http://www.independent.co.uk/news/World/Europe/2001-03/macedonia060301.shtml

6. mart 2001.

Justin Huggler iz Pristine:

Artiljerija ponovo pocinje da tutnja na Balkanu

Zvuk artiljerijske vatre ponovo je juce zloslutno odzvanjao Balkanom, kad je teska pucnjava izbila drugi dan za redom na granici izmedju Kosova i Makedonije.

Oko 150 americkih vojnika iz medjunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) se oklopnim transporterima prebacilo na granicu naspram makedonskog sela Tanusevci koje su okupirali albanski pobunjenici. Helikopteri i bespilotna izvidjacka letelica leteli su iznad ovog bojnog polja. Reporterima je naredjeno da napuste ovu oblast.

Makedonska vojska je pozvala rezerviste, a glavni grad, Skopje, samo 20 milja juzno od mesta borbe, dobro je cuvan, sa kontrolnim punktovima na svim putevima. Granica sa Kosovom, sto je glavna linija Pristine sa spoljnim svetom, bila je zatvorena drugi dan za redom.

Kazu da u toj oblasti ima oko 200 pobunjenika, duplo vise nego sto su bile ranije procene, a bugarski predsednik Petar Stojanov je ponudio da posalje trupe da pomognu makedonskoj vojsci.

BIlo je nepotvrdjenih izvestaja da se borba rasirila i van sela Tanusevci, na susedno selo Malina i planinu Kodra Pura. Ali izgleda da su pobunjenici poceli da se povlace do veceri. Svedoci kazu da su neki pobegli preko granice na Kosovo, sto bi podrzalo makedonske tvrdnje da je baza pobunjenika u ovoj pokrajini, a drugi su zarobljeni pucnjavom u sumi izmedju sela Tanusevci i granice. Americke trupe kazu da je par pobunjenika uslo na Kosovo, bacilo svoje oruzje i presvuklo se u civilnu odecu. "Mi preduzimamo korake upravo sada da sprecimo da se to desava", kaze major Dzim Marsal, portparol Amerikanaca. Makedonski zvanicnici su ostro kritikovali KFOR. Kazu da nedovoljno patrolira granicom sa Kosovom. Makedonski premijer Ljupco Georgievski optuzio je NATO za "indolentni tretman ove krize".

Ovo je balkanska nocna mora koju Makedonija predvidja vec godinama - a koju Zapad ignorise. Makedonija je toliko oklevala da dozvoli ulaz izbeglicama sa Kosova tokom NATO vazdusnih napada 1999. godine iz straha da ce oni podstaci zelje za autonomijom medju albanskom manjinom u Makeodniji. Oko 30% makedonskog stanovnistva su Albanci.

Sada nocna mora Makedonije preti da postane i nocna mora medjunarodne zajednice, pobunjenicka vojska koja slobodno operise iz Kosova pod upravom UN, pred nosom NATO-a, i zauzima oblasti u susednim zemljama.

Ocito je posebna grupa albanskih pobunjenika okupirala usku oblast u juznoj Srbiji gde ima puno albanskog stanovnistva. Vlada u Beogradu tvrdi da ove dve pobune nisu slucajno istovremene.

Na putu iz Beograda za Pristinu, policija jos uvek istrazuje mesto gde je eksplodirala bomba ispod autobusa koji je prevozio kosovske Srbe u pratnji KFOR-a pre par nedelja, pokusavajuci da otkrije kako je napad iskoordiniran.

Dva coveka su uhapsena, ali odbijaju da saradjuju. Takodje nije jasno ko stoji iza Nacionalne Oslobodilacke Vojske, ciji su gerilci u crnim uniformama juce bezali iz Tanusevaca na Kosovo.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 2000 beograd.com. All Rights Reserved.