http://www.rense.com/general17/fit.htm

22.11.2001.

Patricia Reaney

Sicusni kompjuter napravljen od DNK - Trilion njih moze da stane u jednu epruvetu

LONDON (Reuters) - Sledeci trag Majke prirode, izraelski naucnici su napravili DNK kompjuter toliko sicusan da trilion njih moze da stane u jednu epruvetu i izvrsi milijardu operacija u sekundi sa preciznoscu od 99,8%.

Umesto da koristi cifre i formule da resi problem, mikroskopski kompjuterski unos, izlaz i softver su napravljeni od DNK molekula - koji memorisu i obradjuju sifrirane informacije u zivim organizmima.

Naucnici vide ovakve DNK kompjutere kao buduce konkurente njihovim konvencionalnijim rodjacima, jer minijaturizacija dostize svoje limite, a DNK ima potencijal da bude mnogo brza od konvencionalnih kompjutera.

`Mi smo napravili kompjuter nanoskale, od biomolekula koji je tako mali da ne moze da radi samo jedan zasebno. Kada trilion ovih kompjutera radi zajedno oni mogu da izvrse milijardu operacija', rekao je u sredu za Reuters profesor Ehud Sapiro iz Weizmann Instituta u Izraelu.

To je prva programabilna autonomna komjuterska masina u kojoj su unos, izlaz, softver i hardver svi napravljeni od biomolekula.

Iako je isuvise jednostavan da bi sada imao neku primenu, mogao bi da formira osnovu za DNK kompjuter u buducnosti, koji bi potencijalno mogao da radi unutar ljudskih celija i deluje kao nadzorno sredtsvo da detektuje promene koje potencijalno mogu izazvati bolest i da sintetise lekove za njihovo ispravljanje.

Ovaj model bi takodje mogao da formira bazu za kompjutere koji bi se mogli koristiti da skeniraju DNK biblioteke paralelno, bez nizanja svakog molekula, sto bi moglo ubrzati sticanje znanja o DNK.

OGROMAN POTENCIJAL

DNK moze da drzi vise informaicja po kubnom centimetru nego trilion CD-ova. Dvostruki helio molekul koji sadrzi ljudske gene memorise podatke na cetiri hemijske baze - poznate pod slovima A, T, C i G - sto mu daje ogromnu memorijsku sposobnost koju naucnici tek pocinju da upoznaju.

`Ziva celija sadrzi neverovatne molekularne masine koje manipulisu molekulima koje sifriraju informacije kao sto su DNK i RNK (njen hemijski rodjak) na nacine koji su fundamentalno veoma slicni racunanju', kaze Sapiro, sef istrazivackog tima koji je razvio DNK kompjuter.

`Posto jos uvek ne znamo kako da efektno modifikujemo ove masine ili stvorimo nove, trik je u tome da se nadju masine koje postoje u prirodi a koje se kombinovane mogu upravljati da stvarno racunaju`, dodao je on.

U clanku za naucni list Nature, Sapiro i njegov tim opisuju svoj DNK kompjuter, koji je molekularni model jedne od najprostijih masina za racunanje - automata koji moze da odgovori na odredjena pitanja sa da i ne.

Podaci su prezentovani parovima molekula na lancu DNK, a dva enzima koja se javljaju u prirodi deluju kao hardver koji cita, kopira i manipulise kodom.

Kad se ovo sve pomesa u epruveti, softver i hardver operisu na ulaznom molekulu da stvore izlaz.

DNK kompjuter takodje ima veoma malu potrosnju energije, tako da ako se stavi unutar celije ne bi zahtevao puno energije za rad.

DNK racunanje je veoma mlada grana nauke koja je zapocela pre manje od jedne decenije, kad je Leonard Adleman sa univerziteta Juzne Kalifornije (University of Southern California) bio pionir na ovom polju, koristeci DNK u epruveti da resi jedan matematciki problem.

Naucnici sirom planete sada pokusavaju da sjedine kompjutersku tehnologiju i biologijukoristeci dizajn same prirode da obrade informacije.

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright 1995-2001 beograd.com. All Rights Reserved.