradjen mikro-robotski ranac koji omogucava istrazivacima da kontrolisu njeno kretanje, nazvana je Robo-svaba, cije implikacije "za covecanstvo bi mogle biti ogromne", kaze Isao Simojama, vanredni profesor koji vodi istrazivacki tim ovog univerziteta za bio-robote.

U roku od par godina, predvidja Dr Simojama, slicno kontrolisani insekti ce nositi mini kamere ili druge senzorske uredjaje i koristice se za niz osetljivih misija - kao gmizanje kroz rusevine od zemljotresa u potrazi za zrtvama ili guranje ispod vrata radi spijunaze.

Koliko god da je zapanjujuci ovaj japanski tim, on je bled u odnosu na izuzetno otkrice koje je predstavio naucnik Vinod Purani na akademskoj konferenciji na podkontinentu pocetkom godine: da su muskarci Indijci nekada mogli da zatrudne i nose decu.

Prema listu Indian Express, Dr Purani je zasnovao svoj rad Medicinske avanture u Srimad Bagavadamu, na jednom Hindu spisu, koji sadrzi reference na zacece kod muskaraca i na tome da se stomak muskaraca otvarao zasecanjem da se omoguci da se rodi musko dete. Ta poslednja pojava je verovatno bio i prvi carski rez zabelezen u istoriji, rekao je on delegatima na toj konferenciji.

Jos jedan interesantan rad na konferenciji, iznet u avgustu, predstavila je Patricia Simonet, istrazivac sa Siera Nevada koledza u Nevadi, koja je prijavila svoje otkrice da psi proizvode i cetvrti jasni zvuk (pored lajanja, rezanja i cviljenja), koji je ona okarakterisala kao "brektanje". Ovaj zvuk - "bez sumnje veseo i razigran" - ne mogu cuti ljudi, ali kad ga je Dr Simonet pustila da ga cuje 15 stenadi u njenom uzorku, on je izazvao da ovi kucici krenu "odmah u zonu za igru i pocnu da se vesele".

Takodje u nekonvencionalnijim istrazivackim novostima kontinentalne SAD, u junu je bilo reci o tome da ce mozda u 21. veku tim na cijem je celu profesor poljoprivrede i bioloskog inzenjerstva na Purdue univerzitetu, Majkl Ladic, razviti hranu za vojnu upotrebu. Kazu da ova nova hrana, naizgled obicna tabla cokolade, sadrzi specijalne nutriente koji menjaju telesnu temperaturu i tako cini da vojnicima bude toplije u u hladnim klimama, ali i da budu "nevidljivi" za neprijateljevu opremu za termalnu slikovnu prezentaciju.

Jos jedan napredak za naredni vek je u aprilu izneo Carls Beard, specijalista za parazitske bolesti pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, koji je rekao za list Los Angeles Times da je kreirao genetski modifikovano prirodno djubrivo koje moze da iskoreni Sagasovu bolest, koja ubija 50.000 ljudi godisnje u Centralnoj i Juznoj Americi. Dr Beardov pazljivo proizveden zivotnjski izmet - izradjen od amonijaka, mastila i smole biljke guare, koji navodno mirise isto kao i prava stvar - navodno sadrzi specijalne bakterije koje sprecavaju takozvane " bube koje se ljube" da sire bolest, sto bi radile ako se prepuste svojoj normalnoj "dijeti" jedenja izmeta svojih roditelja..

Indija je bila mesto jos jednog od najinteresantnijih ovogodisnjih objavljenih istrazivanja u oblasti javnog zdravlja, Rhinotillexomania kod indijskih adolescenata, koje je sproveo Citarandzan Andrade, i kasnije ga objavio u uglednom Zurnalu klinicke psihijatrije.

Na bazi preliminarnog uzorka 200 adolescenata iz cetiri gradske skole, ova studija je nasla, izmedju ostalog, da se rhinotillexomania javlja prosecno cetiri puta dnevno, a vise od 20 puta dnevno kod znacajnog uzorka od 7,6%. Rhinotillexomania? To je cackanje nosa za nas ostale.

Na polju naprednog tehnoloskog istrazivanja australijski fizicar Dzon Keog je verovatno iznenadio mnoge posvecujuci deo godine pripremi prijave za neocekivani patent u svojoj antipodnoj domovini - za ono sto je on nazvao "kruzni uredjaj za olaksanje transporta", bolje poznato kao "tocak". Dr Keog je kasnije rekao, malo neubedljivo, da je to uradio da bi istakao probleme u novom australijskom zakonu o patentima.

I Dr Keoghovo otkrice tocka i otkrice vezano za rhinotillexomaniju su bili medju finalistima na ovogodisnjoj farsicnoj dodeli Ig Nobelove nagrade Harvardskog univerziteta, koji proslavlja najneverovatnija istrazivanja i otkrica u proteklih 12 meseci. Ovaj dogadjaj sponozorise casopis Anali neverovatnih istrazivanja, neka vrsta lista Private Eye u svetu nauke, koji je u proslosti objavljivao clanke kao sto su Adolescentna demencija i Macje reakcije na ljude sa bradom, i navodno ozbiljno "naucno" ispitivanje pada skotskih toaleta u Glazgovu.

Dr Andrade, rhinotillexomaniologt, je bio dovoljno dobre volje da otputuje iz Indije u Boston, da primi nagradu za svoj istrazivacki rad. Njegova nagrada se sastojala od telefonskog podmetaca pricvrscenog na dve konzerve montirane na jeftinu drvenu plaketu.

Ali nije svaki medicinski istrazivac u svetu u 2001. godini bio tako veseo pod pritiskom. U jednoj od izgleda bujice slicnih prica - bilo ih jos u SAD i Australiji - 30-ogodisnjem pacijentuje porota dodelila 2,1 miliona USD nakon dokaza da je neuropsihijatar Donald Dadli, koji je umro pre sudjenja, kovao zaveru da hemijski izbrise deo mozga ovog coveka kao deo plana da stvori malu armiju obucenih ubica.

Stoga bi mozda bilo bolje ucenjacima koji zele da ismeju ekstremnije pokusaje nekih istrazivaca u narednoj godini da to urade tek nakon sto prvo unajme Robo-svabu radi zastite i pojedu poneku nevidljivu cokoladu.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2001 beograd.com. All Rights Reserved.