http://www.guardian.co.uk/Kosovo/Story/0,2763,770954,00.html

08.08.2002.

Oliver Burkeman iz Njujorka

UN 'ignorise' zlostavljanja u domovima za dusevne bolesnike na Kosovu

Pacijente u institucijama za dusevne bolesnike UN na Kosovu siluju i fizicki napadaju pred ocima UN osoblja, drze ih u "prljavim i degradirajucim" uslovima, i preti im se kaznama ako prijave zloupotrebe, prema osudjujucoj istrazi juce objavljenoj u Njujorku.

U jednom slucaju zena pacijent je silovana posto su je UN sluzbenici zakljucali u sobu sa muskim pacijentom jer su zeleli "da je smire", dok su sluzbenici koji su posmatrali drugo silovanje u hodniku rekli da nisu intervenisali jer zrtva "mora da je to trazila", prema nezavisnoj Medjunarodnoj grupi za prava dusevno obolelih (MDRI), koja je i sacinila ovaj izvestaj.

"Ovo je prozimajuci sablon ozbiljnih zloupotreba. Vladavina zakona prosto se ne primenjuje unutar ovih psihijatrijskih objekata", rekao je juce Dr Erik Rozental, osnivac MDRI. "Mi smo nasli ekstremni, neljudski i degradirajuci tretman, arbitrarno pritvaranje i fizicke i seksualne napade na zene, a od vlasti smo dobili blanko poricanje".

Dr Robert Okin, glavni psihijatar u najvecoj bolnici u San Francisku i jedan od autora ovog izvestaja, je rekao da UN "ne postuje sopstvene standarde za zastitu i tretman mentalno obolelih i okrece glavu od dokaza" u mentalnim institucijama na Kosovu - domu Shtime, u kome ima 285 pacijenata koji se nalazi 19 milja juzno od Pristine, i domu za stare u Pristini - i bolnici Pristinskog univerziteta.

Tokom dvogodisnjeg ispitivanja, istrazitelji u domu Shtime su prijavili da su nasli pacijente kako spavaju na betonskom podu medju gomilama ljudskog izmeta, ili na prljavim od izmeta carsavima, i da provode dane u apatiji, ponekad bez odece, a cesto nemajuci nista da rade. Daju im se psihotropski lekovi kojima je istekao rok, bez nadzora su strucnjaka, jer medju osobljem nema nijednog psihijatra.

U drugim izvestajima o seksualnim napadima, muskim pacijentima se dozvoljava da setkaju zenskim odelenjem nocu i nalaze ono sto je jedan radnik Crvenog krsta nazvao "dobrovoljne i nedobrovoljne dragane".

Direktor psihijatrijskih institucija na Kosovu je rekao za MDRI da nema novac na raspolaganju da stavi sigurnosna vrata da zastiti zensko odelenje, iako na drugim mestima u objektu ima novca za obnovu, kaze ova grupa.

Jedan sluzbenik Misije UN na Kosovu (Unmik), koji ima nadzornu funkciju za vladu ove buvse jugoslovenske pokrajine, priznao je da izvestaj "nije generalno netacan".

Ova grupa je osudila UN sto stalno finansira obnovu ovih institucija umesto da integrise pacijente u programe za opstinsku negu. Ali zvanicnici kazu da nemaju novac za takve inicijative. Uz to, ovi pacijenti su uglavnom Srbi, dok okruzenje uglavnom cine Albanci, i pacijenti bi mogli biti "zlostavljani ili ubijeni" ako ih otpuste.

"Ovo ne treba ni na koji nacin da opravda lose okolnosti u ovim institucijama, ali ovo nije kao Njujork li Kalifornija". Ali se ovaj zvanicnik slozio da albansko osoblje "nije obuceno i verovatno nije bas dobrodusno nastrojeno" prema pacijentima.

Drugi UN zvanicnik je rekao da ova organizacija namerava da "istrazi i ispita" pojedinacne tvrdnje, ali da bi novac to mogao spreciti. "Pitanje je, da li imamo dovoljna sredstva da ispostujemo preporuke u tom izvestaju?" rekao je ovaj zvanicnik.

Kasnije u jednom izvestaju Unmik je rekao: "U toku je razvijanje spcijalnih programa da se bolnicarkama i osoblju obrati paznja na ovo pitanje", dodajuci da "su deca izvedena iz institucije Shtime i nisu vise ugrozena". Ali "da bi se izgradila struktura i mehanizmi da se borimo protiv ove pojave na lokalnom nivou... za to je potrebno vreme".

Dr Rozental je rekao da su pacijenti upozoreni od osoblja da cute. "Ako kazes nesto lose o osoblju Bog ce te ubiti", prijavljeno je da je jedna bolnicarka rekla jednom pacijentu pred istraziteljem MDRI u bolnici Pristinskog univerziteta.

Dvojici bivsih pacijenata, kao i lekaru koji radi za drugu jednu organizaciju, takodje su pretili clanovi osoblja da bi sprecili da ovi otkriju da su clanovi osoblja imali seksualne odnose sa dva pacijenta, kaze se u izvestaju.

Osim toga, "kada zene dijagnosticiraju da su mentalno obolele, dusevno one visu nisu kredibilne kao svedoci za zlostavljanje", kaze Laura Preskot, jedan od autora izvestaja i predsednik organizacije Sister Witness International, americke organizacije koju su osnovale bivse pacijentkinje ovakvih institucija.

Dr Okin je rekao da je UN birokratija sprecila ovu organizaciju da unajmi stranog psihijatra. U Shtime nema psihijatra jer "je UN zarobljen sosptvenom verzijom administrativne birokratije: njen sistem klasisfikacije je takav da nece sebi omoguciti da plati psihijatra", kaze on.

Ovaj izvestaj, kojeg je finansirao Institut za otvoreno drustvo, novcem finansijera Dzordza Sorosa, je juce potvrdila najuglednija organizacija za zastitu ljudskih prava u SAD. Kenet Rot, izvrsni direktor organizacije Human Rights Watch, ga je nazvao "duboko vaznim... uzasi koje on opisuje su neporecivi".

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.