http://news.independent.co.uk/europe/story.jsp?story=347190

30.10.2002.

Nilski konji izranjaju kao najnovije turisticko blago

Alen Mlatisuma sa Skadarskog jezera u Jugoslaviji

Ima jedna nova atrakcija na Skadarskom jezeru u jugoslovenskoj republici Crnoj Gori: nilski konji.

Ovo jezero, vec poznato po svojim retkim pticama i ribi, sada je dom Nikice i Lakija, dva nilska konja koja ce na kraju otici u zooloski vrt.

Njihov vlasnik Dragan Pejovic kaze: "Oni su jako smesni u leto, kad se samo pojave na povrsini vode sa lokvanjima na glavama. Izgledaju trapavo, ali su veoma pametne zivotinje".

G. Pejovic i njegov brat planiraju da otvore zooloski vrt na ovom zivopisnom jezeru, oko sest milja juzno od glavnog grada ove republike, Podgorice. Za sada, tu je nekoliko divljih svinja, par jelena i jedan vuk.

Nikica, zenka, stigla je pre godinu dana kao poklon od beogradskog zooloskog vrta. Braca su pre par meseci kupila Lakija, muzjaka, iz Beca. Ovi nilski konji zive u ogradjenom prostoru jezera i brzo su se adaptirali i pridobili simpatije lokalnog stanovnistva i turista. "Nikica ceka ribare koji se vracaju iz ribolova otvorenih usta da bi je oni nahranili", kaze g. Pejovic.

Skadarsko jezero, najvece jezero na Balkanu, opkoracuje granicu sa Albanijom. To je najveca mocvara u ovom regionu i ima veliko utociste za ptice koje ukljucuje i rezervat za pelikane.

Crna Gora, koja ima planine i morsku obalu duz Jadranskog mora, se nada da poveca broj inostranih posetilaca promovisanjem svoj prastari prirodni pejsaz.

Turizam je mnogo trpeo tokom decenije ratova u ovom regionu izazvanih raspadom Jugoslavije. Ali Crna Gora, koja ima 600.000 stanovnika, se nada da ce se taj trend sada preokrenuti.

Dragan Jelusic, sef turistickog udruzenja Crne Gore, kaze: "Inostrani turisti se vracaju. Ocekujemo da se ovaj trend nastavi i da bude i nekih investicija".

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2002 beograd.com. All Rights Reserved.