http://www.jacksonville.com/tu-online/stories/081001/opi_6909814.html

petak, 10. avgust 2001.


BALKAN: Smotra koja nedostaje


Treba odati priznanje za shvatanje realnosti Busove administracije sto SAD izgleda nece biti deo Operacije Neophodna zetva - sledece planirane vojne avanture NATO na Balkanu.

Oko 3.500 NATO vojnika - britanskih, grckih, francuskih i italijanskih - planira da uleti u sicusnu Makedoniju ubrzo nakon sto vlada i tamosnji Albanci zvanicno potpisu mirovni sporauzm u ponedeljak. Ove trupe treba da pokupe i uniste oruzje pobunjenika - a onda, kad se osigura mir, se povuku trijumfalno u roku od mesec dana.

Nemojte racunati na to. Misije u Bosni i na Kosovu takodje je trebalo da budu brzo zavrsene.

A mirovni sporazum je fragilan, u najboljem slucaju. U sredu, na dan kad su pobunjenicki lideri dali prethodno odobrenje za ovaj plan, njihovi vojnici koji masu mitraljezima i granatama ubili su 10 vladinih vojnika blizu glavnog grada.

Cak i ako se napravi sporazum, pitanje je da li ce pobunjenicka Nacionalna oslobodilacka armija poloziti svoje mnogobrojno oruzje.

NOA, prema BBC-ju, se sastoji uglavnom od ostataka OVK koja je stavljena van zakona - bande terorista koja je gubila kosovski gradjanski rat sve dok NATO nije intervenisao. Na Kosovu je OVK sakrila vecinu svog oruzja od NATO-a - a kasnije ga upotrebila protiv mirovnjaka i Srba. Nema razloga da se misli na ce se ovi revolverasi ponasati drugacije u Makedoniji, sa ili bez novog imena.

Portparoli NOA kazu da oni samo zele neke reforme - nacionalne kvote u policiji i priznavanje albanskog kao drugog zvanicnog jezika, na primer. Ali cak i ako su iskreni, to nece zaustaviti radikalniju OVPMB - sumnjivu gerilsku grupu nazvanu po tri juzne srpske opstine sa velikim procentom albanskog stanovnistva.

OVPBM, koja takodje ima puno bivsih pripadnika OVK, se zaklinje da ce prikljuciti deo severne Makedonije i juzne Srbije Kosovu. Prosireno Kosovo, prema vecini planova, bi postalo nezavisna drzava, ili bi ga apsorbovala Albanija. OVPBM je i dalje aktivna, bez obzira na to sta se desi sa NOA.

Kad je isterao Srbe sa Kosova, NATO je raspalio plamenove albanskog nacionalizma. Sada mora da zivi sa posledicama toga. Konacno, borba za Veliku Albaniju se mora ili ostvariti ili poraziti. Sve dok NATO ne dozvoljava ni jedno ni drugo, ne moze biti pravog, trajnog mira.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©1995-2001 beograd.com. All Rights Reserved.