8. januar 2002.
 
Imre Karacs iz Berlina
 
Leni Rifenstal pravi poslednji pokusaj da sahrani nacisticku proslost sa svojim novim filmom o ribama
 
Omiljeni filmski reziser Adolfa Hitlera ponovo radi, ali svako ko se pojavi na premijeri ocekujuci da vidi braon kosulje u sinhronizovanom marsu bice razocaran.
 
Leni Rifenstal je postala blaga od starosti i, na pragu svog drugog veka, zeli da razonodi publiku sa ribama.
 
Kreator Trijumfa volje ce napuniti 100 godina u avgustu i, kako je rekla za list Die Welt, namerava da proslavi ovaj dogadjaj sa novim delom. Ona vec decenijama roni medju koralima i snima zivot u morskim dubinama. Sada ovi dokumentarci treba da se montiraju i predstave kao novo delo, sto ce nju okvalifikovati za titulu "najstarijeg svetskog filmskog rezisera".
 
Film Impresije pod vodom verovatno nece proizvesti tako dubok uticaj kao film Trijumf volje, koji je podigao nacisticke relije u Nirnbergu do umetnicke forme. Niti ce dostici vrhove Tiflanda, rusticne spanske melodrame zavrsene ubrzo posle rata. Tvrdilo se da je Rifenstalova za ovaj film uzela za glumce Cigane iz nekog koncentracionog logora. Ona je takodje snimila nekoliko filmova u Alpima i rezirala Olimpiju, film o Olimpijskim igrama odrzanim u Berlinu 1936. godine. Ona se posle 1950-ih godina nije bavila reziranjem filmova, ali se uspesno afirmisala  kao fotograf. Njene slike misicavih Nubijaca u Sudanu su dobile neke pohvale, iako su mnogi kriticari nasli da su oni vise nego eho nacistickog kulta tela.
 
Nikada nije bila clan nacisticke stranke - samo je primala platu od Gebelsovog Ministarstva propagande - Rifenstalova je stalno tezila politickoj rehabilitaciji. Bilo je pokusaja za ponovnom procenom, naime na Sajmu knjiga u Frankfurtu, koji je izlozio hagiografiju Rifentsalove pre godinu dana.
 
Do svog poslednjeg daha ona radi na tome da spasi svoju reputaciju za potomstvo. Ona je vec napravila aranzmane za Rifenstal muzej koji ce se otvoriti nakon njene smrti.
 

[ Ostali clanci i misljenja ]

 

Copyright © 1995-2001 beograd.com. All rights reserved.