http://www.independent.co.uk/news/World/Europe/2001-03/kla120301.shtml

12. mart 2001.

Veterani OVK povezani sa najnovijim ispadima nasilja u Makedoniji

Uprkos poricanju gerile po pitanju koordinacije, raste strah da nedavne borbe preko granice imaju za cilj stvaranje 'Velikog Kosova'

Justin Huggler iz Pristine

Sahrana u jednom malom selu na jugozapadu Kosova prosla je uglavnom nezapazeno od strane spoljnog sveta, dok se Balkanom siri panika a albanske izbeglice se tuku sa snagama bezbednosti u Makedoniji i Srbiji.

Pregovori za prekid vatre u Presevskoj dolini na jugu Srbije, kojima je posredovao NATO, nastavili su se juce bez uspeha. Ali dok se prica nastavlja, postavljaju se pitanja oko toga da li su ove dve, naizgled odvojene grupe pobunjenika koji su okupirali Presevsku dolinu, i neka sela u Makedoniji, deo koordinirane kampanje.

Podrska za obe operacije dolazi sa Kosova, a neki se pitaju koliko su blisko oni povezani sa zvanicno raspustenom OVK, koja se borila protiv snaga bezbednosti Slobodana Milosevica.

Prva pobunjenicka zrtva borbe u Makedoniji je sahranjena u selu Prejledit prosle nedelje. Njegovo ime je Shpend Mazrekaj i on je bio veteran OVK.

Gerilci u Makedoniji su juce poveli reportere u organizovani obilazak njihovih pozicija. Oni insistiraju da je njihova kampanja cisto domaca i da ima za cilj poboljsanje prava makedonske albanske manjine, a ne aneksiranje makedonske teritorije u "Veliko Kosovo", kako neki tvrde.

Ali prva gerilska sahrana je odrzana na Kosovu, a ne u Makedoniji. Neki ovde cak idu tako daleko da optuzuju komandante bivse OVK za osmisljavanje obe pobunjenicke operacije. Na izvestaju na naslovnoj strani vodecih kosovskih novina, Koha Ditore, tvrdi se da su cetiri clana brigade OVK `Ismet Jashari-Kumanova` viseg ranga bili iza pobunjenickih operacija koje su destabilizovale citav ovaj region - ali nisu ponudjeni nikakvi dokazi za ovu optuzbu.

Cetiri coveka koje je list Koha Ditore naveo su Malic Nohrecaj, Emrush Dzemajli, Ali Ahmeti i Gafur Elshani. Interesantno je da je bivsi komandant brigade `Ismet Jashari-Kumanova`, Ramush Hadrinajt, sada relativno nevazan politicar, prosle nedelje bio u Briselu na razgovorima sa NATO i EU. Ali niko nije ponudio nijedan dokaz da podrzi tvrdnje ovog lista. OVK je zvanicno raspustena, a mnogi njeni clanovi su se prikljucili "Kosovskim odbrambenim snagama". Ali kazu da su mnogi bivsi borci razocarani po zavrsetku Kosovskog rata.

Makedonski pobunjenici kazu da su skoro svi oni Albanci iz Makedonije, a ne Kosovari. Ali iza toga lezi cinjenica da su se mnogi dobrovoljci iz Makedonije prikljucili OVK i borili se u Kosovskom ratu.

Borbu protiv snaga Slobodana Milosevica neki Albanci vide kao borbu koja nije ogranicena na Kosovo - vec je pocetak pan-albanske borbe. Portparol OVK, Jakup Krasnici, nekada je obecavao oslobadjanje citave "albanske teritorije", ukljucujuci i jednu oblast koja je cak u severnoj Grckoj.

Granice u ovom delu sveta su uvek bile porozne, kako su to prosle nedelje otkrili americki vojnici koji su gonili gerilce van Kosova. Amerika je insistirala na tome da operise samo na kosovskom tlu - na zaprepascenje coveka ispred cije kuce su stajali, koji im je rekao da zivi u Makedoniji.

Na kraju kosovskog rata, kad su nervozne medjunarodne snage preuzele ovu pokrajinu, mnogim OVK dobrovoljcima iz Makedonije je uskracena mogucnost da ostanu na Kosovu, za cije su se oslobadjanje borili, i da uzivaju u pobedi. Umesto toga oni su se vratili zivotu u bedi i ozlojedjenosti u Makedoniji. Slicno tome, pobunjenici koji su okupirali Presevsku dolinu izgleda da su uglavnom lokalci. Ali juzna Srbija je bila jos direktnije umesana u Kosovski rat: Kosovo je bio deo Srbije, nije bilo granice, a Albance u Presevskoj oblasti su mucile i ubijale snage g. Milosevica.

Gerilska brigada umesana u najteze borbe u ovoj oblasti nazvana je po lokalnom coveku kojeg su ubile srpske snage bezbednosti, Ibrahimu Fejzulahu. Ali mnogi ovde priznaju da Kosovo moze samo da izgubi od ovih novih pobunjenickih grupa koje izazivaju haos oko svojih ivica. U roku od nedelju dana Albanci vide kako su na televizijskim ekranima svetskih tv kuca pretvoreni iz zrtvi u zlocince.

Pre samo dve godine, najmocnijii vojni savez na svetu dosao je da ih oslobodi. Sada se ti vojnici bore protiv Albanaca - a ovog puta pregovori kojima posreduje NATO imaju za cilj da stave pod kontrolu Albance, a ne Srbe.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.