http://www.independent.co.uk/news/World/Europe/2001-02/prostitution100201.shtml

10. februar 2001.

Rodjene u siromastvu, prodate za 850 funti da budu prostitutke

Justin Huggler iz Pristine

Trgovina robljem: Evropske zemlje zele da suzbiju kriminalne bande koje krijumcare zene iz Istocne Evrope u zivot pun silovanja i nasilja

Viktorija je mislila da ce zapoceti lep novi zivot na Zapadu. Imala je 18 godina, bila je bez posla i imala je tu nesrecu da se rodi u Moldaviji, najsiromasnijoj zemlji u Evropi. Kad joj je jedna prijateljica rekla da poznaje coveka koji bi im mogao naci posao plesacica u Italiji, mora da joj se cinilo kao da ce joj se ostvariti snovi. Kako je mogla da zna, kad je predavala svoj pasos i usla u kola, da je njen "spasilac" trgovac belim robljem?

Trgovina robljem je ziva i cveta u Istocnoj Evropi, zivi u senci krijumcarenja osoba koje pokusavaju da se probiju u Tvrdjavu Evropu. Zrtve ove nove trgovine robljem primoravaju na seks bez kondoma, tuku ih i siluju. A ova trgovina cveta pred nosem medjunarodne zajednice, na Kosovu koje je pod upravom Ujedinjenih nacija.

Viktoriju je pronasla policija Ujedinjenih nacija kad je napravila raciju u jednom baru u Pristini koji je radio i kao bordel. Ona je sada na bezbednom mestu. Njena prica je uzeta iz njenih izjava policiji UN. Njeno ime je promenjeno.

Prvo su je odveli na pijacu roblja u jedan beogradski stan. "Mi smo sve morale da udjemo u tu sobu sa muskarcima, dok su nas oni gledali, a neki od njih i pipkali... Bila sam veoma uplasena. Jedan muskarac je zeleo da odem s njim u spavacu sobu. Rekla sam mu da necu. Tad me je covek koji me je odveo tamo udario i znala sam da sam u nevolji..." Viktoriju su "isprobala" dvojica klijenata, a kupio ju je jedan za 850 funti. Odveo ju je na Kosovo, gde je bila prisiljavana na seks sa klijentima za 50 funti na sat.

UN policija je nedavno pronasla prostitutke robove koje rade u glavnom nocnom klubu u Pristini "Majami Bic". Oni su izbavili vise od 120 prostituki robova na Kosovu. "Ali to je samo vrh ledenog brega", kaze Kristina Brubaher, iz jedinice UN za borbu protiv trgovine ljudima.

Najmladja prostitutka-robinja koja je pronadjena je Brita, devojcica iz Albanije koja je rekla da ima 14 godina. "Ali je izgledala kao da ima 12 godina", kaze gdja Brubaher. Policija sumnja da su Britu prodali njeni roditelji da bude robinja-prostitutka. Britu su vratili u Albaniju, ali su culi da je ona opet na Kosovu i da opet radi kao robinja-prostitutka.

Prvi "gospodar" robova koji je osudjen pema novom UN zakonu dobio je tri i po godine zatvora. Prema kosovskim starim jugoslovenskim zakonima, ovakvi "gospodari" obicno su uspevali da izbegnu zatvor. Policija smatra da su gospodari poslednja karika u dugackom lancu organizovanog kriminala.

Medjunarodna organizacija za migrante (IOM), nezavisna organizacija, vraca izbavljene robove u njihove zemlje. IOM je dala listu The Independent pristup svojim podacima o Mariji, jos jednoj zeni koja je sada na bezbednom mestu.

I Marija je iz Moldavije. Prema IOM, 64% ropkinja-prostitutku na Kosovu su iz Moldavije. "Kod drugih zemalja, kao Rumunije, nalazimo da samo zene iz najsiromasnijih delova drustva zavrsavaju kao prisilne prostitutke", kaze Tal Raviv, iz IOM. "Ali Moldavija je toliko siromasna, svi ocajnicki zele da pobegnu odatle".

Mariju, staru 18 godina, regrutovali su roditelji jednog prijatelja, koji su joj obecali posao u Rumuniji - samo bi u Moldaviji posao u bedno siromasnoj Moldaviji mogao da posluzi kao mamac. Obicno su zene te koje vrse regrutaciju. Cesto, kaze g. Raviv, su one bivse zrtve trgovine seksualnim robljem.

Marija je bila prisiljena da radi kao prostitutka u Peci. Nikad joj nista nije placeno. Pobegla je kad ju je jedan klijent odveo u drugi grad. Pobegla je sa jos jednom prostitukom i krila se u zbunju satima. Onda su isle po gradu i kucale od vrata do vrata, moleci za pomoc.

Marija zeli da se vrati u Moldaviju i IOM planira da je posalje. Ali, iako je ova organizacija apelovala na vlade da daju novac da joj se pomogne u radu, nije dobila ni jedan peni.

Policija takodje ima premalo ljudi i malo je placena. U Pristini, gradu punom policije, samo 22 policajca rade na jedinici za borbu protiv trgovine ljudima. Oni imaju samo jedan auto - sto je hendikep koji trgovci ljudima nemaju. Jedna izbavljena prostitutka je rekla policajcima da je kupljena delimicno i razmenom za automobil Pezo iz 1988. godine.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.