Jewish World Review

http://www.jewishworldreview.com/sam/schulman.html

07. novembar 2000.

Sam Schulman

Klintonovo zavestanje: Svet u plamenu

Jedna od najcudnijih stvari u vezi ove izborne sezone je kako je stampa prepustila "medjunarodno" pitanje timu Klinton/Gor.

Kada je Dzordz Bus predao predsednistvo Klintonovoj administraciji sta je ovaj dobio? Svet tako miran da prve godine svoje administracije Klinton nije cak ni morao da obraca paznju na svetska pitanja. Sadam se bio primirio. Rusija je bila na kolenima. Jugoslavija je bila nemirna, ali do tada nije uznemiravala mir na svetu.

Liderstvo PLO-a je bilo u Maroku, odakle je pozivalo na napade nenaoruzanih mladih bacanjem kamenica pred ocima saosecajnih medija. Izraelska sela na severu su bila zasticena pufer zonom u juznom Libanu koja je iskljucivala teroriste. Pitanje za Izrael je bilo kako obezbediti svoje postojece granice od PLO infiltracije.

Kina je bila slaba i posramljena pokoljem na Tjenanmen trgu pred svetskim medijima. Vojna operacija protiv Iraka je pokazala svetu da americka vojna sila moze da potcini neku regionalnu silu uz relativno male zrtve sa nase strane.

Pogledajte sada oko nas. Sadam, skoro potpuno ponovo naoruzan, ponovo preti svojim susedima i tacno zna meru odlucnosti i vojne sile svog neprijatelja, koje su obe znacajno manje nego sto su bile 1991. godine. Stavise, on je naoruzan i rezultatima 10-godisnjeg tajnog istrazivanja i proizvodnje smrtonosnog oruzja koje je vrsio prakticno bez nadzora, uprkos nasem pravu, duznosti i sposobnosti da ga sprovedemo.

Rusija je pozvana nazad u srce Evrope, a njeni lideri su smesteni i usluzeni americkim novcem. Kini je dozvoljeno da zvecka svojim sabljama prema demokratskom ispoljavanju vlasti susedne drzave - uz apsolutni imunitet. Jugoslaviji je prvo dozvoljeno da se rascepka dok je Zapad gledao, pred ocima Klintonovog prvog drzavnog sekretara Vorena Kristofera, a onda je drugi Klintonov prokonzul, Ricard Holbruk, dozvolio njenim najgorim kasapima da ostanu na vlasti. Konacno, pod nespretnom Medlin Olbrajt, Zapad je intervenisao u nepovoljnom trenutku, a ta intervencija je imala tri rezultata: prvo je izazvala privremeni izgon skoro milion etnickih Albanaca, onda je izazvala trajno etnicko ciscenje cetvrt miliona etnickih Srba i konacno je demonstrirala apsolutnu nemoc vazdusne sile SAD protiv jednog malog vojnog establismenta koji je nakon nedelja "preciznog bombardovanja" ostao prakticno neostecen.

A Izrael? Zahvaljujuci nepopustljivoj "nepristrasnoj" diplomatiji Klintona i njegovog prokonzula Martina Indajka, Izrael vise ne brine o teroristickoj infiltraciji i demonstrantima koji bacaju kamenice. Sad su demonstranti naoruzani, a problem sa granicama nije da se odrzi njihova bezbednost, vec samo njihovo postojanje. Sada je pitanje da li ce Izraelu biti dozvoljeno da zadrzi nesto Jerusalima, ili cak svoje granice iz perioda pre 1967., ili ce biti vracen na UN plan podele iz 40-ih godina, s tim da Palestinci imaju pravo povratka, sto bi konacno unistilo jevrejsku drzavu. Sve ovo nije rezultat sukoba, vec Klintonovog "mirovnjastva" i njegovog bestidnog mesanja u izbore u Izraelu.

Zahvaljujuci Klintonu/Goru, kad deca koja sada idu u skolu postanu odrasli ljudi svet ce biti daleko blizi svojoj strukturi iz vremena pre Regana. Nasi sadasnji saveznici u Aziji i na Bliskom Istoku bice izazvani od strane mnogo mocnijih i bogatijih protivnika; nasi regionalni neprijatelji u oblastims kao sto je Bliski Istok bice naoruzani i ovi ce ih pomagati, i moci ce da prave ozbiljne stete; a Jevreji Izraela ce se mozda pitati koja od ovih zemalja sa Holokaust Muzejima bi im mozda pruzila utociste.

Osam godina Al Gorovog "iskustva" u svetskim pitanjima je posluzilo da napravi svet mnogo opasnijim mestom. Postoji li ijedan potencijalni neprijatelj americkih interesa koji nije mnogo puta jaci i samopouzdaniji sada nego sto je bio pre 1992.? Da li je ikada od 1973. bezbednost i samo postojanje Izraela bilo vise ugrozeno? A ovo je administracija koja ce dobiti glas ogromne vecine americkih Jevreja.

Sam Sulman je zamenik urednika Taki's Top Drawer, koji izlazi u New York Press, a ranije je bio izdavac Wigwag i profesor engleskog jezika na Bostonskom univerzitetu.

© 2000 by Sam Schulman

[ Ostali clanci i misljenja ]

Copyright ©2000 beograd.com. All Rights Reserved.